Dertien terrassen in Stad waar het vanaf 28 april heel goed daytime drinking is

terrassen

Na alle rampspoed wordt het eerste sprankje licht aan het einde van de tunnel zichtbaar. Het is niet meer dan een oplichtend telefoonscherm met nog een procent batterij, maar toch, versoepelings. Eindelijk weer het terras op. Helaas maar tot 18:00 uur, maar weinig is zo mooi als daytime drinking. En gelukkig zijn er hele goede spots voor die hobby in Stad. Daarvan hebben wij er dertien geselecteerd op geheel willekeurige volgorde.

1 – Stadslab

Het Stadslab heeft met als vorig jaar een enorm terras dat vol in de zon ligt. Dat was in 2020 al bijster gezellig met een soepel bestelsysteem en dat wordt deze zomer nog dikker en groter. Er verschijnt een mooie entree, alsof het de poort naar een festival is, en daarachter wordt een tiptop terras neergezet, opgebouwd uit verschillende sectoren die met loopplanken met elkaar verbonden zijn. Daaromheen staat het podium voor live muziek, de dj-booth en nog veel meer jolijt. Grootste winst ten opzichte van vorig jaar de muziekinstallatie: niet twee grote boxen bij de ingang, maar meerdere verspreid over het terras. Helaas is het Stadslab wel het enige grote terras dat 28 april direct losgaat. EM2 en Paradigm wachten bijvoorbeeld op nog wat meer versoepelings.

2 – Dakterras – Partycafé De Doos

Normaal gesproken heeft de Doos een klein terrasje in de Gelkingestraat staan. Maar deze zomer pakt eigenaar Alex Swart het anders aan. “Omdat we alleen buiten open mogen en niet echt een heel groot terras hebben voor ons café gaan we de lucht maar in met Cafe de Doos!” Oftewel: De Doos krijgt een dakterras op een geheime locatie in de binnenstad. Met acht tafels waaraan het fijn bier slobberen en cocktails tikken is.

3 – Café de Toeter

Het beste terras van de provincie dreef in de gracht voor Café de Toeter. Totdat de gemeente zei: “Het is welletjes met de terrasboot.” Zonder, maar dat laat onverlet dat De Toeter nog steeds een heerlijk terras heeft dat morgen voor het eerst sinds te lang wordt geopend. Er zijn nog wel wat kleine aanpassingen. Zo is de kaart wat minimaler dan normaal. Reserveren is ook nodig, net als bij de andere terrassen. Maar verder staat niks in de weg voor een heerlijke middag goede speciaalbieren tikken op het terras langs de gracht.

4 – Block & Barrels

Biefstukhemel Loetje komt naar Stad, kopten we een paar weken geleden. Maar Grunn heeft al een steak-walhalla: Block and Barrels. Daar waar in de rijpingskasten heerlijke hompen vlees weken lang met alle geduld van de wereld op smaak worden gebracht. En daar waar de vegetariër gelukkig ook terecht kan. En daar waar het heerlijk borrelen is op de beschutte (en tijdelijk overdekte) binnenplaats en het fijne terrasje op het Hoogstraatje. Behalve vele speciaalbieren, lekkere borrels is vooral de borrelplank een aanrader van formaat.

5 – Smoke

Het is heel goed toeven op het terras van Smoke aan de Grote Markt. Want hartje stad en ook nog eens reuzekeuze qua drankjes en eten. Er is echter een klein probleempje: Smoke opent het terras alleen op zaterdag en zondag. Dat komt omdat ze de tafels en stoelen uitstallen voor het kantoor van ABN. Daar hebben ze uiteraard een akkoord voor, maar alleen op dagen dat de bank gesloten is, zaterdag en zondag dus. En dan moet het ook nog eens niet knetterhard regenen of waaien. Maar met een beetje lekker weer is het daar in het weekend daalders en heel gezellig borrelen.

Nog eem geduld en dit is het terras van Smoke, net als vorig jaar

6 – Zuiderdiep

Het Zuiderdiep wordt tegenwoordig een beetje de terrassenspot van Stad. Er zijn inmiddels zoveel kroegen en restaurants die aan de lange straat een terras hebben dat het te veel wordt om alle ondernemers bij langs te gaan, daarom worden ze hier allemaal in een adem genoemd. Van de speciaalbier-cafés als Moud tot Metalcafé de Witte Wolf. Allemaal fijne plekjes om heerlijk ’s middags te borrelen en te eten.

7 – Achterwerk

Aan de Oosterstraat zit restaurant en borrelplek Achterwerk. De toko heet met reden zo, het zit namelijk aan de achterzijde van het pand waar ook nachtclub OOST in zit. En aan die achterzijde heeft Achterwerk een heerlijk dakterras vol in de zon. En wat het borrelen en vooral eten daar helemaal fijn maakt: dat kun je met een gerust hart doen. Want Achterwerk drijft op duurzaamheid. Zo worden in de gerechten geen dierlijke producten verwerk zonder dat het ten koste gaat van de smaak of bite.

8 – FLO.

Florentin, zoals FLO. voluit heet, is natuurlijk vooral een restaurant waar het heerlijk eten is. En daar heb je niet zo veel aan als het terras maar tot 18:00 uur open is. Maar FLO. is ook een hele fijne plek om te borrelen met een knus terras in de luwte van het Ebbingekwartier. Specialiteit van het huis zijn cocktails. Ragfijne cocktails met vooral veel Oosterse ingrediënten, want dat is wat FLO. doet: uitblinken in de Oosterse keuken.

9 – Zuidzijde Grote Markt

Misschien wel het beroemdste terras van Stad en Ommeland gaat mogen ook weer los. Zij het met de nodige maatregelen die overal van kracht zijn. Desondanks kan de Drie iets van 200 man kwijt op het terras. Dat komt natuurlijk dankzij alle ruimte daar, maar ook dankzij de handige inrichting met spatschermen tussen de tafels in. Verder behoeft het terras van de Drie geen uitleg, dunkt on. En het fijne is: er is meer terras aan de Zuidzijde van de Grote Markt. Denk bijvoorbeeld aan Werkman, of Der Witz. Allemaal in het verlengde van De Drie en minstens zo goed toeven.

terrassen

10 – DOT

DOT, een van de meest markante gebouwen van Groningen en in de volksmond ook wel de pingpongbal genoemd, opent morgen ook het enorme terras. Uiteraard conform de maatregelen, maar dat mag de pret niet drukken. Want aan de boorden van het Stadsstrand is het heerlijk borrelen en eten in de luwte en volle zon.

DOT 1

11 – Mr. Mofongo

Vooral van binnen is cocktailbar, wijnbar, koffiebar en restaurant Mr. Mofongo een pareltje. Dat komt door de prachtige aankleding, de slimmigheden in het interieur en vooral dankzij de uitvindingen van eigenaar Patrick Beijck, zoals de robotcocktailarm. Awesome. Maar dat blijft allemaal nog eem gesloten voor het publiek. Wel gaat het terras morgen open en dat is voorlopig goed genoeg. Want lekker zitten met uitzicht op een van de oudste gedeeltes van Stad met prachtige panden en sierlijke gevels en ook nog lekker eten, drinken en mensen kijken.

Mofongo header def

12 – Café Soestdijk

Bij Soestdijk kunnen ze niet wachten om weer gasten te ontvangen, al is dat voorlopig slechts op het terras. Maar dat mag de pret niet drukken want het is daar prima toeven. Beetje mensen kijken, beetje vergapen aan de studenten die rondom Soestdijk wonen, genieten van de rrrrrrrr en lekker borrelen plus happen. Niks meer aan doen.

13 – Uurwerker en Pintelier

Het Uurwerkersplein is een van de favoriete terrasplekken voor hip en jong Groningen. Komt omdat twee aansprekende tenten het terras vullen: De Uurwerker en De Pintelier. En het komt omdat het terras prachtig ligt ingeklemd tussen hoge gebouwen op een uiterst intiem pleintje waar het altijd windstil is. Tel de goede speciaalbieren van De Pintelier en het lekkere voer van De Uurwerker daarbij op en je weet: daalders plekje.

Aanvullingen op deze lijst? Droppen in de comments is leuk!

Psst, hier meer afleiding: