Eem noar… Anne&Max: nieuwe hotspot aan Turfsingel met planeetvriendelijke droomcroissants

Ze waren al ‘de huiskamer’ van zestien Nederlandse steden, maar het felbegeerde Groningen ontbrak nog voor Anne&Max. Elders veroverden ze met hun biodynamische kaart al vele harten. Het moet niet alleen goed smaken. Het moet ook goed voelen. Sinds een paar weken zijn de trossen los aan de Turfsingel.

Eigenaar Martijn Jacobs (43) vat het krachtig samen: beleving, huiskamergevoel en planeetaardig. Daarmee probeert Anne&Max iets toe te voegen aan Stad. “Ik kwam in onze vestiging in Zwolle en dacht meteen: dit heeft Groningen nog niet.”

Vriendelijke aura

“Het is onze oprechte missie om een huiskamer in Stad te zijn voor onze gasten. Een plek waar zij elke dag, op hun manier en tijdstip, thuis voelen.” Die plek bleek geen abc’tje. Want vindt in 050 maar eens een geschikte spot. “Het moest in de kern van Groningen,” licht Martijn toe. “We zijn anderhalf jaar op zoek geweest naar een pand. En die moesten we vervolgens ook nog eens dik verbouwen.”

Het interieur is een mix van modern, industrieel en warm

Dat is in ieder geval gelukt. Wat opvalt is de open en vriendelijke uitstraling. Zachte aardtinten geven de zaak een vriendelijke aura die helemaal past bij Martijn. In zijn twintiger jaren had hij al eens een koffiezaak in Groningen, maar het avontuur lonkte. Martijn werkte jarenlang voor een grote Amerikaanse snoepgoedfabrikant en maakte vele kilometers. Met een bagage aan ervaring is hij nu terug bij zijn roots, in zijn stad.

Geen avocado maar erwten

“We hebben echt een verhaal te vertellen. Met onze buitengewone gastvrijheid, maar ook onze producten,” vertelt de geboren Hoogezander. “Zo hebben we afscheid genomen van de avocado. Enig idee hoeveel water daarmee gemoeid gaat? We hebben er een waanzinnige erwtenspread voor in de plaats. En onze biofocaccia met pulled beef is deel met jackfruit, want minder vlees.”

De droomcroissant met roerei en Schotse zalm

Omdat een stukje typen op een lege maag ook deze keer geen goed idee is, is het tijd de kaart door te nemen. Het oog valt daarbij op de droomcroissant: gevuld met roerei, warmgerookte Schotse zalm en frisse spread. De vrije uitloopeitjes komen van het Zuid-Holland eiland Goeree-Overflakkee. “Nederland is onze tuin.” Het oogt en smaakt heerlijk.

Koffie uit Peru, ketchup uit Kenia

Wie een sucker voor (filter)koffie is zit uiteraard ook goed aan de Turfsingel. “We werken met een lokale koffieboer in Peru samen. Wij betalen hem een eerlijke prijs. We hebben ketchup van resttomaten uit Kenia. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor mij gewoon erg belangrijk. Dat bedoelde ik ook met planeetaardig.”

Zo breidt de binnenstad van Groningen stukje bij beetje uit. Bovendien begint de gemeente – als het goed is – na de zomervakantie eindelijk met het herinrichten van het Dudokgebied. Rond dat leuke tankstationnetje komt een heuse chillzone. Ideaal dus om je met de beentjes in de Groningse diepen een droomcroissant van Anne&Max weg te peuzelen.

Anne&Max is gevestigd aan de Turfsingel 18 en iedere dag vanaf 08:00 uur open voor ontbijt, taart, koffie en nog veel meer lekkers: klikkerdeklik voor hun menu. Er zijn veel vega(n)opties en ook voor de glutenvrije medemens is oog.

Psst, hier meer afleiding: