Denkt er überhaupt iemand na in Den Haag?

Den Haag vluchtelingen 1

Foto van Nu.nl

1400 vluchtelingen opvangen in een dorpje dat 140 inwoners telt. Je bedenkt het niet, en toch doet Den Haag het. Ongelooflijk.

Vooropgesteld: ik ben voor een humane opvang van vluchtelingen. Dat weten de meesten die mijn letterdiarree lezen. Niets voor niets word ik vaak weggezet als gutmensch. Maar wat in Oranje (Drenthe) gebeurt, kan zelfs mijn goedkeuring niet dragen. Integendeel. Het maakt me boos.

Twaalf asielzoekers op elke inwoner

Welke oetlul bedenkt het om Oranje op te zadelen met 1400 vluchtelingen. Dat zijn veertien asielzoekers op elke inwoner. Iedereen kan zien dat die verhouding volledig is doorgeschoten. Een onmogelijke situatie. Dit je dit een gemeenschap niet kan aandoen. Zeker het dorpje Oranje niet.

Het Drentse gehucht vangt namelijk in het oude pand van Speelstad Oranje al 700 vluchtelingen op. Dat gaat met pijn en moeite. Enige aanpassing wordt gevraagd van de inwoners. Maar ze gaan er mee om, zo goed en zo kwaad als het gaat is het dorp weer in evenwicht. Oranje is zelfs erg barmhartig naar de verloren zielen en heeft hen omarmt.

Van 700 naar 1400 vluchtelingen

Er zijn harde afspraken gemaakt met de overheid: het blijft bij de 700 vluchtelingen. Meer zal het verloren speelparadijs niet opvangen. Tot nu. Tot Den Haag ineens zegt: we gaan de 700 verdubbelen. En ze komen per direct. Wat de gemeente ook wil, hoe hoog of laag de lokale bevolking ook springt.

Zonder oog voor de beeldvorming. Zonder aandacht voor de rekbaarheid en vooral het draagvlak onder inwoners. Het wordt gewoon door de strot gedrukt door staatssecretaris Dijkhoff. “Dit is mijn beslissing, en daar moet u het mee doen.” Patsboem, heb je wat. Nou, je hebt zeker wat.

Oproer

Resultaat van het starre en absurde beleid is dat de staatssecretaris wordt belaagd bij het bezoek aan Oranje. Dat bussen met vluchtelingen worden tegengehouden, totdat de burgemeester duidelijk maakt dat er gezinnen en kinderen in de bussen zitten. De dorpsbewoners stappen opzij en laten de vluchtelingen, die helemaal niets aan deze situatie kunnen doen, door.

Want oog voor menselijk leed hebben de Drenten wel. Besef dat Nederland wat moet doen voor de ontheemden, dat er opvang en geld gereserveerd moet worden om vluchtelingen bed, bad en brood te geven, is er ook tussen de hunebedden. Maar niemand begrijpt waarom er juist in dat inieminiedorpje 1400 vluchtelingen moeten worden opgevangen, tegen beloftes in.

Pak het anders aan!

Verspreid vluchtelingen over het land. Zorg ervoor dat er draagvlak blijft. Dat een gemeenschap niet wordt overspoeld met een enorme hoeveelheid vluchtelingen. Vang deze aantallen in grote steden op, waar multiculturele groepen opgaan in de massa. Waar een tintje en vreemde taal onderdeel zijn van de breed geaccepteerde dagelijkse realiteit.

Draagvlak is zo belangrijk voor een goede opvang in de maatschappij. Misschien wel het belangrijkste. Je hoeft als overheid niet te handelen naar elke zorg, angst of xenofobe haat. Dat kan ook niet. Iedereen het naar de zin maken is onmogelijk. Maar hé, 1400 vluchtelingen opvangen in Oranje, dat is het andere uiterste.

Oh, oh Den Haag

Dat is vragen om ellende. Smeken om protest. Bedelen om oproer. Dat is een bom leggen onder de empathie voor vluchtelingen, waar ik juist zo hard voor schrijf. Dat is verdelen en heersen. Dat is schijt hebben aan de mensen in het land. Dat is koren op de molen voor extremisten die reppen over tsunami’s aan vluchtelingen.

De enige twee die baat hebben bij dit ridicule besluit zijn zakenman Hennie van der Most, die miljoenen ontvangt voor de opvang van vluchtelingen in zijn geflopte Speelstad en Wilders. Oranje verliest, de vluchteling verliest, het draagvlak verliest, de gutmensch verliest, de racist verliest en alles daartussen in verliest. Terwijl Wilders en Van der Most in hun vuistje lachen.

Denkt er überhaupt wel iemand na in Den Haag?

Door: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: