Eem noar… Baxbier: “Bier maakt alles een stukje mooier”

Bax steekt een dikke middelvinger op naar Corona

Het had hét jaar moeten worden voor Baxbier. Na vooral heel veel investeren in apparatuur en ingrediënten werd 2020/21 echter ook voor Bax een raar seizoen. En ja, dat betekent dat er verlies werd geleden. Maar omdat de Groningse gerstenatmakers aan de Friesestraatweg de wind al in de zeilen had en zichzelf razendsnel opnieuw wist uit te vinden zijn ze er nog. En de toekomst lacht ze toe. “Wij zijn nog lang niet klaar.”

Ik zit nog geen minuut op het terras met uitzicht op het Reitdiep achter de brouwerij, of er staat al een glas bier voor me. Risico van het vak natuurlijk. “De Bax Bier & Dutch Bargain – It’s A Small World After All Passionfruit Milkshake IPA,” aldus Ruben Lichtenbeld. Dat moet ik dan maar geloven. De kersverse jonge vader is nog maar twee maanden aan boord bij de stadsbrouwerij, maar kan niet wachten op een wereld ná corona. “Nadat bekend werd dat de terrassen weer los mogen is het gekkenhuis. We vliegen de hele stad door om iedereen weer van voorraad te voorzien.”

Lol

Terwijl ik geniet van de fruitige IPA schuift ook Kasper Hiddema aan. Hij is al vijf jaar betrokken bij de brouwerij en probeert uit te leggen wat de drijfveren van Bax zijn: “We werken hier met een team van bijna twintig mensen en hebben iedere dag lol. Dat vinden we belangrijk. En bovendien maakt bier alles een stukje mooier.” Ik kan het na glas nummer twee niet ontkennen.

Achtbaan

Daarnaast brengt Bax mensen samen. Voor de eerder genoemde Milkshake IPA is samengewerkt met een brouwerij uit Zeeuws-Vlaanderen. “Helemaal in het puntje daar, zo’n 400 kilometer verderop,” vertelt Kasper glimlachend. Twee keer moest de horeca tijdens de coronacrisis op slot en dat had een significant omzetverlies tot gevolg voor de brouwerij dat op de grens van Paddepoel en Vinkhuizen ligt. “De afgelopen jaren waren een achtbaan, maar wel een avontuurlijke. We haalden hop uit Slovenië, kruiden uit Zwitserland, tarwe uit Groningen. We kochten in januari nog drie extra tanks in Tsjechië. En we kochten een machine waarmee we 600 blikken per uur kunnen vullen.”

Imago

Blik dus. Ruben is niet bang voor het imago. “Men heeft het nog wel eens over dat beeld van een zwerver met een blik bier. Maar er is geen grotere vijand voor bier dan licht.” Kwaliteit loont altijd en dat straalt Bax ook uit met hun chille locatie. In het proeflokaal kun je naast biertjes ook een prima hap eten naar binnen werken. Het terras is vanaf 28 april ook bij Bax weer geopend. En omdat de hut aan het reeds eerder gememoreerde Reitdiep ligt kun je in de zomer ook door de sail-thru met je boot.

Het sfeervolle terras van Bax aan het Reitdiep

Gratis bier

Ondanks dat Bax het afgelopen jaar ‘geen cent te makken had’ deed de bierbrouwer in beide lockdowns iets terug voor Stad. Twee keer 1000 liter F*CK CORONA-bier ging gratis naar Groningse horeca. Omdat het bij Bax uiteindelijk draait om ontmoeting. Het maken van iets moois en daar samen van genieten. Kon alles in het leven maar zo simpel zijn als deze middag bij Bax. En laat het brouwproces dan maar synoniem staan voor deze ongekende coronacrisis. Ongelooflijk ingewikkeld. Zoeken, aftasten, proberen. Maar aan het einde van de rit gewoon domweg genieten. Bij Bax zijn ze na het afgelopen jaar toe aan die laatste stap. En de rest van Groningen ook.

Psst, hier meer afleiding: