De meeste vrijgezellen van Nederland zijn te vinden in Groningen

De meeste vrijgezellen van heel Nederland vind je in de stad Groningen. RTL Nieuws zocht uit hoe dat komt.

In Groningen zijn de meeste éénpersoonshuishoudens van Nederland te vinden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Daaruit kan geconcludeerd worden dat erg veel singles in Groningen wonen. Dat komt niet omdat hier erg veel weduwen wonen. Er is iets anders aan de hand.

Jan Latten is emeritus hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. Tegen RTL zegt hij dat het in de eerste plaats te maken heeft met het verhuisgedrag van Nederlanders en dan vooral jongeren. De meerderheid van de jeugd volgt namelijk een opleiding aan de HBO of universiteit. En daarvoor moeten ze verhuizen naar studentensteden als Grunn.

Daarom zoveel vrijgezellen in Stad

Dat is de belangrijkste oorzaak voor al die vrijgezellen in Stad. “Zij blijven vaak in de stad hangen om een partner te vinden.” Dat noemt de geleerde ook wel de try-out fase. Die periode kan volgens hem wel tien jaar aanhouden. “Want bij de huidige generatie moet alles perfect zijn, ook in de liefde.” En juist die twijfelende twintigers zorgen voor een hoog percentage singles in studentensteden. Als ze eenmaal een partner hebben gevonden, en de kinderwens wordt hevig, dan vertrekken ze vaak weer uit de stad om in Eelde, Bedum, Winsum, Ten Boer of Leek te wonen.

En in Groningen speelt nog iets: namelijk de leegte op het nabije platteland. In de provincie zijn nog geen 300.000 huishoudens. Daarvan zijn 135.000 in de stad, bijna de helft dus. Vroeger woonden jongeren bij hun ouders in huis op het platteland tot ze gingen trouwen en zelf een huisje in de provincie kochten. Nu gaan ze naar Stad om te wonen en studeren.

Psst, hier meer afleiding: