Donar eert zaterdagavond na wedstrijd tegen aartsrivaal Den Bosch clublegende Jason Dourisseau: ‘Kom naar Plaza’

Vroeger voelde je het in de lucht hangen wanneer je over de Zaagmuldersweg naar het Oosterparkstadion liep. Dan stond er iets bijzonders te gebeuren. Vaak was dat wanneer teams als Ajax en FC Twente naar Groningen kwamen. Bij het basketbal hangt die atmosfeer om de wedstrijd tegen Den Bosch heen. En de editie van dit weekend is nog veel specialer. Er zijn namelijk een aantal facetten waarom iedere Stadjer erbij moet zijn zaterdagvond in MartiniPlaza.

Allereerst is dat de tegenstander. Yannick Masson is sinds 2018 Donar-watcher voor OOG Sport en bevestigt de bijzondere status van de wedstrijd tussen Donar en Heroes Den Bosch: “Het is de absolute aartsrivaal. Er is geen wedstrijd in de competitie waar meer spanning op zit.”

Absoluut clubicoon

Daar komt nog eens bij dat de huidige coach van Den Bosch van 2015 tot het begin van de coronacrisis in 2020 in diezelfde functie de scepter zwaaide bij Donar. Hij was dus ook de coach van Jason Dourisseau. Een absoluut clubicoon van de Groningse basketbaltrots. Yannick is ook co-host van de Donarpodcast: Dourisseau Radio*. “Het is niet voor niets dat de show naar hem vernoemd is.”

Jason Dourisseau, door fans vaak ‘JD’ genoemd, speelde van 2009 tot en met 2020 – met onderbreking van één jaar Duitsland – voor Donar. “Je moet je voorstellen dat dit soort spelers toevallig in Nederland en Groningen terecht komen,” vertelt Yannick. Toen hij naar Duitsland vertrok wist hij niet hoe snel hij weer terug moest komen. Hij heeft in al die jaren grote indruk gemaakt. Als leider op het veld, als topverdediger en hij had een patent op buzzerbeaters.”

Een spectaculaire actiefoto van JD uit 2012 Foto: archief DvhN

Nummer 8

De bijna twee meter lange Amerikaan groeide uit tot een ambassadeur voor de Stad. Hij kreeg hier samen met vrouwlief kinderen en verliet Groningen niet. Sterker nog, hij werkt nu als leraar op het Noorderpoort. Spreekt Nederlands en ging in Harkstede wonen. Hij staat bekend om zijn bescheidenheid buiten het veld, maar ook om zijn kwaliteiten mensen bij elkaar te brengen.

Zaterdagavond zal na de topper tegen Den Bosch zijn jersey met nummer 8 voor altijd in de nok van MartiniPlaza komen te hangen. Naast die van de enige andere speler die ooit die eer had: Martin de Vries, die met nummer 10 speelde en nu de technisch directeur van Donar is. Het houdt in dat er nooit meer spelers zullen zijn die met die nummers mogen spelen. Ze zijn voor altijd voor Jason en ‘Mr. Donar’, de geuzennaam van Martin.

‘Mijn moeder is er zelfs’

In Dourisseau Radio liet ‘JD’ nog weten zenuwachtig te zijn: “Maar ik heb er ook zin in. Mijn moeder is er zelfs.” Een absoluut icoon in de Groninger sportwereld en ambassadeur voor Stad verdient een groots afscheid. In een vol MartiniPlaza. Dat kan Yannick uiteraard alleen maar beamen: “Kom naar Plaza!”

Er zijn nog voldoende kaarten voor de wedstrijd Donar – Heroes Den Bosch te koop via de site van Donar. Volwassenen betalen 15 euro, studenten 12 euro. De wedstrijd begint om 20:00 uur en wordt gespeeld in MartiniPlaza.

*Dourisseau Radio is wekelijks te beluisteren via onder andere Spotify:

Psst, hier meer afleiding: