Eem noar… Bistro Boys: urban vibe in Folkinge met uitgesproken smaken verovert harten Stadjers

Bistro Boys: Guido Nijboer, kok Patrick van Zwol en Bart Mulder

Hun opkomst werd ruw onderbroken door een pandemie, maar sinds de heropening van de horeca gonst het als een roddel in een plattelandsdorp door Stad: ‘bij de Bistro Boys moet je zijn’. In het weekend serveren ze een all-day diner en doordeweeks ontvangen ze hun gasten op een nonchalante en eigenzinnige manier in hun urban bistro.

Bij binnenkomst valt op dat er weinig poespas bij komt kijken. Een combinatie van hoge en lage tafels, open keuken en een koelkast vol wijnen en dikke IPA’s. Achter de bar staan dertigers Guido Nijboer en Bart Mulder. Samen runnen ze Bistro Boys.

‘Niet iedereen hoeft naar binnen’

We zijn nog geen minuut met elkaar in gesprek en het begint gelijk goed. “Ik ben een Fries,” vertelt Guido zonder er doekjes omheen te winden. Gelukkig slaat de balans weer de goede kant uit wanneer Bart vertelt dat hij ‘gewoon’ uit Stadskanaal komt. Hij is pas sinds kort compagnon geworden.

“Ik ben in eerste instantie deze toko begonnen met Floris van Duuren. Ik wil zijn naam toch even noemen, want hij verdient een shout out,” aldus Guido, die onmiddellijk doorschakelt naar het heden wanneer ik hem vraag naar zijn visie op eten. “Uitgesproken smaken, gedurfd, vernieuwend. En vanuit ons eigen idee. Het klinkt misschien gek, maar ons doel is niet om iedereen hier naar binnen te krijgen.”

Inspiratiereizen

Daar slaagt de Frais nog niet zo goed in, want de ‘urban bistro’ zit praktisch iedere avond bomvol. Zonder het na te streven zijn ze in korte tijd hip en happening geworden. “Het is een beetje een jeukwoord, maar het draait ook om de vibe. Wij zijn onszelf en onze gasten mogen dat ook zijn. We proberen niet te hip te zijn, maar maken wel bewuste keuzes. Grote uitdaging voor de horeca is namelijk hoe je kan blijven verrassen.”

Guido begon zijn horecapad in Drachten bij Binnen. “Maar ik wist gelijk, ik moet niet vastroesten in Drachten.” Dat gun je inderdaad niemand. Guido ging op inspiratiereis en via onder andere Tel Aviv belandde hij in de stad waar hij studeerde: Groningen. Tot eind 2018 was hij bedrijfsleider bij café De Sigaar (Hoge der A) en daarvoor bij Bakkerij Blanche (Brugstraat).

Ook Bart verliet de provincie en zwaaide onder meer de scepter in de horeca van het VIP-gedeelte van de Johan Cruijff Arena en het stadion van de Nijmeegse voetbalclub NEC. “Daarna ging ik de koffie in en belandde ik uiteindelijk ook weer in Stad bij jeu-de-boulesbar BOEL (Nieuwe Ebbinge).”

Gerechtjes delen

Het is niet voor niets dat Guido na het vertrek van Floris nu alweer een nieuwe partner in crime heeft. “Ik kies er bewust voor om het samen te doen, ik geloof in delen. Zou het namelijk wel alleen kunnen, maar ik wil nog wel meer bereiken. Ik wil graag gezond oud worden, en dat betekent dat we niet alleen op het gebied van eten duurzaam willen zijn waar mogelijk, maar ook voor onszelf. Het is niet normaal hoeveel uren sommige horecamensen draaien. Dat willen wij niet. Ook wij moeten eens een avond de kroeg in kunnen.”

Het klinkt volkomen logisch. De rust, overtuiging en het plezier wat de boys uitstralen komt terug in het concept. Het allerleukste is om met elkaar de gerechten op de kaart te delen. Eén van de hoogtepunten is daarbij volgens Bart de gefrituurde bloemkool met cajunkruiden en aioli. Het water loopt sowieso in de mond bij het snuffelen door ’t menu: zalm ceviche, Ierse oesters, gamba’s in knoflookolie en in saké gegaarde pulpo. Zelden komt zo’n gerecht boven de tien euro uit. Ook dat nog eens.

Naast alle gerechtjes om te delen ook zeven hoofdgerechten, waaronder een jambalaya met noordzeekrab en Black Angus bavette. Dat alles kan gegeten worden met fijne wijnen uit onder andere Oostenrijk en Portugal en een voor een restaurant uitgebreide selectie aan bieren, waaronder, hoe kan het ook anders op deze plek: de nieuwste creaties van Folkingebrew.

‘Kop d’r bij’

Het mag bij Bistro Boys laagdrempelig en gezellig zijn. Met goed eten en drinken, het liefst zonder menu, want wat is er mooier dan de kok gewoon de tafel vol te laten zetten. “Het oogt misschien informeel, maar we zijn constant bezig om onszelf uit te dagen. Kop d’r bij dus.” Het zal gezien de belangstelling voor de bistro nodig zijn.

Bij Bistro Boys is alles een tikkie anders. De camembert fondue is met rode wijn, de mosselen met citroengras, de asperges met pijnboompitjes en de geroosterde spitskool met ansjovis. Sta je daarvoor open? Dan kun je een middag of avond ongekend komen smikkelen in het bescheiden pand (met bij mooi weer terrastuin) aan de Folkinge. En waarom zou je je niet een keer laten gaan? Gemoedelijkheid kent immers geen tijd.

Bistro Boys, Folkingestraat 46, is dagelijks geopend. Doordeweeks vanaf 16:00 uur en in het weekend vanaf 12:00 uur. Ze werken in shifts van 2,5 uur. Klikkerdeklik om te reserveren. Ze zijn overigens op zoek naar nog een kok. Contact ze vooral!

Psst, hier meer afleiding: