De nachtraad van 050 stelt zich voor en tipt toffe events voor komende maand

nachtburgemeester

Nachtburgemeester Merlijn stopt met de weekendtips. Maar niet te lang treuren, want zijn nachtraad neemt het over. De vers geïnstalleerde nachtraad van de nachtburgemeester bestaat uit twaalf Stadjers uit alle hoeken van de stad, zodat elke stroming vertegenwoordigd wordt.

Goed voor de input richting Merlijn, die inmiddels concrete plannen aan het uitrollen is, en beter voor de weekendtips. Want een veel gehoorde klacht was dat het erg leunde op de smaak van Merlijn. Is niet zo gek, ook de nachtburgemeester is maar een mens met persoonlijke voorkeuren. Maar Stad heeft zoveel meer smaken te bieden. Daarom vanaf nu maandelijks de uitgaanstips van de nachtraad. Ieder lid tipt één event. En omdat dit de eerste keer is, stellen ze zichzelf ook nog eem voor. In twee delen, morgen komt de rest aan de beurt.

Yorick Karseboom

Mijn naam is Yorick, 23 jaar oud en geboren en getogen Stadjer. Sinds ik mij kan herinneren loop ik met instrumenten in mijn hand, en ben dan ook op vroege leeftijd begonnen met het spelen van live muziek in Groningen. Naast het spelen in verschillende bands werk ik als beheerder in Poppodium Vera en organiseer ik mijn eigen festival: Rumbling Earth. Hiervoor verzorg ik de algehele programmering en productie. Het is dan ook geen wonder dat ik mij binnen de nachtraad bezighoudt met de live muziek-scene van Groningen.

Tip: Zwemfest 26 september Vera

Mijn tip voor september is Zwemfest op de 26e in Vera. Een mooie nacht gevuld met lokaal talent in het mooiste poppodium van Nederland. Tevens een goede manier voor nieuwe studenten om in aanraking te komen met de muziekscene in Groningen, en wie weet vind je je plek helemaal in Vera en word je een Veraan!

Roos Klont

Hi allemaal! Mijn naam is Roos, ik ben 27 jaar en woon en werk in Groningen. Met betrekking tot het nachtleven en de festival scene van Groningen, ben ik zo’n beetje overal te vinden. Van techno tot R&B, tot hardcore, mij gaat het vooral om de gezelligheid die een evenement of kroeg met zich meebrengt. Ook ben ik tijdens evenementen van Paradigm vaak aan het werk als Entrance Manager. Je kunt mij tijdens het uitgaan dus vrijwel overal wel een keer tegenkomen!

Tip: Craft Beer Festival 28 september: Bax Bier Brouwerij

Sinds een aantal jaar ben ik een echte speciaalbier liefhebber geworden, en vind ik het erg leuk om nieuwe (micro)brouwerijen en bijzondere biertjes te ontdekken. Vorig jaar mocht ik voor het eerst het International Craftbeer Festival bezoeken, en ook dit jaar zal dit event weer plaatsvinden in het laatste weekend van september. Met de brouwerij van Baxbier als nieuwe locatie wordt dit ongetwijfeld weer een onwijs gezellig festival waarbij er, in plaats van de standaard Nederlandse brouwerijen, ook veel buitenlandse brouwerijen aanwezig zullen zijn. Een aanrader voor elke speciaalbier liefhebber!

Matthijs Wolters

Ik ben Matthijs, 47 jaar en sinds 2015 ben ik portier bij Wolter Wolthers. Mijn favoriete muziek is early hardcore en oldschool en na mijn werk eet ik graag een kapsalon of een eierbal, of twee.

Als onderdeel van de de nachtraad voel ik mij het meest verbonden met onderwerpen die spelen in de binnenstad zoals communicatie met beveiliging van clubs en kroegen, de algemene sfeer op straat en veiligheid in het algemeen. De open en gezellige sfeer in onze Groninger binnenstad is uniek en ik voel het als mijn taak om ervoor te zorgen dat we die in stand houden en nog meer verbeteren!

Tip: Dance & hardstyle in the park: 7 september Stadspark

Ben je Paradigm-moe en wil je eens wat leuks? Kom dan een middag lang lekker knallen in het Stadspark!

Raquel Kouprie

Hoi ik ben Raquel, 23 jaar en behalve dat ik van shotjes en dingen organiseren hou ben ik heel breed qua interesses in het Groninger uitgaan. Ik kan mij, doordat ik al jaren bijna overal wel rond heb gekeken in de stad, op de meeste plekken dan ook wel goed vermaken. Ik heb in het verleden bij Subsonic, De Spieghel, Lola en nu Brouwerij Martinus gewerkt en wil mij in de Nachtraad onder andere bezig houden met het verbeteren van de assertiviteit van bar- en ander horecapersoneel zodat er nog beter kan worden opgetreden tegen mensen die anderen lastig vallen en de sfeer verpesten in de stad.

Tip: Classic Jamming 3 september: Brouwerij martinus

Heb je in september even zin in wat anders dan alleen maar dj’s en feesten tot diep in de nacht? Dan raad ik je aan om naar Classic Jamming – Vincent Swierstra te gaan in Brouwerij Martinus. Vincent opent de avond met zijn sarangi, een bijzonder snaarinstrument uit India, en hierna is het voor iedereen mogelijk om mee te spelen. Mooie klassieke jammings, gezellige vibes en lekker veel speciaalbier!

Pascal Rakers

Pascal Rakers, 37 jaar, HBO Communicatie gestudeerd en founder van Kopjek Creatives waar hij tien jaar geleden samen met Gerard Hulshof mee is gestart.

KopjeK organiseert techno/house feesten en is een creatieve poule van video/fotografen, ontwerpers, organisatoren en kunstenaars.

Daarnaast is Pascal Extra Programmeur bij Eurosonic Noorderslag en Connector bij The Student Hotel Groningen. Evenementen organiseren zit in zijn bloed en is nauw betrokken bij veel events in en rondom Groningen.

Tip: Garage Rave Kopjek X OOST: 21 september geheime locatie

Wederom een mooie samenwerking tussen twee organisaties die events organiseren vanuit hun liefde voor muziek.

Na koningsdag 2019 gaat dit wederom een heerlijke samenwerking zijn op een mooie, nu nog geheime locatie, namelijk een Garage!

Anastasija Zihareva

“Ik ben Anastasija, 26 jaar, half Russisch en half Fins, geboren en getogen in Letland, woonde in Berlijn, Rhodos en woon nu de afgelopen 6 jaar in Groningen. Hier heb ik internationale communicatie en popcultuur gestudeerd. Ik organiseer en werk mee aan projecten die in het teken staan van internationalisering, vaak samen met Merlijn. Ook ben ik een ‘fellow member’ van de European Music Council. In de Nachtraad representeer ik de evenementen agenda Here & Now www.hereandnow.nl en de zeer diverse en groeiende groep internationals binnen de stad.”

Tip: Groninger Museumnacht 7 september Groningen Museum & meer

Nacht x kunst x muziek. Een leuke kans om een ‘crash course’ in Groningse kunstscene te krijgen plus een vette afterparty. I’m in!

Misha Pchenitchnikov

Ik ben Misha en sinds kort programmeer ik events in de kelder van All Round waar veel opkomende Groninger DJ’s ook een kans krijgen om zich te ontwikkelen. Door op vroege leeftijd veel tijd online door te brengen ontdekte ik al snel dat het internet vol staat met informatie over de “controversiële” onderwerpen: alcohol & drugs. Ik raakte gefascineerd door deze onderwerpen en culturen die hiermee gepaard gaan en begon daarom alles te lezen, kijken en leren wat ik maar kon vinden.

Hedendaags gebruik ik deze kennis om mensen wijzer te maken en zo een veiligere en leukere omgeving te creëren voor iedereen. Zo heb ik onder andere het landelijke voorlichtingsproject Unity naar Paradigm Festival gehaald. Daarom ga ik mij binnen de nachtraad focussen op alcohol & drugs om zo de Groninger Nacht tot een nog veiligere en leukere plek te maken!

Event-tip: Together Pangea: 11 september Vera

Together Pangea speelt een geweldige stijl van alternatieve rock en maakt er al jaren een traditie van om een zaal als Vera niet over te slaan in hun tours. Laat je verrassen als je ze nog niet kent!

Helena Kollopo

Hallo allemaal, mijn naam is Helena Kollopo. Ik ben 24 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Liberia, West-Afrika. Ik ben zes jaar geleden naar Nederland verhuisd en heb vier jaar in Groningen gewoond en ik studeer momenteel aan de RUG. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het samenbrengen van verschillende groepen mensen met verschillende culturele achtergronden, religies en meer. Hierom besloot ik 2 jaar geleden om een ​​multicultureel programma te organiseren genaamd  ‘All Shades’. Dit met de bedoeling om verschillende soorten mensen samen te brengen in een feestelijke sfeer, waar ze sociaal contact met elkaar kunnen maken en een netwerk kunnen vormen. Dit is iets waar ik gepassioneerd over ben geweest en wat ik ook via de Nachtraad wil blijven doen.

Event-tip: Vrij-en in DOT: vrijdag 6 september

Vrij en‘ is een feest dat elke 3 maanden in Groningen plaatsvindt. Deze keer gebeurt dat bij DOT achter The Student Hotel. Het is een feest waar veel leuke, unieke en mooie mensen bij elkaar komen om te feesten en gewoon te genieten van vrij zijn in een chill-sfeer. Het feest is zowel binnen als buiten, met eten, drankjes en geweldige muziek die je de hele tijd op de been houdt tot je vertrekt. Voor mijzelf zie ik het ook als een feest waar mensen zich gemakkelijk kunnen mengen, nieuwe vrienden kunnen maken en ook echt hun professionele netwerk uitbreiden. Zeker een goede plek om op vrijdag te zijn dus!

Marijke Baks

Marijke Baks is een creatieve en enthousiaste basshead die oorspronkelijk uit Schoonebeek komt. Toen ze in 2012 vanuit Emmen naar de stad kwam verhuisde, ging ze vaak uit in het centrum; van de Shadrak tot de Enzo en van de Chupitos tot aan de Rumba, het was een hele ontdekkingstocht vergeleken bij het kleine aantal kroegen dat je in Emmen had. Omdat het in Groningen mogelijk was om naar Drum & Bass feesten te gaan, ging ze al snel naar haar eerste feest, Noisia Invites in de Oosterpoort, en vanaf toen was ze hooked. Nu in 2019 heeft ze contact met alle bass-organisaties in de stad en organiseert ze binnenkort haar eerste eigen event Agora.

Marijke wil zich om meerdere redenen graag inzetten voor de LHGBTQ+ community en voor iedereen die afwijkt van ‘de norm’ rondom mannen en vrouwen. Ze heeft van jongs af aan namelijk zelf meegemaakt dat mensen haar anders behandelden, lastigvielen of zelfs uitscholden, alleen maar omdat ze niet aan het beeld voldeed van ‘een normaal meisje/een normale vrouw’. Deze ervaringen en verhalen doen haar veel en daarom wil zij zich sterk maken voor een betere situatie rondom dit onderwerp in de stad.

Event-tip: BASSFACE XXIII: Zaterdag 14 september Simplon

Meer bass, meer beter! Na de zomerstop van Simplon is het weer tijd voor een nieuwe editie van Bassface. Voor de 23e editie wordt Klinical vanuit de UK naar Groningen gehaald. Klinical is een opkomende Drum&Bass artiest die bekend staat om zijn diepere sound en als je van diepe shit houdt is hij het dan ook zéker waard om even uit te komen checken. Verder staan de hete boys van Deadlockz op het programma, evenals een oude bekende uit de scene, genaamd Flark, en uiteraard zal de Bassface Crew zelf ook wat lekkere plaatjes gaan leggen. Je weet dus waar je op 14 september moet zijn als je van bass houdt. See you there

Jan Buster

Ik ben Jan en zou het fijn vinden als er vanuit de gemeente meer rekening zal worden gehouden met de mogelijkheden van live muziek in de horeca.

Het is in de stad gelukkig nog steeds mogelijk om te genieten van live muziek en dat moeten we in stand houden.

De locaties die er zijn moeten niet worden gedwarsboomd in hun vermogen tot organiseren en nieuwe locatie’s moeten de kansen krijgen om ook live muziek te boeken indien gewenst.

Tevens hoop ik in de raad als tegenhanger van de vele elektronische muziekliefhebbers mensen te bereiken die ook graag genieten van de nacht maar van andere soorten muziek.

Met mijn achtergrond als organisator en in mijn privéleven als leidinggevende in de bouw ben ik gewend om veel met een diversiteit van mensen om te gaan en kan mijns inziens ook goed overleggen en samenwerken. Deze eigenschappen neem ik dan ook graag mee in de raad. Verder heb ik in mijn contacten in de nacht ook vaak de klacht gehoord dat restauranthouders graag in bijvoorbeeld de zomer periode langer willen beschikken over ruimere openingstijden van hun keuken.

Nu ben je als het half 11 is geweest aangewezen op snacks en broodjes half warm zwijnenvlees terwijl het een stad als Groningen zou sieren als er op de terrassen bijvoorbeeld tot een uurtje of 12 ook ander in de ogen van bijvoorbeeld toeristen een ietwat normalere maaltijd genuttigd kan worden.

Event-tip: Funky Rootz 14-09 New Orleans Jazz Cafe

Een zespersoonsband die vol overgave een mix speelt van Groove, Funk & Soul.

Het plezier dat de leden uitstralen zorgt er voor dat stil staan niet of nauwelijks mogelijk is.

En als het dan nog niet genoeg is schakelen ze net zo makkelijk over op akoestisch om zo heerlijke luister nummers ten gehore te brengen.

Heb je dus zin in een heerlijke avond met live muziek verzorgt door een stel ervaren muzikanten en heb je net ontdekt dat je danspasjes nog uitstekend de blits maken, kom dan zeker deze zaterdag genieten.

Mulu Glas

Ik ben Mulu en ik rap. Samen met Merlijn Poolman en Floris Jonker, eigenaar van Kudo Studio zijn wij Stichting DEFAQ begonnen. Onze insteek is om mensen samen te brengen oftewel het ”Connecten ” van de samenleving. Want wij begrijpen als geen ander dat als je elkaar niet spreekt en ziet ook niks van elkaar kan leren. Wij hebben een platform gecreëerd zodat we mensen met elkaar kunnen verbinden. Die verbinding zorgt ervoor dat je nieuwe mensen leert kennen. Dit zodat de menselijkheid bewaard blijft, echte contacten ontstaan en ook om de mensen die niet gehoord worden weer een stem te geven.

Event-tip: Paradigm: Zeefrave 28 september

Laat de klanken van Paradigm je oren vullen op zaterdag 28 september en geniet ervan met of zonder een chemische toevoeging 😉

Merel Cuperus

Ik ben Merel en als een rasechte trotse Groninger houd ik met hart en ziel van deze stad. Sinds mijn vijfde ben ik verliefd op muziek en in de afgelopen twintig jaar is deze liefde alleen nog maar versterkt. Op dit moment ben ik coördinator van Europese subsidies bij Eurosonic Noorderslag, een organisatie waar muziek natuurlijk hoog in het vaandel staat.

Als lid van de Nachtraad wil ik me inzetten voor de rijke muziek scene in Groningen. Welk genre dan ook en in welke vorm het ook wordt gepresenteerd, deze scene moet worden gestimuleerd. Daarnaast wil ik me ook inzetten voor inclusiviteit en de veiligheid die daarbij hoort. Groningen is een prachtige internationale stad geworden, met hele diverse mensen die allemaal een waardevolle toevoeging kunnen bieden en daarbij ook allemaal een veilige plek verdienen in de stad.

Foto van Knelis

Loesje Drenth

Hola, Loesje hier, geboren in Eindhoven – opgegroeid in Groningen.
In 2012 ontmoette ik Merlijn en vanaf toen ben ik, door te werken bij oa. Subsonic en Paradigm, vooral ‘s nachts wakker geweest. Inmiddels leef ik weer overdag en run ik samen met vrienden de onderneming Define, waarmee we ons richten op entertainment tijdens clubavonden, feesten en festivals. Om toch bij de Groningse nacht betrokken te blijven heb ik me aangesloten bij de Nachtraad.. En omdat ik wel een mening over dingen heb.

Tip: Plotsklaps presents: Papillon – An unofficial after party

De 14e kunnen techno en house liefhebbers natuurlijk al hun lol op tijdens Nazomeren Festival. Maar gezien dat overdag plaatsvindt en vooral omdat ik een voorstander ben van ‘nog even door’ en je ‘locals supporten’, is Plotsklaps in de Graanfabriek mijn feesttip. Lekker dansen! Is trouwens ook leuk als je nog niet de hele dag natgerend hebt staan shuffelen. 😉

Psst, hier meer afleiding: