Duitse kaart zet Groningen op zwart. Op knalzwart. Enige regio in heel Noord-West-Europa met die kleur

Op bovenstaande Duitse kaart is het aantal coronabesmettingen per honderdduizend inwoners zichtbaar. Nederland is de donker gekleurde schandvlek van de groene regio. En binnen Nederland springt Groningen er knalzwart uit. Volgens het RIVM is de situatie zeer ernstig. Laat dat eem goed op je inwerken.

Vooral omdat de kaart ook nog een vertekend beeld geeft. Want in de periferie, tegen de Waddendijk of Duitse grens aan, is er amper corona. Dat de hele provincie op zwart staat komt vooral en eigenlijk alleen maar dankzij Stad. Om nog specifieker te zijn: 60.000 jongeren uit Stad trekken de hele provincie (583.000 inwoners) in het zwart.

Enorme stijging in Stad

In Stad is in twee weken tijd het aantal besmettingen met 5620 procent gegroeid, met name dus onder de jeugd. Daarmee niet gezegd dat het allemaal de schuld van de studenten is, integendeel. Iedereen heeft hier een verantwoordelijkheid in. Van Rutte, het falende Testen voor Toegang, tot sjoemelende gasten en horecazaken.

Maar met die boude constatering gaan de cijfers niet naar beneden. Dat komt aan op ons eigen gedrag. En het wordt, met deze snel oplopende cijfers en het zwartkleuren van de provincie, tijd dat we daar misschien weer iets kritischer naar kijken. Want ondanks dat de ziekenhuisopnames laag blijven, is er wel reden tot zorg.

Waarom zorgelijk?

Ten eerste omdat nog maar iets van dik veertig procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. Een kleine zestig procent is dus nog steeds erg vatbaar voor Covid. Daartussen zitten, ondanks dat de meeste kwetsbaren gevaccineerd zijn, nog steeds zwakkeren tussen. Bijvoorbeeld omdat ze te fragiel zijn voor vaccinatie.

Of omdat ze vanuit een of andere overtuiging geen vaccin willen, dat kan ook. Feit is dat die lui niet corona moeten oplopen van de 20-jarige Pietje uit Stad, die hele weekend in Shooters heeft gehangen en nog een lading thuisfeestjes geeft bezocht. Want dan gaan de ziekenhuisopnames wel weer oplopen, zoals nu al voorzichtig gebeurt.

Daarom zorgelijk

Daarnaast is de kans aanwezig dat onder al die besmette jongeren een nieuwe variant ontstaat. De 050-variant, die resistent is tegen alcohol, waardoor de hele wereld opnieuw in lockdown moet. Is ook niet iets om trots op te zijn. Tot bijna slot: ook al komen jongeren niet snel in het ziekenhuis, het is belangrijk ze gezond te houden.

Volgens het RIVM heeft ongeveer 25 procent van de besmette mensen long-covid onder de leden, de variant die ook bij jongeren voor langdurige schade kan zorgen. En als allerlaatste: jongeren zijn belangrijk voor de maatschappij, denk bijvoorbeeld aan de horecabranche. Zo sluiten cafés in Groningen de deuren omdat het personeel ziek is.

Het kan anders

Kortom. Reden tot zorg. Reden tot alertheid. Volgens viroloog Niesters van het UMCG zijn we zelfs al terug bij af. Hoe we het in toom kunnen houden, is niet zo heel ingewikkeld. Dat laten we al anderhalf jaar, met vallen en opstaan, zien. En dat laten bijvoorbeeld Duitsland en België op dit moment nog steeds zien.

In die landen zijn de maatregelen strenger. Zo heeft Duitsland nog altijd een mondkapjesplicht voor binnenlocaties waar veel mensen samenkomen, zoals bijvoorbeeld restaurants. Daarnaast heeft Duitsland strengere regels voor de maximale groepsgrootte. Allemaal niet zo leuk, maar het houdt corona wel buiten de deur.

Volhoud’n!

En dat moeten wij ook nog eem een maandje of zo proberen te doen. Dan zijn veel meer mensen gevaccineerd, dan heeft ook de jeugd de tweede prik gehad, dan heeft corona het veel lastiger om van Jaap naar Pietje naar Nancy over te springen. Dus, Grunn, de laatste loodjes wegen het zwaarst, maar we moeten nog eem volhouden.

Psst, hier meer afleiding: