Eem noar… de Falafel-Frituurfiets: voor de lekkerste falafel van Stad

Jesse en Daan staan twee keer per week op de Vismarkt met hun Falafel-Frituurfiets. Een van de verborgen parels van Groningen. Hoewel, de falafel-goeroes beginnen een aardige klantenkring op te bouwen en vandaag wordt duidelijk waarom.

Wij schrijven al eerder over een nieuwe falafel-toko in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Die is er nog niet, maar opent 1 januari haar deuren. Althans, dat is de planning. Eigenaren daarvan, zijn Jesse en Daan. En die staan dus al een tijdje op de Vismarkt met hun lekkernijen en dat gaat meer dan goed. Daarom even wat happen daar, om te kijken of ze echt de lekkerste falafel van Groningen maken.

Verse groenten van de markt

“Houd je van pittig?”, vraagt Jesse, de kleinste van het stel. Even daarvoor zegt een man met een falafel in zijn hand ‘Jezus, dit is echt de heetste falafel die ik ooit heb gehad‘. Nou, die man daar, begin ik, wijzend naar de vent die zijn bek brandt. “Haha, hij wilde dat ik hem zo heet mogelijk maakte. Die van jou wordt minder spicy, maak je niet druk”, stelt de falafelkoning mij gerust.

Zijn compagnon Daan schept wat bolletjes uit een ijzeren bak. Alsof het Italiaans sorbetijs is. Kundig dropt hij de kikkererwt-knikkers in het vet, waarna de balletjes heerlijk beginnen te borrelen.  “Alle groenten komen hier van de markt”, zegt Jesse. “Zo weet je dat het supervers is!”

En de marktlui zelf zijn ook wel enthousiast over de creaties van de jongens. “Ik heb net drie stuks naar de dames van de kruidenkraam gebracht”, zegt Jesse. En zo zijn er wel meer collega’s die de Frituurfiets weten te vinden, want het is een aangename afwisseling op vis of patat.

Concurrentie? Daar hebben de jongens weinig last van. “Een gemiddelde döner-zaak bijvoorbeeld”, begint Daan. “Daar haal je toch een heel ander product. Zo at ik laatst nog een kapsalon, overdag, welteverstaan. Daar word je niet vrolijk van.” Is ook niet zo verstandig, maar zij bedienen natuurlijk ook dronken uitgaanspubliek om vier uur ’s nachts. Andere tak van sport, zullen we maar zeggen. “Haha, daar heb je helemaal gelijk in.”

Meesterlijk

Hoe dan ook: de falafel is meesterlijk. Verse groenten, knapperige balletjes en drie soorten smeersels die perfect uitgebalanceerd zijn. Wat een snack. Daan en Jesse zijn overtuigd van hun product en velen met hen. Terecht. En de zaak in de Oude Kijk in ’t Jatstraat wordt vast een even groot succes als de fiets, kan niet missen.

Tot die tijd gewoon op de markt. Na die tijd trouwens ook, want ze gaan gewoon door vanaf deze locatie. Zeker een aanrader als je wilt snacken, maar geen zin hebt in vette meuk. Elke dinsdag en vrijdag op de Vismarkt.

Vrouger gingen Stadjers en studenten ‘eem noar V&D’. Hoe moet de Groningse consument, na het bankroet van het warenhuis, de leegte opvullen? Gelukkig zijn er veel alternatieven voor een middagje geld uitgeven. In ‘Eem noar…’ verkennen wij de mogelijkheden.

Ga het gesprek aan ( comments)