Dus zó voelde dat, nagenieten van een dik feestje. Unmute Us 2 was een episch gebeuren

Handjes in de lucht, hossen, springen, dansen, protesteren. Foto: Stef van Oosterhout

Wow. Bijna waren we vergeten hoe ongelooflijk lekker het is om op een luie zondag na te genieten van een dik feestje. Maar vandaag komt weer aardig in de buurt. Beetje brak op de bank op je telefoon scrollen; het ene na het andere vette filmpje van de protestmars tegenkomen. Zo’n 15.000 mensen liepen, nee dansten, sprongen, hosten, gisteren mee in de Unmute Us-optocht. De editie in Stad was de aller-allergrootste van Nederland. De deelnemers spreken van een historische optocht.

En dat begon allemaal zaterdagmiddag om 14.00 uur in het Stadspark. Daar maakten 27 muziektrucs zich op voor de karavaan die een rondje door hartje centrum maakte. Voorop die van EM2 waar de band Fred Goverde ondergetekende bijna van de wagen afblies met zijn catchy gitaarpop. Gevolgd door de dikke wagens van Eurosonic Noorderslag, Paradigm, Urban House, Noorderzon, Vera en nog veel veel veel meer.

Achter de wagens liepen hordes uitgedoste mensen, helemaal festival-stijl, met ofwel een biertje in hun hand, of een bord met teksten als ‘Ik ben zo boos, ik heb zelfs een bord gemaakt’. De sfeer is goed. Mensen dansen, lachen en omhelzen elkaar. Ook langs de weg niets dan blije gezichten. In een tijd waar weinig kon en mocht is de feestkaravaan een zichtbare verademing voor de meeste Stadjers. Op een van de vele terrasjes die de karavaan aandoet zit een groepje oude vrouwtjes dat hun duimen opsteekt. ‘Goed bezig’ kun je van hun lippen lezen.

Indrukwekkende massa door de Oosterstraat. Foto: Stef van Oosterhout

Het kwaad bestrijden met een epische fissa

Het lijkt allemaal verdacht veel op een feestje, een festivalletje, maar dat is het natuurlijk niet. Al dansend en muziek spelend wilden de deelnemers gisteren nóg maar eens (Unmate Us deel 1 vond een paar weken geleden plaats) duidelijk maken: we willen weer los! Het demissionaire kabinet heeft nog steeds een zwaar slot om de feest- en festivalbranche hangen, en daar zijn ze meer dan klaar mee. Het meten met twee maten. De willekeur. De feest- en festivalcultuur is inmiddels de enige die nog niet weer alle vrijheid heeft teruggekregen. Voor de deelnemers zit er daarom maar één ding op: het kwaad bestrijden met dat waar ze het allerbeste in zijn. Een feestje bouwen. Met mooie mensen en goeie energie.

Gedurende de optocht sluiten er steeds meer mensen aan. Dat het rond een uurtje of 3 met bakken uit de lucht komt, deert ze niets. Halverwege de stoet worden de mensen sowieso al onder het schuim van een schuimkanon geblazen. Uit de wagens klinkt onder andere rock, techno, hardstyle en urban house, waar bijpassend wordt geheadbangd, geshuffled, gehakt of getwerkt.

Gasssssssssss. Foto: Stef van Oosterhout

Ook de Paradigm-opa genoot met volle teugen

Achter de wagen van Paradigm spotten we hier en daar wat mensen met flesjes water maar dat is ook gewoon wijs, hydrateren is belangrijk, het is nog steeds warm zo halverwege september. Op de kar geniet Willem van Dijk (64) met volle teugen van het gebeuren. Hij staat bekend als de Paradigm-opa en is een icoon in het wereldje. “Het was kippenvel. Kip-pen-vel”, blikt hij terug. “Van m’n kruin tot aan m’n tenen.” Van Dijk is een technoliefhebber pur sang. Hoewel hij niet meer de jongste is, is hij al sinds 2013 vaste gast bij de Paradigm-feestjes. “Ik stond nu op de kar, omdat ik wat last van m’n rug had. Ik voelde me net sinterklaas.”

Niels Schilder met Paradigm-opa Willem! Foto: Niels Schilder

Wat hij precies zo te gek vond aan de protestmars? “Het enthousiasme van de menigte, je voelde het gewoon!” En hij voegt toe: “Het gemis is zo groot, zo groot.” Of de boodschap over is gekomen in Den Haag betwijfelt Van Dijk. De weergave in het Journaal vond hij maar een slap aftreksel van hoe de optocht in Groningen was. “Ik vrees dat het niet overkomt”, zegt hij andermaal. Maar wat Van Dijk betreft, is de protestmars onvergetelijk. En inderdaad historisch. “Het was de mooiste reclame voor de sector ooit.”

We hopen natuurlijk wél dat ze in Den Haag eens wakker geschud zijn. Een Unmute Us deel 3 moet gewoon niet nodig zijn. Hoewel dat vast ook weer een grandioos, goed georganiseerd spektakel zou worden, waar we op een brakke zondag weer intens van kunnen nagenieten.

DEZE AFTER DUURT TE LANG! Foto: Stef van Oosterhout
Psst, hier meer afleiding: