Eem noar… Blue Bananas Pancake Café: ‘Pannenkoeken hebben een mythische status’

Lang leve de sloop van de Naberpassage. Tientallen jaren was hierdoor de achterkant van Poelestraat 14 aan het oog onttrokken. Doodzonde, want het is een pand uit de 15e eeuw. Maar met de komst van het Forum en de Nieuwe Markt is dit stukje binnenstad in ere hersteld en weer tot leven gekomen. Sterker nog. Je kan er nu pannenkoeken naar binnen werken.

En dat doe je in het achterhuis van wat in vroegere tijden de burgemeesterswoning was. Nu is het ’t domein Yannick van de Kooij en Wouter Wijnholds, allebei 32. Eerstgenoemde was bijna tien jaar de DJ in shotjesbar Chupitos en Wouter hing er de manager uit. Na jarenlang de nacht onveilig maken hebben ze nu de overstap gemaakt naar de daghoreca.

Yannick (l) en Wouter (r) draaien hun hand ook niet om voor een pannenkoek

Bouwput

“Het concept hebben we jaren geleden al bedacht,” vertelt Yannick. “Maar grote vraag was waar. Voor ons moest alles kloppen. We hebben de hele stad afgestruind naar het juiste pandje, maar zijn uiteindelijk hier uitgekomen. Gekke is dat we het eigenlijk vanaf de tekening hebben gekocht. Want dit gebied was twee jaar geleden nog één grote bouwput.”

Eenmaal aangekocht begon de uitdaging. Want het pand bleek een bouwval. “Er was zelfs instortingsgevaar,” licht Wouter toe. De Assenaar, die net vader is geworden, is wel dolgelukkig met het eindresultaat. “We hebben keihard gewerkt en dat was in coronatijd best pittig. Met wat tegenslagen konden we uiteindelijk januari dit jaar open.”

Artikel gaat verder onder afbeeldingen

‘Amerikaanse beleving’

En de boys zijn tamelijk uniek in Stad met hun concept. “Er is geen échte ontbijtcultuur in Nederland, maar als je het niet probeert weet je ook niet of het werkt. En we zijn dik tevreden tot nu toe. Ons motto is niet voor niets ‘Everybody loves pancakes’. Ze hebben toch een beetje een mythische status. Een Amerikaanse beleving die we hier niet echt kennen.”

Zelf kies ik voor The Big Bun. Want zonder proeven kun je geen stukje typen. Drie cinnamon roll pancakes met appelcompote, rode bessen, glazuur en bacon. Die ik tot de laatste kruimel opeet, terwijl ik normaal niet zo’n eter ben. Heerlijk. Qua pannenkoeken wisselt de kaart regelmatig en Blue Bananas serveert ook broodjes en een gezonde bowl.

Alle zintuigen geprikkeld

Maar je gaat hier natuurlijk heen voor de pancakes. En de prettige sfeer. Want het moet gezegd worden. Het historische pandje knalt eruit met vrolijke kleuren en prachtige illustraties van de Groningse tekenaar Senne Trip. Zo worden alle zintuigen geprikkeld en is een bezoekje aan de Nieuwe Markt 9 in alle opzichten een feestje.

Blue Bananas Pancake Café is van dinsdag tot en met vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur open en in het weekend van 08:30 tot 17:00 uur. Reserveren is niet mogelijk, dus soms moet je eem wachten. Maar dat is de moeite waard.

Psst, hier meer afleiding: