Deur naar grote concerten in Stadspark weer opengezet

Bevrijdingsfestival Groningen 2016

Bevrijdingsfestival 2016

Tina Turner, Rolling Stones, ooit traden artiesten van wereldfaam op in Groningen. Waren heroïsche avonden in het Stadspark. Helaas is sindsdien nooit weer een grote concertorganisator neergestreken in het park. Dat had een reden. En daar heeft het stadhuis nu een oplossing voor gevonden.

Eind jaren negentig stonden meer dan vijftigduizend fans op de Drafbaan van het Stadspark te kijken en luisteren naar de allergrootste muzikanten der aarde. Het succes was zo groot dat het naar meer smaakte. Probleem was alleen de erbarmelijke staat van het terrein. Zo was er geen drainage waardoor het veld een grote modderpoel werd en de gebouwen hadden sinds de jaren 050 ook geen onderhoud gehad.

Rare constructie

De gemeente wilde niet opdraaien voor die kosten, maar vond een pachter die de investering wel wilde doen. In ruil kreeg de zakenman een contract voor het leven. Wat er ook gebeurde op de Drafbaan, hij mocht de catering doen. Wilde een organisator een andere voedselleverancier, dan moesten ze hem uitkopen. Deze regeling was voor veel grote partijen reden om geen feesten meer te organiseren op de Drafbaan.

Naast ticketverkoop is het verpatsen van eten een drinken een belangrijke inkomstenbron. Logisch dus dat het steeds moeilijker werd om echt grote evenementen naar het Stadspark te halen. Tuurlijk, Kingsland is er, en Bevrijdingsfestival en nog een rits grote en minder grote evenementen. Maar vele organisatie weken uit vanwege deze constructie naar de kleinere Zonneweide of bijvoorbeeld naar het Goffertpark in Nijmegen.

Weg vrij voor grote namen

Bovenstaand hoorden wij uit meerdere betrouwbare bronnen. Sommige wilden met naam worden genoemd, zoals de organisator van de Helden van Amstel Live en Mojo, anderen anoniem. Probleem was alleen dat de pachter alles ontkende, en dat de gemeente niet erg happig was op onze vragen. De enige manier om duidelijkheid te krijgen was via een WOB-verzoek. Die is een paar keer heen en weer gependeld, en is inmiddels afgetroefd door de realiteit.

Vanmiddag komt de gemeente namelijk een verklaring waarin ze aankondigen dat de overeenkomst tussen de exploitant van de Drafbaan en de gemeente per 1 januari 2018 wordt beëindigd. Volgens het stadhuis maakt de beëindiging de weg vrij voor een betere exploitatie en interessantere programmering voor het terrein. De komende periode wordt bekeken hoe de mogelijkheden van de Drafbaan de beste vorm kunnen krijgen.

In dat proces wordt nadrukkelijk rekening gehouden met andere ontwikkelingen in de nabije buurt. Zoals die van Martiniplaza, Suikerunieterrein, Martini Tradepark, Visie Stadspark en het Strategisch Evemementenbeleid. De verandering betekent overigens niet dat de huidige uitbater helemaal van het toneel verdwijnt. Hij blijft de catering doen van de paardenraces net zoals de exploitatie van enkele gebouwen.

Welke artiest zie jij graag naar Groningen komen?

Maar al met al: goed nieuws voor de stad. Groningen verdient concerten van wereld-allure. Als een een pop- en rockstad is in Nederland… Daarom de allerallerste vraag: welke muzikant van wereldfaam zie jij graag optreden in het Stadspark?

Ga het gesprek aan ( comments)