De nachtburgemeester over veiligheid en de nieuwe nachtraad

Nachtburgemeester Merlijn Poolman

Lieve Groningers,

Daar ben ik weer even met wat updates na even een periode van betrekkelijke radiostilte en vakantie de afgelopen maand. Maar dat betekent niet dat er niet veel te melden valt, sterker nog er is bijzonder veel aan de hand en daar licht ik jullie natuurlijk maar al te graag over in!

Dit alles heeft voor een groot deel betrekking op de nieuwe Nachtraad die ik onlangs gevormd heb en die ik graag aan jullie presenteer vandaag. Het idee achter de vorming van deze raad is dat we vanuit allerlei hoeken van ons nachtleven de issues die in onze stad spelen een stuk grondiger kunnen aanpakken dan voorheen. Dit in samenwerking met horecazaken, overheidsinstanties en verschillende instituten zoals de GGD maar bovenal met degenen die dit het beste weten: jullie, het uitgaanspubliek zelf.

Veiligheid in de nacht

Want ondanks dat we in Groningen natuurlijk een prachtig uitgaansleven hebben, spelen er problemen die al jaren eigenlijk niet veranderen of verbeteren. Een van de meest prominente problemen hierin is het feit dat, met name vrouwen, in de meest uiteenlopende uitgaansplekken nog veelvuldig worden betast of geïntimideerd door (voornamelijk) mannen die niet kunnen of willen inzien dat hun gedrag totaal onacceptabel is.

Toch gebeurt het nog structureel, te vaak en te veel. Want er is als stapper weinig dat je gevoel van veiligheid en plezier in de nacht meer naar beneden haalt dan dit gegeven. Een aantal personen in de nachtraad houdt zich dan ook specifiek bezig met het aanpakken van dit thema en ook vooral het in een vroeg stadium voorkomen hiervan.

Groningen als voorbeeld

Helemaal voor 100% uitbannen doe je zoiets natuurlijk nooit, er zullen simpelweg altijd idioten blijven bestaan die zich door niets laten tegenhouden. Ik geloof echter wel oprecht dat het merendeel van degenen die dit soort handtastelijke of intimiderende gedrag vertonen (als ze rond pakweg 20.00 aan het eten zijn voordat ze op stap gaan zeg maar) niet per se actief van plan zijn om dit te gaan doen. Toch zijn te veel alcohol, andere middelen of een mislukte versierpoging nooit een excuus om tot dit soort gedrag over te gaan. Het gebeurt alleen feitelijk nog iedere avond wel ergens in de stad en de enige manier om dit tegen te gaan is als publiek op elkaar letten en zorg voor elkaar dragen. Dit nog voordat er een bedrijfsleider of  beveiliger bij gehaald moet worden.

Ik zou heel graag zien dat wij in Groningen landelijk de toon gaan zetten als de stad waar het in het uitgaansleven doodnormaal is om iemand, waarvan je het gevoel hebt dat het niet zo goed gaat met die persoon (of wanneer iemand hem of haar lastig lijkt te vallen) wij even een laagdrempelige vraag stellen om te informeren of dit inderdaad zo is.

Let een beetje op elkaar

Dit in plaats van de algemeen geldende ‘niet mijn probleem’ instelling waarmee een onveilig klimaat in stad wordt gehouden omdat niemand opstaat tegen mensen die de sfeer verpesten en die mensen dus ook niet het gevoel geeft dat dit niet geaccepteerd wordt. Vanuit deze gedachte is ook landelijk de ‘Ben je Oké-campagne’ opgestart begin dit jaar. Dit is een campagne die feitelijk beoogt dat mensen naar elkaar omkijken als het niet helemaal duidelijk is of de status inderdaad oké is en zodoende heel laagdrempelig kijkt naar wat er aan de hand is en of er ook iets moet gebeuren om daar verandering in te brengen.

Grote kans dat het allemaal oké is en dat het misschien zelfs iets te voorbarig gevraagd was, maar in het geval dat het niet zo is help je er iemand enorm mee en voorkom je wellicht ook een nare situatie. En als iemand door die vraag boos op je wordt zegt dat meer over die persoon dan over jou, plus dan weet je ook direct hoe de zaken staan en kun je als het echt vervelend wordt gewoon alsnog naar een bedrijfsleider of beveiliger stappen. Het gaat ons erom dat er een klimaat wordt geschept waarin degenen die het overlast veroorzakende gedrag vertonen beseffen dat het niet geaccepteerd wordt, dat zij er niet mee wegkomen en zich daardoor uiteindelijk niet of in ieder geval minder snel gaan misdragen.

Ambitieuze missie

Je kunt het enigszins vergelijken met de preventieve aanpak van drugsgebruik in een club. Je weet dat het in de praktijk toch geregeld plaatsvindt, maar door de klanten het gevoel te geven dat er op ze gelet wordt, dat ze duidelijk weten dat het niet de norm is en dat ze bovenal streng worden aangepakt als ze betrapt worden zorg je er wel voor dat mensen in ieder geval niet in het openbaar gebruiken of het op waarschijnlijk op andere plekken gaan doen waar er minder zicht op ze is.

Als wij met z’n allen in de hele stad een sfeer creëren waarin mensen merken dat we om elkaar geven, niet willen dat mensen lastig worden gevallen en we elkaar hier actief en betrokken op aanspreken dan kan er preventief iets gedaan worden voor de aanranding, geweld of discriminatie plaatsvindt. Zoals je tandarts altijd tegen je zegt dat je beter kunt voorkomen dan genezen moeten we dat met aanranding en intimidatie ook gaan doen. Ondanks dat het een lange, misschien zelfs eindeloze weg is zouden we hiermee beter gisteren dan morgen beginnen. Ik ben heel blij om te zien dat ik hier zeker niet alleen in sta vanuit de horeca, instanties en de gemeente maar zonder steun in dit initiatief van jullie het uitgaanspubliek zelf, kan iedereen grootste plannen hebben maar verandert er natuurlijk niks.

We snappen dat het een ambitieuze missie is en niet van de ene op de andere dag zal lukken, maar ik hoop dat jullie mij en de Nachtraad erop vertrouwen dat wij alles op alles aan het zetten zijn om di aan te pakken en wij hopen op jullie support hierin!

Nachtraad

Bij deze introduceren we nu aan jullie eerst even de leden van de Nachtraad, waarmee zij zich globaal zullen bezighouden en als vervanging van mijn weekendtips  geven de leden van de Nachtraad nu allemaal maandelijks 1 tip van een evenement dat zij heel tof vinden en ze vertellen kort waarom precies. Deze week de eerste 7 van de 13 mensen van die raad, volgende week stel ik jullie de rest voor:

Yorick Karseboom

Mijn naam is Yorick, 23 jaar oud en geboren en getogen stadjer. Sinds ik mij kan herinneren loop ik met instrumenten in mijn hand, en ben dan ook op vroege leeftijd begonnen met het spelen van livemuziek in Groningen. Naast het spelen in verschillende bands werk ik als beheerder in Poppodium Vera en organiseer ik mijn eigen festival: Rumbling Earth. Hiervoor verzorg ik de algehele programmering en productie. Het is dan ook geen wonder dat ik mij binnen de nachtraad bezighoudt met de livemuziek scene van Groningen.”

Event-tip:

Zomer in Groningen… het blijft een moeilijke liefde. Eindeloze plantsoensessies en poedelen in de Hoornse Plas zijn leuk, maar qua livemuziek is het toch wat stiller in stad. Gelukkig organiseert Vera elke zaterdag het Vera zomercafé. Iedere zaterdag neemt een andere curator de kelderbar van Vera over en zet daar zijn favoriete muziek neer.

Mijn tip voor Augustus: Vera het zomercafé van zaterdag 10 augustus. Laurens Dijkstra programmeert daar onder de naam ‘Anders’ een tal aan bijzondere muzikanten. Denk aan een psych-ambient keelzang duo uit Rusland: Zaradyica, verschillende licht en geluid installaties van onder andere dj-duo Dj-Ridoo en een optreden van onze eigen Groningse Cashmyra. Zij won onder andere de afgelopen Groninger Pop Talent Award en zingt mooie liedjes over je organen.

Klik hier voor het event op Facebook

Psst, hier meer afleiding: