Drie van de vijfentwintig beste kroegen van Nederland staan in Groningen

kroegen

Vier Groningse kroegen in de Café Top 100, waarvan drie bij de beste vijfentwintig. Plus, de meest waardevolle horeca-medewerker van Nederland werkt bij Dinercafé Soestdijk. Hulde!

Elk jaar weer de vraag: hoe doet Stad het in de Café Top 100? Nou, best wel goed, is eigenlijk altijd het antwoord. Komt omdat we heel veel goede kroegen hebben en dat wordt ook landelijk wel gewaardeerd. Kleine kanttekening: lang niet elke kroeg doet mee aan de verkiezing, anders was Groningen natuurlijk nóg beter vertegenwoordigd.

Drie Groningse kroegen

Belgisch Café De Pintelier is met plek zestien de hoogst geëindigde kroeg in de lijst. Vorig jaar nog op plek twee, maar wederom een hoge notering. Niet gek, want de toko telt maar liefst 28 bierkranen! En ook nog personeel dat je alles kan vertellen over het vloeibare goud. Zo hoort het. Bovendien een bere gezellig pleintje waar het zowel in de zomer, als in de winter goed toeven is.

De Sleutel doet het als nieuwkomer ook prima en staat op plek 21. De jury oordeelt dat het café met scheepvaart-thema een stukje historie tot leven brengt en weet dat wel te waarderen. En slechts één plek daaronder: Dinercafé Soestdijk. Altijd druk, warme ambiance en zeer begaafd personeel. Zo blijkt ook uit een extra prijs voor Roos Brinkman, bedrijfsleider van ‘De Soest’.

De parel van 2017

Soestdijk terrassentest Groningen

Roos is namelijk De Parel van 2017. Die prijs is voor iemand die extra waardering verdient en blijkbaar is zij niet alleen dé horeca-topper van Groningen, maar van heel Nederland. “Mijn hart ligt echt in Café Soestdijk”, zegt de parel zelf. “En ik werk er hard voor, dus ik was zeker ontroerd toen ik hoorde van de prijs. Heel tof van Jan Bas (eigenaar) dat hij mij, zonder mijn weten, heeft genomineerd.”

Daarnaast laat Roos weten ‘zeer trots’ te zijn op Groningen als horeca-stad. “We doen het met vier kroegen in de top 100 hartstikke goed. Extra waardering ook voor De Sleutel, die voor de eerste keer meedoet en direct zo’n hoge notering krijgt. Echt supergoed.”

De Toeter

En last but nog least: De Toeter. Hoe kan het ook anders. Beroemd door een van de mooiste terrassen van Nederland, tal van speciaalbieren en whisky’s en niet te vergeten: pubquizzen waar je hoofdpijn van krijgt. Kan trouwens ook de drank zijn. Hoe dan ook: De Toeter staat misschien niet in de top 25, maar is met plek 31 zeker een vermelding waard.

Wat is jou favoriete kroeg? Laat het weten in de comments op Facebook!

Ga het gesprek aan ( comments)