Eem beetje normaal doen Vindicat, straks wordt het nog saai in Stad

Vindicat Joram ladderzat

Foto van Joram Krol

Vindicat moet rap eem normaal doen. Want het loopt de spuigaten uit. Straks is Nederland 203 jaar studentengeschiedenis kwijt en moet Groningen door zonder het corps. Dat is een schrikbeeld.

Ruim twee eeuwen zijn Vindicat en Stad met elkaar verbonden. Innig zelfs, getuige de prominente plek van het corps aan de Grote Markt. In al die jaren is er een haat-liefdeverhouding tussen Stadjers en Vindicaters ontstaan. Als opgroeiende Groninger leer je: Friezen zijn stom, eierballen lekker en corpsballen snakkerds.

Vindicat en Stad

Dat komt omdat het corps zich altijd een beetje verheven voelt boven het plebs. In nette pakken rondlopen en vol dedain neerkijken. Zelfs als dat kostuum onder de kots zit en de drager volledig lam op het balkon hangt. Maar er is ook liefde en waardering vanuit de stad. Vindicat heeft Groningen namelijk ook veel gebracht.

Zoals mysterie, allure, aanzien, kassa voor de horeca en elk jaar een verse lading studenten. Daarnaast regelt Vindicat van alles voor minderbedeelden. Dat komt niet prominent in de media, maar gebeurt wel. Denk aan het daklozendiner, Nederlandse les voor nieuwkomers, kleding voor Leger des Heils en activiteiten voor arme kinderen.

Schandaal op schandaal

Toch staat de relatie tussen het volk en het corps staat meer onder druk dan ooit. Dat komt niet door Stadjers, media, of de grote boze buitenwacht die tegen Vindicat is. Dat komt omdat de vereniging al jaren schandaal op schandaal stapelt. Na elke ‘laatste waarschuwing’ of ‘ultieme’ sanctie volgt steevast een nieuwe rel.

Vandaag publiceert het DvhN een overzichtje van de schandalen in de laatste twee jaar. Een kleine opsomming: twee zware mishandelingen, eigen rechtspraak die de rechtsstaat buiten de deur houdt, als barbaren tekeergaan in de Sushi Mall, de bangalijst en sletbokaal. Belangrijke afspraken met gemeente, RUG en Hanze worden niet nagekomen.

Kan niet zo doorgaan

Koppel dezelfde lijst aan een motorclub of asielzoekerscentrum en geheid dat die wordt gesloten. Vindicat heeft wat dat betreft een streepje voor, allicht door het belang en de verrijkende macht van de vereniging. Maar ook voor Vindicat geldt: op den duur keert de wal het schip en houdt het op. En dat moment komt als het zo doorgaat.

De burgemeester heeft al aangegeven klaar te zijn met alle schandalen, maar is tot nu toe erg mild in sancties. Even was ik bang dat Sikkom twee eeuwen corpsgeschiedenis zou omblazen. Is toch wat anders dan een minister naar huis schrijven die er sowieso maar een paar jaar zit. Journalistiek een eer, maar voor de stad slecht.

Vindicat tijdens Kermesse

Sushi Mall

Na de zoveelste ‘laatste waarschuwing’ krijgen wij het verhaal over de gebeurtenissen in Sushi Mall rond. In plaats van het boetekleed aantrekken, ontkent Vindicat dat er iets is gebeurd. En juist de waarheid is wat de gemeente wil. Met een grote groep dronken jongeren ergens eten, kan uit de hand lopen. Hoort niet zo, maar gebeurt.

Wat erger is, en tegen alle afspraken met het stadhuis ingaat: Vindicat is er niet eerlijk over. De boodschapper wordt vanuit de top aangevallen en weggezet als onbetrouwbaar. Vindicat-leden en personeel van Sushi Mall krijgen zwijgplicht. De rolluiken gaan dicht de monden worden gesnoerd in plaats van de geëiste transparantie.

Voortbestaan

De politie onderzoekt de zaak en komt tot dezelfde conclusies als wij. Maar er zijn onvoldoende aanleidingen om verdere stappen te ondernemen. De burgemeester haalt tijdens de persconferentie over het politierapport fel uit naar het corps, maar blijft in zijn daden mild. Zo behoudt de sociëteit de horecavergunning.

Daar mag Vindicat zich gelukkig mee prijzen. Drooglegging van het clubhuis zou een forse aderlating zijn. Vindicat zonder alcohol en schrale bierlucht is als hoerenbuurt zonder prostituees en de zoete stank van goedkope parfum. De ziel en het kloppende hart worden dan uit de vereniging gerukt. Dat is lastig voortbestaan.

seks Vindicat

Seks op dak van Vindicat

Groningen is eierbal en Vindicat

De burgemeester kan naast het intrekken van de horecavergunning ook de complete club verbieden, net zoals motorclubs worden verboden. Met een beetje goede wil zijn er genoeg bewijzen en signalen om daar serieus werk van te maken. Zover is het ondanks alle schandalen, incidenten en het konkelen daarover niet gekomen.

Wie Vindicat zegt, zegt Groningen. En wie Groningen zegt, zegt eierbal, Martinitoren, Robben en op den duur ook Vindicat. Helaas steeds vaker met afkeurende blikken vol schaamte. Zonde. Want stiekem is menig Stadjer best trots dat het oudste, beroemdste en beruchtste corps van Nederland in Stad zit. Maarrrrr…

Liefde en haat liggen dicht bij elkaar

Groningers hebben van oudsher een hoge toleratiegrens. Volgens artsen zijn Stadjers en Ommelanders lastige patiënten omdat ze nooit pijn hebben, waardoor de juiste diagnose stellen lastig is. Je kunt heel veel maken, zeker als je samen lang teruggaat, voordat je het verbruit. Maar als je het verkloot, is het voorgoed klaar.

Als de publieke opinie nog negatiever wordt en de vijfde colonne zich roert, dan moet het Stadhuis ageren. Na alle symbolische maatregelen en laatste waarschuwingen rest de burgemeester dan weinig anders dan de horecavergunning intrekken, of de hele club opdoeken vanwege alle schandalen en gebroken beloftes.

Vindicat Wim Mijlof

Foto van Wim Mijlof – check de pet

Nooit meer

Want wat is Groningen zonder Vindicat? Nooit meer op zondag voetballen, terwijl je wordt uitgescholden als loodgieter, tegen de brakke gasten en chicks van Forward. Nooit meer na de wedstrijd keihard bieren in het clubhuis terwijl de pizzakoeriers af en aan rijden. Nooit meer de roeiers van Aegir op de grachten zien ploeteren.

Nooit meer de rotte bierlucht van Kermesse in de Sintjansstraat. Nooit meer stomdronken naakte studenten in het holst van de nacht. Nooit meer in het o’tje nemen. Nooit meer nieuwe termen als ‘ladderzat’. Nooit meer absurde verjaardagsrituelen. Nooit meer grapjes van Google over Vindicat.

Zonder Vindicat

Nooit meer het daklozendiner. Nooit meer lachen om Vindicaters die al drie dagen op rij dronken zijn en ronddwalen in even opmerkelijke als ranzige kostuums. Nooit meer Hoogheid in plaats van Hooghoudt. Nooit meer klagen over Vindicat bij de koffieautomaat. Nooit meer ergeren aan verwaand gedrag, terwijl ergeren zo lekker kan zijn.

Beetje gek doen en vasthouden aan bizarre rituelen, daar scoor je punten en views meer. Keihard zuipen en dronken worden? Welkom in Groningen. De brut op stelten zetten: hartje voor de bruisende stad. Maar kap met die extreme excessen en het verdoezelen daarvan. Straks moeten we door zonder jullie, dat is veel te saai.

 

Ga het gesprek aan ( comments)