Demo Drafbaan: “Er komen trekkers en veel mensen, het wordt een pleurisbende”

Het protest morgen in het Stadspark tegen de coronamaatregels trekt enkele tientallen demonstranten, daar gaat althans de gemeente vanuit. De organisatie mikt echter op een veel grotere opkomst. Inclusief een lading trekkers, die volgens de gemeente niet de drafbaan op mogen, maar volgens de organisatie wel.

De laatste dagen wordt de demonstratie in Groningen behoorlijk naar voren geduwd in de vaart der boze volkeren. Zo heeft Jan Huzen, de grote man achter de Facebookpagina Steungroep Boeren & Burgers (ruim 160.000 volgers), aangekondigd ook te komen. Op de pagina maakt Jan zich, samen met de trouwe en grote groep volgers, druk om coronamaatregelen, de problemen van boeren, het harde optreden en (in hun ogen) dubbele moraal van de politie en stelt men vragen bij de oprechtheid van de overheid, het RIVM, traditionele media, politici, rechters en de wetenschap.

Ook in de aankondigingen over de demo in Groningen, die hij deelt en waarin hij zijn gevolg oproept zich aan te sluiten, komen die onderwerpen naar boven. Zo pent hij naar zijn 160.000 volgers:

Boeren, EU, Armoede, vrijheid voor iedere Nederlander etc

Beide demonstraties moet gas op, zowel Groningen als wel Den Haag. Geen competitie maar samen 1 doel. Laat je niet uit elkaar spelen. Koppie er bij en je doel voor ogen houden. Laten wij met elkaar laten zien dat ook de Steungroep Boeren en Burgers zich gaat roeren. Wij hebben ons lang genoeg stil gehouden. Als wij stil blijven zitten gaan wij de strijd verliezen.

Speerpunten: Opkomen voor de boeren, minder armoede in Nederland, Minder of geen EU meer, rechtvaardigheid, Vrijheid voor iedere Nederlander zonder een overheid die meekijkt achter de voordeur en ons allen uitbuit en misbruikt. Tis mooi geweest, ACTIE.

Screenshot Facebookpagina Steunpunt Boeren en Burgers

Tweede keer Jan op bezoek

Afgelopen zaterdag was Jan nog op het Malieveld in Den Haag, waar de demonstratie van Viruswaanzin uitliep op rellen. Op Facebook haalde hij in vele posts en filmpjes, waar duizenden reacties en likes op kwamen, uit naar het optreden van de politie en regering. Bij de publieksvriendelijke actie van Trekkerclub Westerwolde afgelopen woensdag, waar honderden trekkers aan mee deden, was Jan ook een graag geziene gast. En daarvan deelde hij ook weer enthousiast filmpjes op zijn Facebookpagina. Op de Drafbaan krijgt hij zelfs spreektijd, kondigt hij aan. “Ik ga het sowieso even over de boeren hebben.”

Wel trekkers, geen trekkers

Volgens Jan komen morgen misschien wel enkele duizenden demonstranten naar Groningen. “Dat heeft de organisatie mij laten weten. Een paar honderd zullen het er zeker zijn.” Diezelfde organisatie heeft Jan laten weten dat trekkers op de drafbaan mogen. Dat meldt Steungroep Boeren en Burgers dan ook zojuist in een rits huishoudelijke mededelingen over de demonstratie. Daar kijkt Hans Coenraads, woordvoerder van de burgemeester anders tegen aan: “Trekkers kunnen en mogen de drafbaan niet op.” Dat klinkt Jan dan weer vreemd in de oren: “De organisatie vroeg ik voor zoveel mogelijk trekkers kon zorgen. Die konden zo de drafbaan op. Dus ja, ik heb wel wat lijntjes uitgezet.”

Screenshot Facebookpagina Steunpunt Boeren en Burgers

Wesley over de demo

De organisatie ligt in handen van Stadjer Wesley Wiltschut, bekend van de eerdere demonstraties tegen de lockdown, vaccinaties en 5G op de Ossenmarkt. Daar kwamen slechts enkele tientallen op af. Maar voor morgen verwacht Wesley een gekkenhuis: “De demonstratie is inmiddels in 33 Facebookgroepen gedeeld en de respons is, omdat de demonstraties in Amsterdam en Den Haag niet door mogen gaan, enorm. Het wordt een pleurisbende met duizenden demonstranten en een lading tractoren.”

Geconfronteerd met de opmerking van de woordvoerders over het tractor-verbod zegt Wesley: “In de vergunning staat niks over dat tractors niet mogen. Maar als het echt niet mag, dan zetten we ze toch netjes langs de hekken? We zijn vredelievend en niet uit op ellende.”

“Alles wat niet mag is leuk”

Op Steungroep Boeren en Burgers herhaalt Jan zojuist dat volgens de gemeente tractoren niet welkom zijn op de Drafbaan.

Maar ja! Alles wat niet mag is vaak wel leuk.. Wij houden van boeren met grote trekkers. In Groningen geven ze elkaar een hand en dan is alles weer goed.

Update: Vergunning(en) zijn nogmaals doorgenomen, daarin zijn geen beperkingen gesteld aangaande tractoren. De organisatie laat nogmaals weten dat boeren met tractoren welkom zijn.”

In een reactie op bovenstaand laat de gemeente weten nog steeds uit te gaan van enkele tientallen demonstranten. “Dat is wat gisteren hebben besproken met de organisator.”

Screenshot Facebookpagina Steunpunt Boeren en Burgers