Eem noar… De Meeuw: voor de revival van Amsterdams Broodjeshuis. Met ollerwetse broodjes tartaar, filet, warm vlees en meer

Cafetaria Brasserie de Meeuw moest nodig een nieuw bezoekje krijgen. Want na 36 jaar is de caf verwisseld van eigenaar. De gebroeders Hans en Frans, bedenkers van de slogan “voor het frietje van de eeuw naar cafetaria de Meeuw”, hebben plaatsgemaakt voor het echtpaar Koeno en Gea.

De nieuwe uitbaters zetten de cafetaria voort met hun eigen touch. Ze willen graag de menukaart en sfeer van het Amsterdams Broodjeshuis (1964-2020) terug laten komen in de Meeuw. Met gebruik van de originele recepten. Dat betekent broodjes als tartaar speciaal, halfom, tonijnsalade en warm vlees. Allen op een wit kadetje en nooit zuinig met de mayo. Een andere klassieker op het menu: een gepaneerd karbonaadje. Uitgaanscuisine van het pre-dönertijdperk.

Het rijk belegede broodje hamburger speciaal

Extra lekker omdat #healthyfoodies er een hartverzakking van krijgen

Volgens Koeno moest ik in ieder geval het broodje hamburger de Meeuw geproefd hebben. Het recept is van, jawel, het Amsterdams Broodjeshuis. Een wit kadetje (alle broodjes zijn met kadetjes) met daarop een huisgemaakte hamburger. Die had wel wat weg van een opengesneden gehaktbal. Daarbovenop een royale hoeveelheid mayo, ketchup en uitjes. Lekker hoor. Ken je dat gevoel dat iets extra lekker smaakt omdat je weet dat alle #healthyfoodies er een hartverzakking van krijgen? Dat is hier het geval.

In het Hans en Frans-era was de Meeuw vooral een afhaalzaak. Er was wel een zitgedeelte maar dat werd zelden gebruikt. Dat is nu anders. Je wordt uitgenodigd om ter plekke te dineren aan één van de zes tafeltjes, onder het genot van Hollandse knallers van RadioNL. Dat past bij de Amsterdams Broodjeshuis-vibes. Ook bij het vorige beroep van Koeno overigens, die jarenlang volkscafé Cheers bestierd heeft.

Ook de inrichting doet denken aan Amsterdams Broodjeshuis

Opboksen tegen de overkant

Het vertrek van vedettes Hans en Frans is ongetwijfeld als een bom ingeslagen in de Oosterpoort. Hun opvolgers hebben grote schoenen om te vullen zoals dat heet. Maar ik heb alle vertrouwen in Koeno en Gea. Niet in de laatste plaats omdat het echte Oosterpoorters zijn.

Maar ook omdat ze het assortiment uitbreiden met ouderwetse broodjes en snacks die nog geliefd zijn bij velen. Alleen de term cafetaria-brasserie is nog even wennen. Maar ze moeten natuurlijk wel opboksen tegen de grandtaria aan de overkant.

Door Niels Rutjes. Dit verhaal staat ook op zijn Insta De Snackbarretocht. Voor die pagina test hij alle cafetaria’s van Groningen.

Psst, hier meer afleiding: