De pro forma-zitting tegen de aanslagplegers dient vandaag. Dat is best spannend

Rechtbank Groningen – foto van ANP

De pro forma-zitting tegen de twee aanslagplegers dient vandaag om 15:30 uur in Grunn. In de rechtbank verwacht ik vandaag weinig vuurwerk, ondanks de zware ten laste legging (poging moord en brandstichting). De zitting is immers slechts ter voorbereiding van de inhoudelijke behandeling die waarschijnlijk over een paar maanden plaatsvindt.

Spannend is alle media-aandacht. Sinds de aanslag word ik platgebeld met verzoeken om aan te schuiven in praatprogramma’s of voor de camera mijn verhaal te doen. Daar ben ik tot nu erg zuinig in geweest. Ik heb niet voor niks gekozen voor het toetsenbord in plaats van de camera. Laat mij maar schrijven. Maar we ontkomen er vanaf nu niet meer aan. De zaal zit vol journalisten. De NOS komt zo. Noord wil wat. RTL ook. En Dvhn net zo.

Groter dan mijn persoontje

Ik ben blij dat de zaak eindelijk begint. Het is een belangrijk moment in de verwerking van alles. Maar zie wel op tegen al die aandacht. Ik had liever het nieuws gehaald met een dikke scoop dan als slachtoffer. Maar het hoort erbij en het is goed dat er veel aandacht is. Deze zaak is namelijk groter dan mijn persoontje. Dit gaat om de radicale onderstroom die met geweld, intimidaties en dreigementen richting media, medici, wetenschappers, rechtspraak en de politie de samenleving in gijzeling neemt.

Psst, hier meer afleiding: