Drie dagen na Vindicat-festival is het nog steeds een enorme bende op het strand. Overal plastic en andere meuk

Omwonenden die maandagochtend hun hond uitlaten staren met open mond en vol afschuw naar het Zilvermeerstrand bij Kardinge. “Wat een bende”, verzuchten ze in koor. “Dit is niet normaal.” Drie dagen eerder, op vrijdag 1 oktober, hield Vindicat hier het evenement Buitenspelen.

Het gras en het zand zijn volledig vernield. Diepe sporen van banden hebben een enorme modderpoel gecreëerd en de regen heeft de rest gedaan. Daar kan Vindicat niet zoveel aan doen, dat komt door alle regen die afgelopen weekend is gevallen. Waar de vereniging wel wat aan kan doen, is de enorme teringbende die is achtergelaten.

Artikel gaat verder onder de foto

Overal ligt rotzooi

Plastic bierglazen liggen over honderden meters bezaaid over het hele terrein. Veel plastic is door alle modder al in halve staat van ontbinding. Daartussen zwerven duizenden Flügeldopjes, minstens zoveel peuken en ook nog een hele lading Red Bull-blikjes. Her en der staat een bankstel en liggen hopen rotzooi te wachten op de opruimers.

Vogels scharrelen tussen al het plastic op zoek naar eten. Een paar meeuwen trekken de vuilniszakken open. Toeleveranciers breken tenten af en mobiele toiletten worden op vrachtwagens geladen. Van Vindicat is niemand te zien. Ook de werklui hebben om 11:00 uur nog geen student gezien en verbazen zich over de zooi.

Artikel gaat verder onder de foto

“De schoonmaakploeg heeft ons in de steek gelaten”

Dat staat in schril contrast met de uitleg van de feestcommissie van Vindicat. Volgens die commissie wordt er op dit moment hard opgeruimd en schoongemaakt. Dat is absoluut niet het geval. En op de vraag waarom dat nog niet eerder is gebeurd, luidt de verklaring: “De schoonmaakploeg heeft ons in de steek gelaten.”

Daar heeft de buurt geen boodschap aan. De meeuwen, duiven en andere dieren ook niet. En de gemeente net zomin. Woordvoerder Peter Steinfort: “Volgens de vergunning moest alles op 2 oktober zijn opgeruimd. Dat is overduidelijk niet gebeurd. Vindicat krijgt van ons nog twee uur om dat wel te doen, anders doen wij het op hun kosten.”

Artikel gaat verder onder de foto

Buitenspelen

De zooi is achtergelaten na het festival Buitenspelen van Vindicat. Over dat feestje was veel te doen. Na afloop terroriseerde een groep studenten de stadsbussen dusdanig dat de politie moest ingrijpen en de ME voor de zekerheid werd opgeroepen. Volgens de woordvoerder van de politie was er sprake van een grimmige sfeer met meerdere opstootjes en vonden buschauffeurs het niet veilig genoeg om door te rijden.

Volgens Sanne Veken, preses van Vindicat, kwamen de ongeregeldheden door het weer. Het regende de hele dag waardoor veel meer bezoekers met de bus gingen dan van tevoren werd ingeschat en overlegd met Qbuzz. Met als resultaat veel te veel mensen voor het aantal beschikbare bussen. “Daardoor ontstonden de opstootjes.”

Artikel gaat verder onder de foto

Schoonmaakploeg onderweg

Over de rotzooi heeft Sanne ook nog wat te melden. Ze begrijpt dat de buurt er niet blij mee is en dat al dat plastic funest is voor de vogels. Maar: “Door een akkefietje met de beveiliging kon de schoonmaakploeg zondag niet aan het werk. Maar de schoonmaakploeg is nu onderweg!”

Artikel gaat nier verder onder de foto’s


Psst, hier meer afleiding: