De Vindi Code

Cartoon Sikkom VindicatMishandeling, aanranding, bangalijst, zwijgplicht, interne rechtspraak, politieke opspraak en een onderzoek van het OM. Het zijn rollercoaster weken bij de Vindi.

Studentenverenigingen in Stad houden hun adem in. De rest van Nederland kijkt het met argusogen aan. Wat gebeurt er toch allemaal binnen de muren van het moderne kasteel aan de Grote Markt 27 en hoe zou Dan Brown dit uitleggen?

Hyperfocus op de Vindi

Bij Sikkom regent het zogenaamde tips over het corps en andere verenigingen zoals Albertus Magnus. Iedereen lijkt eindelijk zijn zegje te kunnen doen over het verenigingsleven. Sterker nog, men eist updates.

vindicat2

Het gesloten karakter van studentenverenigingen wekt nu eenmaal belangstelling. De incidenten van afgelopen weken versterken deze en zeker niet op een positieve manier. Geef de lezer maar de schuld dat ze nieuwsgierig is.

De hyperfocus van de media en daarmee de demonisering van het verenigingsleven is echter wel erg goedkoop leescijfers scoren dezer dagen. Vindicat is langzaam het equivalent geworden van de Death Star, met rector Derksen als Darth Vader aan kop van een duivels imperium.

Onderzoek van het OM

Iedereen wacht met smart wat het OM gaat vinden in het Vindicat pand. Beelden van martelkelders, zwaar  seksistische en dominante mannen die eerstejaars mentaal en fysiek misbruiken, worden in het brein van de toeschouwer geboren. “Pak ze maar aan, die arrogante ballen. Ze kunnen wel wat tegengas gebruiken.”

Eens, iedereen die grenzen opzoekt, loopt kans op slaag. Dat heeft de vereniging in de afgelopen 14 dagen niet anders gekregen. Vanuit elke hoek was er wel iemand die maar al te graag de tweede steen wilde gooien, nadat Sikkom zelfs de internationale pers haalde met de bangalijst.

Vindicat studentenvereniging schulf

Sociale controle

De kinderachtige lijst van huize Tabu die alle privacyregels schendt, is zeker walgelijk. Net als de hersenoedeem. Geen twijfel over mogelijk. Dat gaat te ver. Maar deze incidenten worden extra uitvergroot door de geheimzinnigheid die rondom Vindicat heerst.

Openheid. Daar hebben wij vanaf het begin voor gepleit. Geen bashen, geen kruistocht tegen het corps, maar streng toespreken. Verontwaardigd een punt maken. Duidelijk de boodschap overbrengen: heb Groningen lief en draag bij.

Het begin

Weet je wat ik denk dat het OM gaat vinden achter de deuren van Mutua Fides? Een groep niet uitgepuberde jongeren. Voor het eerst en waarschijnlijk voor het laatst proevend van vrijheid in haar puurste vorm.

Sociale controle is hetgeen wat de mentaliteit van het corps kan beïnvloeden. Niet het verbieden van ontgroeningen, het niet aannemen van oudleden in het bedrijfsleven, of het ingooien van ramen bij studentenhuizen.

De media-aandacht lijkt haar vruchten af te werpen. Het “luchtbuks-incident” is netjes gemeld door Vindcat. Het senaat heeft de leden al aangemoedigd om aangifte te doen. Het begin is er. Houd vol en ga zo door. Want in iedere student, Vindi of niet, schuilt een Stadjer.

Door: Teo Lazarov

Cartoon: Jan-Willem Spakman

Psst, hier meer afleiding: