Eem noar… Benny’s – fka Casper – in de Schildersbuurt

Als je in Groningen je even op de camping wilt wanen, kun je naar het Stadspark vluchten, of eem noar Benny’s gaan. In de kleine buurtsuper ontbreken alleen de rekken met waterpistolen, voetballen en goedkope zonnebrillen. Verder ademt het camping. 

In het hoekpand aan de kruising Josef Israëlsstraat / Herman Colleniusstraat zit buurtsuper Benny’s. Vernoemd naar eigenaar Benny Kleier die samen met zijn vrouw Ilona de toko al sinds de jaren tachtig draaiende houdt. Als je op Google Maps kijkt, of op de gevel en reclame in de winkel, zou je denken dat het om het laatste filiaal van de winkelketen Casper gaat, maar dat is niet zo.

Veranderingen gaan niet zo snel

“Bestaat al lang niet meer,” lacht Benny. “Dat was vroeger een keten, tegenwoordig val ik als franchiser onder Spar.” De naam van de supermarkt is nu Benny’s. Maar overal op de gevel staat nog ‘Casper’. Benny daarover: “Afgelopen zomer heb ik al een gedeelte van de buitenkant aangepakt. Komende zomer doe ik de andere gevel en begin ik met de binnenkant.” Zo verdwijnt ‘Casper’ beetje bij beetje uit de winkel. Net zoals de aanbieding voor twaalf wc-rollen na jaren eindelijk uit de etalage is verdwenen.

Maar Benny’s blijft nog wel even. Hoewel het runnen van de zaak steeds moeilijker wordt met de oprukkende concurrentie van grote supermarkten. “We houden het hoofd nog boven water, dat moet ook wel, want ik kan niet zwemmen,” grapt Benny. Maar er zit wel een serieuze kern in. “Vroeger kwamen hier veel meer studenten, maar die zijn tegenwoordig niet meer zo loyaal naar de ondernemers in de buurt,” merkt de supermarkteigenaar op. Jammer wel, want de Schildersbuurt is de studentenwijk bij uitstek.

Huize Mekozi

Er zijn overigens wel uitzonderingen. “De gasten van studentenhuis Mekozi komen hier nog erg vaak, die hebben het volgens mij in de huisregels staan dat ze hier hun boodschappen halen. Dat is altijd lachen.” Maar verder moet het echtpaar het steeds meer hebben van verstokte buurtbewoners die de buurtsuper nog wel weten te vinden. Terecht overigens dat er nog genoeg klanten komen. Want ondanks dat de winkel klein is, kun je er zoals het een goede campingwinkel betaamt, wel van alles kopen.

Vleeswaren, groenten, broodbeleg, brood, schoonmaakmiddelen, koekjes, wijn, bier, chips, alles wat de mens nodig heeft, heeft Benny voorradig. Niet met zeventien verschillende productdifferentiaties. Maar gewoon rechttoe rechtaan: twee merken en soorten pindakaas, stuk of zeven verschillende soorten chips en één merk diepvriespizza’s. Scheelt nogal voor mensen die lijden aan keuzestress. En altijd geleverd met een glimlach of grap.

Ouwehoeren

Het mooiste van het werk vindt Benny het moment dat de deur dichtgaat en hij naar huis kan. “Hahah, nee geintje, het contact met de mensen is het mooiste.” Wat zijn vrouw vanachter de kassa aanvult met: “Ouwehoeren met klanten, dat is zijn leven!” Hoewel de veranderingen in de winkel langzaam gaan en de klok stil lijkt te staan vanaf de tijd dat Casper nog een imperium was, doet Benny wel aan innovatie. Zo heeft hij sinds kort een koffiebar in de winkel. Met warme broodjes. En zijn ze actief op Facebook, met lovende recensie van klanten.

Vrouger gingen Stadjers en studenten ‘eem noar V&D’. Hoe moet de Groningse consument, na het bankroet van het warenhuis, de leegte opvullen? Gelukkig zijn er veel alternatieven voor een middagje geld uitgeven. In ‘Eem noar…’ verkennen wij de mogelijkheden.

Psst, hier meer afleiding: