Die lucht.. | Delen Hoornsemeer veranderen in rap tempo van groene oase naar groene en stinkende drek

Des te dieper je in het Oostelijk deel van het Meerschap komt, des te meer blauwalg

Het is ieder jaar een terugkomend dingetje. De blauwalg in het Paterswoldsemeer. Maar het lijkt er op dat de bacteriën steeds sneller en vroeger opduiken aan onze eigen Côte d’Pisse. Ondanks het koude voorjaar zitten delen van het Hoornsemeer en Paterswoldsemeer al vol met de drek die giftige stoffen veroorzaakt. De eerste voortekenen daarvan waren vorige week al te zien.

Het probleem doet zich overigens lang niet overal voor. Bij Kaap Hoorn bijvoorbeeld is niets te zien: “We zien hier de mensen vrolijk het water inspringen, waterskiën en we hebben ook geen last van stank. Het water ziet er meer dan aantrekkelijk uit.” Maar dat is lang niet overal zo, zo leert ons een fietstochtje op vrijdagavond.

Wisselend beeld

Aan de Gasthuiskade, achter de Appie in de Hoornsemeer drijft allemaal groene drek op het water en riekt het erger dan om 06:00 uur ’s ochtends in de Negende Cirkel. Meer naar het Oosten toe is de situatie nog zorgwekkender. Daar ziet het oppervlaktewater eruit alsof iemand net de overgebleven chemicaliën van een xtc-lab gedumpt heeft.

In de avondschemering wordt er gelukkig ook nog volop genoten (Foto: Maarten Roorda)

Wat meer naar het Zuiden toe, daar bij die molen, die mooie molen, genieten de laatste recreanten van de dag nog even bij de waterkant. Af een toe een plons. Met als decor de schemering die nergens zo mooi is als aan de boorden van het Paterswoldsemeer. Daar niets aan hand. Hopelijk heeft het tijdelijke koele weer en de neerslag een positief effect en is het voorlopig even gedaan met de drek. Vooralsnog geldt voor de zuidkant een negatief zwemadvies. Voor de Hoorse Pis geldt geen waarschuwing.

Psst, hier meer afleiding: