Duizenden geïnteresseerden voor ‘Kratzitten in Noorderplantsoen nu het nog kan’

Dat wordt een goed feestje in het Noorderplatje; de Facebook-evenementen ‘Kratzitten In Het Noorderplantsoen: Nu Kan Het Nog’ en ‘Afscheidsborrel Noorderplantsoen’ zijn samen goed voor bijna 5.000 geïnteresseerden.

Ja joh, het geplande alcoholverbod in het Noorderplantsoen maakt heel wat los in Stad. Omdat een groep van 10 a 30 man stelselmatig herrie schopt bij de vijver, willen burgemeester Schuiling en kornuiten een algeheel alcoholverbod handhaven in het plantsoen. Dat betekent enkel nog nul punt nulletjes vanaf 1 juli. Of anders 95 ballen boete.

Kratzitt’n

Maar de radicale maatregel krijgt niet heul veul bijval van de Groningers. Het borrelverbod zou de ziel van de heilige lap groen om zeep helpen en het achtertuinsfeertje de nek omdraaien. Kortom, nooooooooooooooooooooooo!

Daarom actie. En hoe beter actievoeren dan wat kouwe klatsers opentrekken in het Noorderplantsoen. Een hele krat zelfs, als het aan de luitjes van Studentikoze pretkiekjes voor tieners en eenverdieners ligt.

Zij knalden namelijk redelijk rap het Facebook-event Kratzitten In Het Noorderplantsoen online. De bedoeling: 30 juni op een krat zitten, tot ‘ie leeg is. Het liefst met zo veel mogelijk. Nou, dat komt wel goed. Inmiddels staat de teller op 3.800 geïnteresseerden en 822 mensen die gaan. Samen zo’n 4.622 dorstige Groningers.

Afscheidsborrel

Maar dat is niet alles. Naast het kratzitt’n, is er nog een evenementje het internet opgeslingerd: Afscheidsborrel Noorderplantsoen.

Ook deze actie is opgezet met de gedachte dat het plantsoen voor zowel de studerende medemens als de werkende Stadjer een groot goed is. Een borrel hoort erbij. Na het werk, op een zomerse zaterdag en ga zo maar door.

De afscheidsborrel trekt nog niet zoveel volk als het kratzitt’n, maar met 44 mensen die gaan en 276 geïnteresseerden is het evenement goed voor een paar honderd luitjes extra in het Noorderplantsoen op 30 juni.

Let wel: bij elkaar opgeteld zijn de happenings nu al goed voor bijna 5.000 koppen gezelligheid.

Petitie

Los van de borrels, loopt er inmiddels ook een petitie tegen de invoering van het alcoholverbod in het Noorderplantsoen. Een online actie gestart door kartrekkers Student & Stad en de Groninger Studentenbond. Tekenen dus. Althans, als je zonder risico op een prent je blikkie weg wilt tikken in het gras.

Mocht de burgemeester voor aankomende dinsdag geen passende oplossing aandragen, vragen gemeenteraadspartijen Student & Stad en 100% Groningen bovendien een spoeddebat aan.

“Hierbij zullen wij een motie indienen om het gedoogbeleid in ere te houden en de aanpak te richten op de onruststokers, en saamhorigheid in plaats van het verdelen van mensen.”