Dwars test rolstoelvriendelijkheid binnenstad

Hoe rolstoelvriendelijk is de binnenstad eigenlijk? Kun je als minder valide gemakkelijk overal komen? Of wordt de binnenstad een stuk kleiner als je in een rolstoel zit?

Dik twee jaar geleden hebben wij al een videoreportage overde rolstoeltoegankelijkheid van kroegen en andere uitgaansgelegenheden. De uitkomst is niet heel positief. De binnenstad van Groningen is een oerwoud van trappetjes en onbereikbare cafe’s voor rolstoelers.

Nu, twee jaar later, test Dwars (jongerenorganisatie van GroenLinks) weer de rolstoeltoegankelijkheid van de binnenstad. Afgelopen zaterdag zijn ze met twee groepen en met rolstoeleers de stad ingetrokken. Eén groep test de winkels en horeca aan de Ebbingestraat, de andere groep checkt de Oosterstraat.

Winkeliers en horecagelegenheden die het goed doen, krijgen een sticker. Degene die het niet goed doen krijgen een standje en een checklist met wat ze kunnen doen om de toegankelijkheid van hun toko te vergroten. Volgens Niels Hoogerheijde (21), namens Dwars betrokken bij de actie, zijn veel winkeliers bezig met het onderwerp, maar kan het allemaal wel wat beter.

“In de Oosterstraat waren best veel winkels rolstoelvriendelijk. In de Ebbingestraat zijn er minder stickers uitgedeeld, maar dat kan ook komen omdat die groep misschien wat strenger was. We hebben winkels en andere zaken gecontroleerd op de entree, breedte van winkelpaden en bijvoorbeeld op de hoogte van de toonbank.”

Maar het gaat volgens Niels niet per definitie om het uitdelen van stickers. “Het gaat vooral om bewustwording. Dat winkeliers en kroegbazen erover nadenken. En dat doen ze gelukkig. We hebben heel veel positieve gesprekken gehad. Op zondag hebben we zelfs nog twee drempelhulpen gemaakt voor ondernemers, zodat rolstoelers makkelijker naar binnen kunnen.”

De drempelhulpers, een soort drempel voor de drempel maar dan rolstoelvriendelijk, wil Dwars eigenlijk op grotere schaal laten maken voor ondernemers in de binnenstad. “We willen aan de gemeenteraad vragen of het een mogelijkheid is dat de sociale werkplaats drempelhulpers gaat maken, zodat we ze redelijk goedkoop kunnen aanbieden aan de ondernemers.”

Psst, hier meer afleiding: