Definitief: horeca om 22:00 dicht, geen publiek bij sport en nog meer maatregels

Omdat onder aanvoering van de grote steden, waaronder Groningen, het hele land richting alarmfase ernstig hobbelt, trekt het kabinet hard aan de corona-teugels. Het aantal sociale contacten moet de komende drie weken drastisch omlaag, daartoe is er vanaf morgen een lading nieuwe maatregelen van kracht.

Doel van de maatregelen is het reproductiegetal weer onder de 1 te krijgen. Dat is belangrijk om de zorg niet te laten bezwijken onder corona. De maatregelen, die minimaal drie weken duren, zijn:

Landelijk worden dit de maatregelen

– De basisregels, zoals handen wassen, anderhalve meter afstand en meer van dat blijven van kracht.
– Het advies van thuiswerken wordt omgezet naar ‘werk thuis als niet anders kan’. Het is volgens het kabinet te druk geworden op kantoor. “Dat is terug te zien in het aantal besmettingen op kantoren en in fabrieken.” Mocht er toch een besmettingsbron zijn bij een bedrijf, dan wordt de locatie voor veertien dagen gesloten.
– Het aantal reisbewegingen moet worden beperkt. Ga alleen winkelen, is weer het duidelijke devies. En maak niet zomaar gebruik van de trein of bus.
Buiten mogen maximaal veertig personen bij elkaar komen.
– Voor binnen in publieke ruimtes geldt een maximum van dertig mensen.
Binnen geldt dat maximaal drie gasten bovenop het eigen huishouden op bezoek mogen komen.
– Uitzonderingen hierop zijn onderwijs en bijvoorbeeld religieuze bijeenkomsten, vanwege het belang of juridische complicaties.
– In parken en locaties als Efteling of een museum mogen, met maatwerk, meer mensen komen.
Detailhandel moet actief deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat 1,5 meter afstand bewaard kan worden.
– In vier grote steden mogen winkeliers eisen dat klanten mondkapjes dragen. Mogelijk volgt dit beleid in andere steden, zoals Groningen.
Supermarkten moeten twee keer per dag uurtje krijgen om boodschappen te doen.
– Ook de horeca moet helaas de regels aanscherpen. Rutte: “Niet omdat alle ondernemers puinhoop maken, integendeel, de protocollen zijn over het algemeen goed gevolgd. Toch neemt aantal besmettingen toe.” De laatste inloop is om 21:00 uur, de deuren moeten definitief dicht om 22:00 uur. We moeten het aantal alcoholische contacten verminderen.”
– Publiek is niet meer welkom bij sportwedstrijden, dat geldt voor zowel professionele sporten als amateursporten.
– De horecaregistratie wordt verplicht voor alle contactberoepen, zoals kappers en pedicures.Psst, hier meer afleiding: