Van sky-lounge tot openluchtbios – dit vind je straks allemaal in Het Forum

forum

Het Groninger Forum begint steeds meer vorm te krijgen en eerlijk: dat wordt tijd ook. Maar wat vind je straks eigenlijk in dat gigantische blok splinternieuw Groningen?

Rondom het nieuwe Groninger Forum hangen nogal wat meninkjes: t’ Steekt af tegen de historische binnenstad, veulste groot en duur of het heeft ook wel weer wat, zo’n imposant blok nieuwigheid. Kortom: men is verdeeld. Dat zal zelfs na de opening in zomer 2019 vast wel zo blijven.

Maar dat haalt niet weg dat het megaproject zo langzamerhand concreet vorm begint te krijgen. Het hoogste punt is zelfs bereikt: 45 meter, om precies te zijn. Daarmee is ‘ie veel andere gebouwen in de omgeving ontstegen en lijkt daardoor zelfs een demonstratief “Wen er mor aan!” tegen Stad en haar inwoners te schreeuwen. Prima, maar dan willen we wel weten waar aan, toch?

17.000 vierkante meters

Het Forum telt straks 17.000 vierkante meters, verdeeld over tien verdiepingen. Dat is nogal wat. Gelukkig hebben ze allemaal al een bestemming en blijft geen plekkie onbenut.

Forum

Allereerst: het VVV-kantoor. Die verdwijnt van de Grote Markt en wordt straks netjes ondergebracht in Het Forum. Op zich chill, want het is een lelijke keet. Toch zijn we de afgelopen jaren toch best gehecht geraakt, want het is een prima spot om je zak Belgische patat op te peuzelen terwijl je vanaf de trappen een beetje kunt mensen kijken.

Daarnaast de bieb, plus 350 studieplekken. Hoe comfortabel het wordt om te studeren in het giga-gevaarte, is even afwachten, maar een extra optie naast de UB kan sowieso geen kwaad.

Bioscopen

Bioscopen? Meervoud? Zekers. Sowieso wordt het Forum straks uitgerust met een flinke filmkijkgelegendheid, popcorn en alles. Maar wist je ook al dat er nóg een stek komt met een groot wit doek? Namelijk op het dak. Jep, een openluchtbios waar je op een zwoele zomeravond met een cocktailtje kunt genieten van films.

Dat wordt onderdeel van een sky-lounge met restaurant op het dakterras. Prima plek voor een borrel en een hap, lijkt ons. En bovendien uitzicht op de mooiste stad van Nederland.

Horeca en Storyworld

Naast de zogenaamde Sky-lounge, komen er nog twee horeca-spots. Hoe en wat precies, wordt later bekend. Waar een paar weken terug wel meer duidelijkheid over kwam, is het Stripmuseum. Dat wordt Storyworld. Flashy nieuwe naam, maar verandert er wat aan de inhoud?

Ja. Storyworld gaat zich namelijk meer richten op games en films. Naast de gebruikelijke strips natuurlijk. Dit moet het museum een upgrade geven en bovendien moet het allemaal wat interactiever. Goeie dingen.

Cultuur en evenementen

Last but nog least: cultuur. Denk aan allerlei verschillende exposities, documentaires, talkshows en literaire evenementen. Die moeten naar schatting zo’n 125.000 mensen per jaar trekken – van de in totaal 1,3 miljoen verwachte bezoekers. Dat is dan alles bij elkaar opgeteld, van bieb tot bioscoop.

Afbeeldingen zijn sfeerimpressies van BAM-bouwtechniek.

Met wie ga jij straks op 45 meter hoogte een filmpje checken? Laat het weten in de comments op Facebook. Is leuk.

Ga het gesprek aan ( comments)