Eem noar… Donna’s Social Club: lobster roll in knalroze decor met live dj’s

Een tikje over de top, een likje te roze en een onnederlandse vibe. Donna’s Social Club is sinds kort open met ingangen aan de Poelestraat en Nieuwe Markt. Een diner gebaseerd op het Amerika van de vorige eeuw, maar met alles wat hip Groningen anno 2022 wil. Dompel je onder in comfort food en live dj’s onder de rook van ’t Forum.

Donna’s is een concept van Emile (26) en Tom (30). Ze zijn samen al trotse eigenaar van het vermaarde Florentin in de Oude Gasfabriek. Een niet te stillen honger naar meer en een grenzeloze ambitie heeft nu een tweede zaak opgeleverd.

Compleet andere richting

“Donna’s is totaal iets anders,” vertelt Emile. “Waar Florentin verfijnd is met de smaken van het Midden-Oosten gaan we hier een compleet andere richting op. Het is meer terug naar de basis, maar wel met oog voor kwaliteit en duurzaamheid. We zijn twee maanden bezig geweest met het samenstellen van onze burger.”

Mooi roze is niet lelijk

Het is typerend voor de geboren en getogen Stadjer. “Ik kom uit een echte horecafamilie. Als kind ging ik op pad met mijn vader langs zijn zaken. Het ging altijd over restaurants, eten en drinken. In deze fase heb ik onbewust denk ik al veel geleerd van de horeca, haha.” Daar zag Emile al dat het in de horeca niet vanzelf gaat. Tom kan het beamen. “We staan iedere dag om 07:00 uur op en liggen er om 02:00 uur in. Het is ook gewoon keihard werken.”

Hoe de boys dat volhouden? “Letten op je lifestyle,” aldus Tom. “Proberen balans te vinden, weinig alcohol en goed eten. Maar ik zou niet anders willen. Dit is onze droom.” Zowel Emile als zijn kompaan Tom hebben al heel wat ervaring opgedaan. Laatstgenoemde werkte bij het met een Michelinster bekroonde restaurant De Vlindertuin in Zuidlaren. Emile heeft zijn sporen bij De Librije (Zwolle) en The Jane (Antwerpen), toen nog van Sergio Herman, liggen. Een toko die bij de top honderd beste restaurants ter wereld hoort.

Zintuigen prikkelen

Dit zijn dus gasten die serieus weten waar ze mee bezig zijn, veel van de wereld hebben gezien, maar er de hemel zij dank voor kiezen hun kwaliteiten ten toon te spreiden op hun geboortegrond. “We ademen de Stad,” aldus Tom. “Groningen is een dynamische plek, maar het kan allemaal nog wel wat beter. De zintuigen mogen nog wel wat meer geprikkeld worden.”

Artikel gaat verder onder afbeeldingen

Daarvoor ben je bij Donna’s op de goede plek. In een knalroze decor kun je smullen van BBQ gamba’s, lobster roll en chicken and waffle met maple syrup en bacon. Om maar een paar hoogtepunten van de kaart te plukken. Iedereen die wel eens in de Verenigde Staten is geweest zal het herkennen. Om het af te toppen staan er uiteraard milkshakes (eventueel mét Baileys Liquor) en té aantrekkelijke sorberts op de dessertkaart.

Totaalbeleving

“Met oog voor duurzaamheid maken we bewuste keuzes in onze producten,” wil Emile graag benadrukken. “We moeten onze wereld ook doorgeven aan een volgende generatie. Bij ‘Flo’ koken we voor tachtig procent met groentes, dat is hier minder, ben ik gewoon eerlijk in.” Op de kaart echter ook genoeg vega-opties.

Naast eten, drinken en interieur moet muziek voor een totaalbeleving zorgen. Draaiend op vinyl zullen resident DJ’s de ruimte vullen met house, funk en disco. “We zitten in de Poelestraat en dus mag het ook een feestje worden, maar we doen het helemaal op onze eigen nieuwe manier.”

Foodculture

Donna’s is verfrissend, anders, gek, retro, Amerikaans, hip, jong, toegankelijk, spannend, uitbundig en vooral heel erg leuk. Of het ook lekker is? Dat kan je vanaf nu zelf gaan proeven. En ben je altijd al eens benieuwd geweest naar die Amerikaanse foodculture? Je kan je een duur ticket naar New York, Miami of Baltimore besparen. Gewoon eem op de fiets noar Donna’s Social Club.

Donna’s heeft twee ingangen: Poelestraat 12 en Nieuw Markt 7. Ze zijn zes dagen per week geopend voor lunch, diner, borrel en late night drinks. Check de openingstijden op hun website en volg ook de prachtig vormgegeven instagram.

Psst, hier meer afleiding: