Dit gebeurde nadat wij screenshots publiceerden uit Telegramgroep waarin de rellen werden bekokstoofd

Video met screenshots uit de Telegramgroep ‘Klokkenluiders voor Vrijheid’ met 80k leden

Dikke ellende gisteravond in Stad. Nog eem in hele kleine samenvatting voor wie het gemist heeft: tientallen relschoppers hebben het centrum uren op stelten gezet. Ze bekogelden de politie met vuurwerk, sloopten straatmeubilair, vernielden ramen en plunderden een winkel. De dagen voorafgaand werd hierover al druk samengespannen in de Telegramgroep ‘Rellen Groningen’.

In die groep zaten zo’n 175 mensen, vooral hele jonge gastjes uit Stad en een paar uit Ommeland. Zeg maar drillrappers en meelopers die, net zoals met de invoering van de avondklok, op zoek waren naar rellen. Zogenaamd om te demonstreren tegen het beleid en om hun vrijheid terug te pakken. Maar afgaande de gesprekken toch vooral om een ordinaire orgie van geweld te ontsteken in Stad. Tijdstippen werden afgesproken, net als de dresscode (vooral veel zwart, capuchons en mondkapjes) en men jutte elkaar extreem op.

Artikel gaat verder onder de screenshots

Binnenkomende berichten op Telegram

“Bro, ik gooi tien liter benzine, geen stress”

Agenten moesten op KLM, net zoals in Roffa. Oftewel: politiemannen en -vrouwen werden vogelvrij verklaard en moesten vliegende trappen krijgen. Vuurwerk ging mee, het liefst zo zwaar mogen, terpentine ook en wapens als schroevendraaiers (“om tegels uit de straat te wippen”), een kruisboog en een kapmes. Want daar kun je agenten makkelijk mee “splitten”. Er werd gedeeld waar de politie was en hoe met de ME om te gaan. “Als iedereen bij elkaar blijft, kunnen we elkaar verdedigen. Ben je alleen, dan heb je pech. Tip: politie gaat niet op groepen af. Daar zijn ze te bang voor.” En Achmet zei: “Als ik zeker weet dat er mensen achter mij staan die ballen hebben, bro ik gooi tien liter benzine met cobra’s. Geen stress.”

Achter de veelal afgeschermde profielen op Telegram gaan jonge gasten schuil. Pubers met stoere profielfoto’s van de rellen in Rotterdam, een wapen of een plaatje van hun favoriete rapper. Maar er zaten ook lui in met een andere inslag. Ouder en geen mensen die vanuit verveling of groepsdruk wilden rellen, maar extreemrechtse gasten, met Tempeliers-afbeeldingen als profielfoto, die zich overal in den lande met deze protesten bemoeien omdat ze de brut willen ontregelen. Omdat ze uit zijn op een soort burgeroorlog.

Artikel gaat verder onder de screenshots

Binnenkomende berichten op Telegram

Leek alsof het was gesmoord

In eerste instantie werd gepland om ’s middags te rellen tijdens de Vrijheidsdemonstratie. Omdat het te licht was en er te veel politie en vredelievende demonstranten op de been waren, werd dat niks. Hoewel sommigen opriepen om ’s avonds in het donker alsnog los te gaan, leek het erop alsof de onlusten in de kiem waren gesmoord. De aangekondigde demonstratie (die gekaapt werd door de relschoppers) met honderden demonstranten, die in goede harmonie een mars door de binnenstad liepen, was afgelopen en er klonk geen enkele wanklank.

Reden om te publiceren hoe het eraan toe ging in de Telegramgroep, waar de jonge gasten zich onbespied waanden. Pas na de demonstratie omdat voorkomen moest worden dat de publicatie een aanzuigende werking had. Maar wel delen omdat het relevant is hoe zoiets ontstaat, wie erachter zitten en hoe weinig het met de oprechte zorgen van de vredelievende demonstrant te maken heeft. Dat vinden de gastjes niet zo leuk. Hoe durven we de rellen te veroordelen. Hoe durven we beelden te laten zien. Hoe durven we te quoten uit de Telegramgroepen.

Artikel gaat verder onder de screenshots

Binnenkomende berichten op Telegram

Shitstorm

Direct na publicatie werden we overspoeld met intimidaties, halve bedreigingen, scheldpartijen, tig telefoontjes en appjes. In de Telegramgroepen waarin de rellen werden georkestreerd, ging mijn foto rond, met mijn nummer en mensen vroegen naar mijn adres en waar mijn kinderen (die ik niet heb) op school zitten. Even later werd die info gedeeld in de Telegramgroep Klokkenluiders voor Vrijheid, waarin 80.000 mensen zitten. Variërend van hele enge Voorpostlui, Defend-groepen, hooligans, tot bomenknuffelende hippies. En dat geflaneerd met drillrappers. Vanaf dat moment rinkelt de telefoon constant.

Tientallen keren ben ik gebeld, de keren dat ik opnam werd ik verrot gescholden voor kankerhoer en erger. Ze zouden ook wel eem langskomen. Via Telegram kwam nog eens een veelvoud daarvan binnen. Op den duur zei de berichtendienst zelfs: “Hide new chats? You are recieving many new chats from users who are not in your contact list. Do you want to have such chats automatically muted and archived?” Gelukkig waren er ook heel veel mensen in die groep die ervan walgden, mij de screenshots doorstuurden en zeiden: “Beter ga je de stad uit, volgens mij is het niet veilig. Stay safe.”

Artikel gaat niet verder onder de screenshots

Binnenkomende berichten op Telegram
Binnenkomende berichten op Telegram
Gesprek in Telegramgroep Klokkenluiders voor Vrijheid
Gesprek in Telegramgroep Klokkenluiders voor Vrijheid

En een vredelievend appje om het af te sluitenPsst, hier meer afleiding: