Duif sloopt klok Martinitoren: ‘Alpinisten’ moeten de brut fixen

In Groningen kun je al een paar weken tijdreizen. Ga maar eens voor HOEK op de Grote Markt staan, kijk naar de klok op de Martinitoren, loop richting V&D, check de wijzers nogmaals en je bent in dertig seconden vijf uur vooruit gegaan.

Komt door een storing in de klokkentoren, weet Peter Duzink, woordvoerder van gemeente Groningen. “We hebben een bedrijf al opdracht gegeven om het probleem op te lossen. Maar ze kampen met wat personele problemen, waardoor ze er binnenkort pas tijd voor hebben. Ik hoop dat het euvel binnen twee weken is verholpen.”

Duif versus Martinitoren

Er is echter meer aan de hand met d’Olle Grieze. Tegen de verlichting van de zuidelijke klok is een duif aangevlogen. Was een harde landing. Gevolg: dooie duif en kapotte lampjes in de klok. Dat levert veel gedoe op. want de buitenkant van de klok is niet makkelijk te bereiken. Peter: “Daar moeten Alpinisten aan te pas komen.”

Dat is een beetje jolig bedoeld. Maar de horlogemakers moeten wel abseilend naar de klok toe. Uitdagend klusje, dat alleen kan in de juiste weersomstandigheden. Daar is voorlopig het wachten op. Als het zo ver is, krijgen we als het goed is een seintje. Geven we de monteurs een GoPro mee zodat iedereen die vette beelden kan zien.

Martinitoren

Martinitoren in betere dagen – foto van Joram Krol

 

 

Psst, hier meer afleiding: