Eem noar… de opening van Beer& – speciaalbier, vlees, vis, fingerfood en meer

Beer&

Maanden lang was het pand, waar voorheen De Boom inzat, ontrokken aan de buitenwereld met grote witte plakkaten. Die zijn er eindelijk afgehaald. Want zaterdag gaat Beer& voor het eerst echt open.

Eigenaren Sjoerd Tjio en Jorn Steenhuis hebben de afgelopen periode hard gewerkt om het pand een compleet nieuwe look te geven. Moest wel, want De Boom had een andere insteek dan ze met Beer& voor ogen hebben. Een speciaal bier-restaurant-bar. Met veel verschillende bieren en een beperkte, maar goede menukaart.

Proefavond

Afgelopen dinsdag heeft Beer& een testavond gedraaid. Voor een select gezelschap, om te checken of de bieren en het eten aanslaan, maar ook of alles soepel loopt. Ideaal moment om kinderziektes te tackelen voordat de echte klant er last van krijgt. Wat bij binnenkomst direct opvalt is de indeling van het etablissement.

De rechthoekige ruimte is één geheel. Met langs de vensters (richting het Plantsoen) een rij tafels en stoelen voor vier personen. In het midden, over de gehele lengte van de zaak, staat een lange tafel met een stuk of wat stoelen. Tegen het raam, dat grenst aan de Korreweg, is een hoge tafel gebouwd, met zes barkrukken.

Beer& 6

Akoestiek

Aan de andere kant staat de bar. Een mooie statige toog, met daarachter een enorme drankkast vol met speciaalbieren, wijnen, rummetjes, whisky’s en meer van dat. Tussen de bar en het eetgedeelte staat een grote kast met vierkante compartimenten. De kast is het enige object dat het geheel onderbreekt.

Nadeel van de grote ruimte, zonder hoekjes en nissen, is dat er een behoorlijke akoestiek is. Daardoor is het soms wat lastig om je borrelpartner goed te verstaan. Het gekwebbel van alle andere gasten overstemt regelmatig het gesprek, zeker gaandeweg de avond als er wat meer drank in de pokkel zit.

Kaal, industrieel en sfeervol

De wand van mos, direct naast heet raam, moet absorberend werken voor zowel de luchtvochtigheid als het aantal decibel. Mos is het perfecte natuurlijke isolatiemateriaal, en zuivert de lucht ook nog eens, maar het is niet genoeg om het luide geroezemoes te dempen. Doet er ook niet heel veel toe, het is wel gezellig.

En het zit op de proefavond stampvol. Elk tafeltje is bezet. Die drukte hoor je terug in het pand. Dat verder zo kaal mogelijk is aangekleed. Boven de tafels zweven sfeervolle gloeilampjes. Her en der staat wat prullaria. En de kast bij de bar is helemaal volgestouwd met sfeerverhogende tjak. Verder is het industrieel en kaal.

Beer&

Korreweg verveelt nooit

Maar wel mooi, en prima toeven. Borrelen bij het raam met uitzicht op de Korreweg verveelt nooit. De krukken zitten prima en wat voorbijtrekt is erg afwisselend. De constante stroom van fietsers en wandelaars, bestaande uit rauwe Stadjers uit Beijum, studenten en yuppen, zorgt voor veel kijkvermaak.

Uiteindelijk gaat het echter om de speciaal bieren en het voer. Op het menu staan vanavond zes gangen. Het zijn allemaal hapjes die op de menukaart staan, maar dan in wat kleinere versies. Zodat we alles kunnen proeven. We beginnen met een broodplank en verse mosselen. Het enige dat normaal niet op de kaart staat.

Beer&

Zeeduivel met risotto en whiskysaus

Vis en vlees uit de regio

Sjoerd : “We halen ons vis vers van de Goede Vissers in Lauwersoog. We zijn daardoor afhankelijk van wat ze op dat moment vangen. Dit keer zaten er toevallig hele mooi mosselen bij. Maar die serveren we normaal niet.” Het brood komt bij Baq in de Folkingestraat vandaan. En zo komt eigenlijk alles uit de regio.

Het vlees bijvoorbeeld wordt geleverd door de Marktslager in Groningen. Dezelfde partij die Block & Barrels van regionaal vlees voorziet. Met dat vlees en vis hebben ze een select aantal gerechten gemaakt. Zoals de tweede ronde die geserveerd wordt: Zeeduivel op een bed van risotto, worteltjes en whiskysaus. Mjamjam.

Beer&

Veganistische menu

Ook voor veganisten

De verwennerij gaat maar door. De ene lekkernij wordt afgewisseld met het andere culinaire hoogtepuntje. Wat te denken van het veganistische gerecht Taboule. Een soort broodje van walnoten en rozijnen gesouffleerd met paprika, komkommer en tempah. Perfect opgemaakt, met mooie kleuren en erg smaakvol.

Sowieso is elk gerecht dat voorbijkomt erg mooi opgemaakt. Met de juiste contrastkleuren. En belangrijker: de smaken van de verschillende ingrediënten versterken elkaar. Geldt ook voor de gerookte ribeye met karamel van zwarte olijven, zoetzure peultjes en gepofte krokante rijstkorreltjes.

Beer&

Bread & butterpudding met gemalen bastognekoek

Bier en eten als perfecte combi

Een verrassende combi, maar ook verrassend lekker. Zoals alle gangen dat eigenlijk zijn. En het leukste is dat de bediening precies weet welk biertje de smaak van het gerecht versterkt waardoor alles nog lekkerder wordt. Bij het mierzoete toetje van brood en boterpudding wordt een Kriek biertje geserveerd.

“Het fruitige van dit bier matcht goed bij het zoete,” weet Sjoerd. Hij heeft gelijk. Zoals hij bij elk gerecht het juiste biertje serveert. Precies de bedoeling. Want dat is waar Jorn en Sjoerd in willen uitblinken. Goed eten gecombineerd met goede bieren, smaken die elkaar versterken. Het biertje en het eten wordt er lekkerder van.

Dik veertig biersoorten

Een gemiddeld gerecht kost tussen de twaalf en zestien euro. Speciaal biertjes kun je vanaf vijf euro per fles kopen. Daar zijn er zo’n veertig soorten van. Tapbiertje (zeven verschillende) zijn iets goedkoper. En ook weer regionaal, zoals Bax Kon Minder-biertje. Handig is dat ze op smaak zijn gerangschikt in plaats van naam.

Komende zaterdag gaat Beer& voor het eerst echt open. Als ook de laatste puntjes op de i staan. Zo moet het terras buiten nog opgebouwd worden. Dat wordt een enorm terras en aangesloten op het terras van de buren Pizzeria Buurman & Buurman, waardoor er een groot terraseiland ontstaat.

Beer&

Lunchen, dineren en borrelen

Ideaal zo voor Noorderzon en alle zonnige dagen. Want het terras heeft volop zon. En theater. Een paar uur zitten daar en je gaat met 27 verhalen naar huis. En een volle maag. Naast avondeten kun je er trouwens ook lunchen. Niet dat er een lunchkaart is, maar wel fingerfood, wat ook prima als lunch kan fungeren.

Beer& is straks zes dagen per week vanaf 12:00 uur open. Alleen niet op dinsdag. Daar is over nagedacht. Sjoerd: “Maandag zijn de meeste restaurants dicht. Dan is dus al het horecapersoneel vrij en die willen ook wel eens buiten de deur eten. Die kunnen dus bij ons terecht.” Meer info op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: