Nieuwe bistro met bierbrouwerij aan het water naast het plantsoen

Nog een paar weekjes en dan opent hotspot nummer 912385 in Groningen. Dokjard wordt een soort bistrootje, met eigen bierbrouwerij en ook nog eens een terras aan het water. 

De Noorderhaven is eigenlijk een zeer ondergewaardeerd stukkie Stad. Terwijl de historie ervan afdruipt. Was vroeger namelijk een laden-en-lossen-plek voor boten die vanaf zee of de waddeneilanden kwamen. En tot op de dag van vandaag zorgen oude schepen voor een kleurig en speels geheel op het water. En de T-splitsing maakt het levendig en drukbevaren. Gezellig dobberen daar.

Dokjard

Kortom: geen gekke plek voor Bistro-brouwerij Dokjard. Naam komt trouwens van dockyard, wat scheepswerf betekent. Daarnaast ook een woordspeling met de naam van eigenaresse Jard. Ha!

Wanneer we een kijkje nemen bij het nieuwe concept in aanbouw, worden we begroet door Tjeerd. Hij is de vriend van Jard en tevens een beste klusbaas. Samen met zijn vader is ‘ie snoeihard aan het werk in de brandende zon. Mooie plek, merk ik op. Zo grenzend aan de populairste lap groen van Grunn: het Noorderplantsoen.

“Dat maakt het natuurlijk helemaal ideaal voor een eettentje”, is zijn terechte reactie.

“Jammer dat Jard er niet is”, gaat Tjeerd verder. “Zij gaat het allemaal doen straks. Die heeft zóveel horeca-ervaring, dus is helemaal blij dat ze zoiets gevonden heeft.”

Trots leidt hij ons rond in het oude pand van Kaap Noord. Veertien jaar, zat dat er. Een plek waar je prima en goedkoop een daghap kon eten. “Dat houden we waarschijnlijk in ere”, zegt Tjeerd. “Maar het wordt straks een treetje hoger dan een simpel eetcafé. En ook de oh zo bekende haard blijft”, verzekert hij. “Iets wat veel buurtbewoners direct vroegen.”

Terras en bierbrouwerij

Maar er gaat ook veel veranderen. Zo komt er een bierbrouwerij in de toko, die rechtstreeks wordt aangesloten aan de tap. Nice! Na een oproep op Facebook waarin Jard zocht naar brouwer, kwamen er meer dan tachtig aanmeldingen binnen. Nou maar hopen dat the chosen one het een beetje kan. Vast.

De beroemde haard van Kaap Noord blijft! Maar wordt wel eem gepimpt.

En de spot schreeuwt natuurlijk om een terras aan het water. “Die komt er ook”, knikt Tjeerd tevreden. “Veertig man, kunnen we er kwijt.” Die kunnen vanaf begin juli genieten van zelfgebrouwen bier en een zeer gevarieerde kaart. Jard aan de telefoon: “Vis, steak, vegetarisch, ramen. Lekker werelds.” En zoals Tjeerd eerder al zei, wordt het een treetje hoger dan een cheap-ass eetcafé.

Ook goedkoop en ‘ff snel’

“Maar”, vult Jard aan. “Waarschijnlijk wel drie wisselende en goedkopere gerechten van twaalf euro.” Wat het ook aantrekkelijk maakt voor veel studenten. Die zijn gierig. Of krijgen gewoon heul weinig zakgeld van Ome Duo. En ook leuk: de ‘eem rap een beetje afdeling’, voor snelle gerechtjes zoals fish & chips, groentetaart of friet parmezaan. Smikkelen en prima te combineren met vers gebrouwen bier. Jammmm!

Dokjard gaat al over een maandje open. Hou de Facebook-pagina in de smiez’n voor de exacte datum.

Psst, hier meer afleiding: