Don’t believe the hoax: Jamie Oliver heeft geen zaak gewonnen tegen McDonald’s. Burger is niet chemisch bewerkt

Foto van Venema Media – bewerking door Sikkom

Over het voer dat McDonald’s serveert valt veel te zeggen, maar niet dat Jamie Oliver vanwege de chemische bewerking van het vlees een rechtszaak heeft gewonnen tegen de bekende hamburgerbakker. Dat valse verhaal gaat echter wel rond in Stad en Ommeland nadat iemand gister dat vol overtuiging plaatste op de Facebookpagina Marktplaats van het Noorden.

Ene Wikje, nota bene beheerder van de pagina met 155.000 volgers, deelt het bericht over McDonald’s op Marktplaats van het Noorden. Het oorspronkelijke schrijven is van Linda. Volgens haar profiel studeert ze aan de universiteit van Christus. Haar tijdlijn, waar de lieve Heer een constante en grote rol speelt, verraadt verder dat ze een groot hart voor vrijheid heeft en behoorlijk verzuipt in het complotmoeras. Stukje duiding met het oog op de wie-vraag. Door naar de wat; het geleuter over de rechtszaak en het chemisch bewerkte vlees van de Maccie.

Hel en verdoemenis verpakt als burger

Het verhaal van Linda barst van de onheilspellende weetjes en waarschuwings. Het voedsel zou bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor consumptie omdat het giftig is. Volgens Jamie worden de hamburgers gemaakt van vette delen restvlees die vervolgens worden gewassen met ammoniakwaterstof. Volgens de bekende tv-kok zouden de burgers daarom niet gegeten mogen worden.

Sterker: Jamie weet zelfs zeker dat het vlees verkocht zou worden als hondenvoer, maar dat het via McDonald’s aan mensen geserveerd werd, wat dus echt niet mag. Dat komt omdat het vlees zou barsten van de ‘ammonzuur’. “Het hele proces is roze shit. Welk redelijk persoon zou een stuk ammoniakwaterstofvlees in de mond van een kind stoppen?”, vraagt Jamie zich openlijk af in de post.

Die duivelse McDonald’s

Ook de kipnuggets komen rechtstreeks uit de hel, volgens het schrijven. Het zou weer restvlees zijn dat via een ingewikkeld proces met kankerverwekkende chemicaliën gebleekt wordt. Zelfs de wereldwijde agenda van de WHO zou dit hebben toegegeven. En om het nog erger te maken: McDonald’s heeft een foefje gevonden waardoor ze deze kwalijke en ziekmakende ingrediënten niet op de verpakkings hoeven te vermelden.

Artikel gaat verder onder de Facebook-embed

Gelukkig heeft Jamie de rechtszaak tegen de Amerikaanse multinational gewonnen waardoor al deze informatie openbaar is en McDonald’s per direct moet stoppen met de verkoop van gewraakte producten. Bijzonder zuur voor alle liefhebbers van de Gele M in Stad en Ommeland en daar zijn er nogal wat van.

Quatsch 

Lang treuren hoeft echter niet. Het verhaal is namelijk grotendeels gelul. Leugens, laster, jokkebrokken, fakenews of quatsch met een mooi woord. Het is een oude mythe die weer de kop opsteekt en die al tig keer is ontkracht. Dat doen wij met liefde nog een keer. Niet omdat McDonald’s gezond is of zo, wel omdat hordes mensen het voor waar aannemen getuige de vele reacties (inmiddels is reageren niet meer mogelijk, maar het bericht staat er nog wel). En vooral omdat we wars zijn van hoaxes, of die nu gaan over corona of een cheeseburger.

Op 3 april 2019 ontkracht Factcheck.Vlaanderen.be de valse claim en in februari 2021 doet DPA Factchecking dat nogmaals. Ook tig Engelstalige sites tonen de onjuistheid van het bericht aan.

Factcheck

The New York Times publiceert in 2009 een artikel met waarschuwende woorden over deze bewerking van vlees. Het artikel zorgt voor ophef want de hamburgers worden verkocht in Amerikaanse fastfoodrestaurants, supermarkten en scholen. In Europa is er niks aan het handje, want Brussel verbood vlees met ammonia al ver voor alle heisa. Jep, Brussel is niet alleen maar addergebroed dat ons dood wil hebben.

Enfin, om een lang verhaal nog langer te maken: in 2011 springt Jamie op de bandwagon. De tv-kok maakt een aflevering over het onderwerp en opnieuw barst de maatschappelijke bom. De controverse leidde volgens DPA niet tot een rechtszaak, maar McDonald’s besloot in datzelfde jaar wel om te stoppen met de bewerkingsmethode, kort daarna sloot een hele rits andere fastfoodkoningen aan bij het besluit.

Kortom: er is geen rechtszaak geweest en minstens zo belangrijk: die shit wordt niet in Nederland verkocht, nu niet en al heel lang niet. Met dank aan Brussel, waar ze kennelijk toch ook een beetje waken over onze gezondheid.

Psst, hier meer afleiding: