Eem noar… De Pizzabakkers pop-up: echte Italiaanse pizza’s op 35 vierkante meter

Met de klok mee: Yarnick (l) en Angelo (r) hebben veel lol, pizza caprese, de prachtige steenoven, pizza venkelworst

Zoals in iedere echte Italiaanse familie was het ook bij Angelo (28) zijn moeder die hem op het juiste pad bracht: de horeca dus. Hij kwam er zelfs voor naar Groningen vanuit Amsterdam. “Want ik ben ervan overtuigd dat er in deze stad nog ruimte is voor een écht goede pizza.”

De ruimte binnen is beperkt. Mijn jas wordt opgehangen achter een verrijdbare koelkast. Dat moet ook wel, want een enorme steenoven neemt bijna de helft van de circa 35 vierkante meter in. Het is de blikvanger van het bescheiden pandje, dat bijna net zo scheef staat als de toren van Pisa.

‘Alles komt uit Italië’

Achter een werkblad staat een jonge blonde gozer Italiaanse venkelworst door een snijmachine te halen. Het blijkt Yarnick te zijn, die zijn eerste werkdag beleeft. De Pizzabakkers is dan ook pas een kleine week open en eigenlijk nog aan ’t proefdraaien. Voorlopig is alleen afhalen en bezorgen mogelijk. “Maar we zijn op zoek naar een pand, het liefst met groot terras.”

“Zullen we gewoon pizza’s gaan maken?” kijkt Angelo mij hoopvol aan. Alsof hij bang is dat het antwoord nee zal zijn. Stukjes typen op een lege maag is immers nooit een goed idee en men moet het lichaam niet onthouden waar het om vraagt. “Alles komt uit Italië,” vertelt Angelo terwijl hij zijn deeg uit de koellade pakt. “Wij kopen onze ingrediënten rechtstreeks daar. De venkelsalami (finocchiona), mozzarella en tartufo komen niet van de Nederlandse groothandel.”

De liefde voor eten en Italië komt voor Angelo samen in de pizza

Oven op 360 graden

Het is boeiend Angelo aan het werk te zien. Met behendigheid draait hij zijn pizza’s in de lucht. Beleggen gaat snel en zorgvuldig tegelijk en hop, daar zit het deegwaren al in de gigantische oven die op liefst 360 graden staat. Tijdens de zes minuten wachten genieten we van een Italiaanse citroenijsthee. “Als ik dit drink gaan mijn gedachten terug naar al die tripjes naar Italië.”

Veel tijd om te mijmeren is er niet. Angelo heeft een pizza caprese en finocchiona gemaakt. Het smullen kan beginnen. Yarnick valt met zijn neus in de boter en smult ook gewillig mee. Beide producties zijn heerlijk. Eigenlijk kan ik niet goed kiezen welke lekkerder is. Ondertussen vliegt de deur open en wil een groep studenten alvast tien units voor vanavond bestellen. Ze hebben mazzel. We krijgen de pizza’s niet op en opeens staat iedereen op de stoep een pizzapunt weg te harken.

Geen kapsones

“Ik deed na de HAVO de koksopleiding en werkte in sterrenrestaurants,” blikt Angelo nog even terug op zijn opmaat naar waar hij nu staat. “Maar je eigen toko hebben en daar de baas van zijn is toch geweldig!” Geen greintje kapsones bij de Amsterdams-Italiaanse Groninger. “Het draait om het eten, de gezelligheid en de liefde.”

Dat je van buiten De Pizzabakkers aan het werk kan zien is juist de bedoeling. “Volledige transparantie,” aldus Angelo.

De Pizzabakkers is onderdeel van een formule die zich in rap tempo over Nederland uitbreidt. In steden als Haarlem, Zwolle en Leiden zijn ze immens populair en zijn de restaurants steevast volgeboekt. Wij weten nu waarom en kunnen niet wachten op een volwaardige plek waar gezellig gegeten en geborreld kan worden. Tot die tijd is het zeker de moeite waard eens binnen te lopen bij de pop-up aan de Nieuweweg. Bovendien sta je er dan gelijk met je neus bovenop. Kan niet mooier.

De Pizzabakkers is gevestigd aan de Nieuweweg 4. Bestellen om af te halen kan hier. Bezorgen gaat via Thuisbezorgd. Iedere dag vanaf 16:00 uur.

Psst, hier meer afleiding: