Van die dingen: spiritueel ego

Lara

“Ach, die jongen heeft gewoon ontzettend veel last van zijn spirituele ego”, zei een vriend tegen me nadat ik strontchagrijnig vertelde hoe iemand mij weer eens probeerde duidelijk te maken dat ik nog wel heel erg met het aardse bezig was. Spiritueel ego. Een betere uitdrukking had ik niet kunnen bedenken. Twee woorden die in mijn ogen niets met elkaar te maken hebben. Want hoe kan je nou aan de ene kant bezig zijn met je eigen diepste innerlijk en aan de andere kant met je imago voor de buitenwereld?

Nou, op Facebook en Instagram kan dat blijkbaar heel goed. Mijn grootste fascinatie daarbij is de spirituele foto-update. Zo heb ik iemand met brandende saliebladeren zijn nieuwe kamer zien zuiveren. Dit ritueel werd vastgelegd en in mooie sepia kleuren online geplaatst. Maar wie doet dit? Niet de persoon in kwestie. Die staat namelijk met zijn brandende saliebladeren heen en weer te wapperen. Dus moet het wel de zelfontspannerfunctie zijn. Of iemand anders. Nu lijkt het me behoorlijk gênant om iemand te vragen: “Wil je een paar foto’s van me maken terwijl ik oude entiteiten uit mijn kamer verdrijf?” of “Ik ga daar op die mat zitten. Maak jij een foto als ik mijn ogen dicht heb?”. Maar goed, nu vind ik al snel iets gênant en is gêne misschien wel iets dat bij de gemiddelde facebooker en instagrammer al lang is opgelost in de online-hectiek.

Toch gok ik op de zelfontspannerfunctie. Dan hoef je helemaal niemand lastig te vallen en kan je wanneer je maar wilt je zen-momenten vastleggen. Dit lijkt me alleen bijzonder lastig. Ik heb namelijk geleerd dat de essentie van zen-zijn neerkomt op het uitschakelen van het denkende brein. Zen-zijn heeft te maken met verlichting en het loslaten van je directe, materiële omgeving. Maar hoe combineer je deze staat van zijn met de stress van de zelfontspannerfunctie? Hoe kan je in die paar seconden van de zelfontspanner weer terug op je plek zitten en volledig zen zijn?

Mij lijkt het ontzettend moeilijk om in tien seconden van mijn telefoon weer terug naar mijn yoga-mat te rennen om vervolgens op één been te balanceren, mijn ogen te sluiten en mijn handen tegen elkaar te drukken. Ook zou het mij niet lukken om in die paar seconden in een vensterbank te kruipen, een dampend kopje yogi-thee vast te houden en dan dromerig in de verte te turen. Hoe vaak zou dit fout gaan? Hoe vaak valt iemand? Hoe erg buiten adem ben je als je de juiste positie weer hebt aangenomen? Wordt er na zo’n foto nog wel gemediteerd of thee gedronken?

Ik zal het nooit weten. Wel kan ik hier, helemaal zen, uren over fantaseren. Alleen maak ik daar dan geen foto van. Maar een stukje voor Sikkom.

Door: Lara Harbers, Lara is opgegroeid in Groningen, was werkzaam als docent en nu actief als freelance presentatrice en schrijfster. Lara speelt elke week Rummikub, komt tot rust in kringloopwinkels en schrijft brieven met haar vierkleurenpen. Voor Sikkom schrijft ze stukjes, zonder pen, op een laptop. Over twee weken weer een nieuwe “Van Die Dingen”

Jou ook iets opgevallen? Iets meegemaakt? Of moet je gewoon wat kwijt? Mail ons je columns, video’s of ander leuks!

Ga het gesprek aan ( comments)