Eem noar… De Grote Frederik: bistro vanaf vandaag tweede restaurant in Stad met Bib Gourmand in Michelingids

Gastvrouw Marjon Millenaar en chef Arnejan Kruithof hebben een Bib Gourmand te pakken. Rechtsonder en in de header ook Emily Lambers, die onmisbaar is in de bediening

De liefde spat er vanaf bij Marjon en Arnejan. Voor eten, gastvrijheid én elkaar. Vanaf vandaag, maandag 30 mei, zijn ze, na Bistro ’t Gerecht*, als tweede restaurant in Stad officieel bijgeschreven in de Michelingids met een Bib Gourmand. Dat betekent dat je bij De Grote Frederik, in het hart van de Oosterpoortwijk, voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding kan eten. En dat overgoten met een flink schep generositeit en gastvrijheid.

De Bistro aan het Frederiksplein is klein, maar fijn. Intiem en huiskamersfeer zijn termen die zich opdringen. Niet alleen door de uitstraling, maar ook door de ongedwongen en zachtmoedige aura van maître Marjon. Op een volkomen natuurlijke manier weet ze haar gasten in mum van tijd in te pakken. Arnejan doet in zijn eentje (!) de rest vanuit de keuken. Emily vormt in de bediening de lijm van de puzzel met drie stukjes.

Een fijne combinatie

Dat dit bescheiden culinaire paleisje juist door dit koppel gerund wordt is een klein wondertje en vooral te danken aan de hotelschool. Zij komt uit Brabant, maar verhuisde midden in haar pubertijd naar Stad. Hij komt van Texel. De veronderstelling dat de vonk oversloeg aan de (toen nog) Van Ketwich Verschuurlaan is echter onjuist. Dat gebeurde pas jaren later tijdens een etentje bij De Pauw (gesloten sinds 2019), waar de Groningse met zachte g jaren werkte en ervaring opdeed.

Het bleek, net als op culinair niveau, een fijne combinatie. “Het klikte,” vertelt Marjon. “Samen met zijn broer runde Arnejan een hotel en restaurant in het Duitse Freiburg (Hotel Kreuzblume, red.) en dus belandde ik daar, door de liefde, ook. Dat was een geweldige tijd. Freiburg is culinair gezien misschien wel de hoofdstad van Duitsland.”

Het terras aan het Frederiksplein is klein, maar fijn. Zorg dat je bij mooi weer reserveert.

Toch was Groningen nooit ver weg. “In mindere mate voor Arnejan, maar voor mij wel. In 2018 veranderde er veel in ons leven,” aldus het gezicht van De Grote Frederik. “We trouwden en werden ouders. Toen kwam dit pand te koop te staan en wist ik het eigenlijk al. Het was heel fijn weer terug te komen naar de plek waar mijn ouders wonen.” Ook Arnejan ging snel overstag. “Ik zag snel de mogelijkheden. Nu had ik een plek waar ik het helemaal volgens mijn idee kon doen.”

Aardbeien met dragoncustard

De stijl van de chef laat zich het beste omschrijven als ‘Frans met creatieve uitspattingen’, aldus de vrouw des huizes. “Je hebt per gang de keus uit twee gerechten, waarvan één altijd vegetarisch.” De kok mag zich graag vernieuwen, maar toch is er één gerecht dat iedere keer terugkeert. “Als het seizoen is de aardbeien,” vertelt Arnejan met een glimlach. Als het over eten gaat glinsteren zijn ogen net iets meer. “Aardbei, balsamicoazijn met dragoncustard en cacaocrumble.”

Waar bij de één de passie voor eten hand in hand gaat met de gezichtsuitdrukking geldt dat voor de ander voor haar gasten. “Wij zijn echt vereerd als mensen bij ons komen eten. We willen ze een herinnering geven. En heel veel liefde.” Wellicht ligt het aan de nominatie door Michelin, maar het komt wel even binnen. De gevolgen van de coronacrisis dreven het tweetal tot wanhoop. “Maar we zijn sterker terug dan ooit. Dit compliment in de vorm van een Bib Gourmand is een enorme steun in de rug.”

Zelf proeven waarom De Grote Frederik ‘in de prijzen’ is gevallen? Ze zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 17.30 tot 22.00 uur. driegangendiner €43 / vier- €51 / vijf- € 59. Adres: Frederiksplein 7 Reserveren: 050-3110079

* Bistro ’t Gerecht sluit 4 juni 2022 haar deuren definitief. Daarna zal dus De Grote Frederik het enige restaurant in Stad zijn met een Bib Gourmand.

Psst, hier meer afleiding: