Dichte deur versus principes: protest tegen Primark gaat niet door

 

DVHN Primark sneak preview 1

Zeshonderd leerlingen van het Maartenscollege zouden op 8 mei de Primark wel eem een lesje leren. Met de Primarch vanaf school naar de winkel aan de Westerhaven waggelen om daar boe te roepen tegen de productiemethoden van Primark.

Een terecht boe wel, want die productiemethoden zijn niet al te zuiver. Kinderen die zwaar onderbetaald in barre omstandigheden kleding naaien zodat wij massaal goedkoop kunnen consumeren. Dat idee een beetje. Maar hé, kijk eens in de label van je jas of broek, weinigen zijn roomser dan de Paus. Heb jij enig idee waar en door wie de kleding is gemaakt die je nu aan hebt? Of waar de grondstoffen van je mobiel vandaan komen? En hoe ze zijn gewonnen?

Dichte deur en dus geen protest tegen Primark

Primarch – zo zou de tocht heten – is ergens nobel, maar het is tegelijk ook hypocriet om alleen tegen de Primark aan te schoppen. Heel veel kledingwinkels en -merken fabriceren goedkoop onder slechte omstandigheden in verre landen. Niet alleen kledingfabrikanten overigens, de complete consumptiemaatschappij leunt op goedkope troep, gemaakt door onderbetaalde (kind)arbeiders in brakke en milieuvervuilende fabrieken of mijnen.

Maar de tocht gaat niet door, laat de organisatie weten op Facebook, en dat weet RTV Noord dan weer. Niet omdat Primark ineens voor het duurzame pad kiest, ook niet omdat de scholieren niet meer achter het protest staan, wel omdat de directie van Primark hen niet te woord wil staan. “We willen niet met zo’n 600 honderd leerlingen naar een dichte deur lopen en met pijn in ons hart blazen we de Primarch af.”

Tot zover de principes. 17 mei gaat de Primark open. De vraag is hoeveel leerlingen van het Maartenscollege dan vooraan staan om te hamsteren.

Psst, hier meer afleiding: