De Meikermis in Groningen is bijna aan. Wie durft er in de Megabooster van 70 meter hoog?

De eerste attracties van de Meikermis arriveren op de Grote Markt. Foto: Corné Sparidaens

De Meikermis staat voor de deur, terug van coronalang weggeweest. Donderdag gaat ‘ie open. De verwachtingen zijn hoog gespannen. ‘Kinderen van 3, 4 en 5 jaar hebben nog nooit een kermis gezien!’’

Handen losjes op de rug, goedkeurende glimlach. Meneer Rieks Gnodde (84) staat op de Grote Markt in Groningen en slaat de opbouw van de Meikermis gade. “Zo lang ik leef, ken ik de kermis’’, zegt hij. Hij kijkt even bij de Discojumper die met vrachtwagens wordt aangevoerd, even verderop verrijst een andere attractie: de Crazy Jumbo.

“Die techniek’’, grijnst meneer Gnodde. “In zo’n klein ogenblik bouwen ze het op. En alles past. Ik vind het allemaal zo vernuftig.’’ Hij woont in Vinkhuizen en ja, als de kermis donderdag opent, komt hij weer een kijkje nemen.

Pretpark

“We krijgen altijd heel veel telefoontjes van mensen die gék zijn van de kermis. Wanneer begint het, vragen ze dan’’, zegt gemeentelijk kermiscoördinator Hans Prins, die druk bezig is op de Grote Markt. ,,De kermis is net een ufo die landt in de binnenstad. Binnen de kortste keren staat hier een pretpark.’’

De grote publiekstrekker van de Meikermis, met zo’n 70 attracties, is de Megabooster van 70 meter hoog. “De hoogste van Nederland’’, zegt een van de exploitanten. ‘Van Europa’’, vertelt de ander. “Van de wereld’’, sluit Jan Lemmerman, die met zijn spookhuis op de Grote Markt staat, af.

De Meikermis opent donderdag en is op de Vismarkt, Grote Markt en Ossenmarkt. Daarmee is het een van de grootste kermissen van Nederland.

Lees meer op Dvhn.nl

Door Marijke Brouwer

Psst, hier meer afleiding: