Eem noar… Eetwinkel Koeskas: ratjetoe aan eten in zaak zonder gedoe

Stiefelend door Stad valt in de Oosterstraat mijn oog opeens op een bord voor Eetwinkel Koeskas waarop een broodje zachtgegaarde rib-eye met kaassaus en jalopenopepers staat. Bij mij werkt dat dus. Twee seconden later sta ik oog in oog met Jolanda en Vincent en een minuut later staat er een dampende kop koffie voor mijn neus en hebben we een gesprek. En ik een artikel.

Veertien jaar waren de twee geboren en getogen Stadjers trotse eigenaars van eetcafé Roezemoes. Een begrip aan het Gedempte Zuiderdiep en omstreken. Met veel plezier en liefde bestierden het tweetal de populaire spot, maar in 2018 was de rek eruit en zin er niet meer. Tijd voor wat anders.

‘Je ziet wat je krijgt’

Vincent ging badkamers timmeren, Jolanda belandde in de keuken van een grote zorginstelling. Een complete turnaround. En toch was er nog altijd die kriebel. Tijdens een lockdownfietstochtje door de binnenstad vorig jaar viel het oog op een leegstaand Oosterstraat 55. De Frietwinkel had net de stekker uit hun tweede vestiging getrokken, dus was opeens ruimte voor een nieuw project van Jolanda en Vincent.

Eetwinkel Koeskas dus. Gronings voor ratjetoe. En dat is het ook. Van alles wat, maar wel goed, eerlijk en nait te duur. “Je ziet wat je krijgt en krijgt wat je ziet,” aldus Vincent, die net een stamppot met een huisgemaakte gehaktbal uitserveert. Die gehaktbal kan trouwens ook vegetarisch. Net zoals ook de rendang vega is. Koeskas is ‘voor hier, onderweg of thuis’.

Het menu van Eetwinkel Koeskas

“Wij maken eten voor een eerlijke prijs,” vertelt Jolanda. We hebben een leuke bovenverdieping met mooi uitzicht, maar we serveren niet. Personeel is gewoon heel duur en dan zie je dat terug in de prijs. Wij willen het betaalbaar houden. Op de kaart en in het bescheiden winkeltje is een mix aan lokaal en klassieke gerechten te vinden. Groninger mosterdsoep, uiteraard zelfgemaakt, maar ook poffert.

Bowlen in Las Vegas

Terwijl we een beetje doorbabbelen vraag ik me af wat de Groningers doen wanneer ze niet in in de Eetwinkel staan. Vincent komt met een verrassende reactie: “Bowlen. Ik ben twee jaar geleden zelfs in Las Vegas geweest voor een toernooi. Op maandag- en dinsdagavond ben ik vaak aan het Kattendiep te vinden.” Iedereen z’n hobby.

Omdat ook in februari stukjes tikken niet op een lege maag moet en kan laat ik de bowler het eerder genoemde broodje maken en inpakken in bamboekarton. Het maakt de verwachtingen meer dan waar. De ciabatta is knapperig, de kaassaus smeuïg en de jalapenos hebben een fijne bite. De rib-eye is heerlijk rosé en het broodje gaat dan ook tot de laatste kruimel op. Terwijl ik niet eens zo’n eter ben.

Links: de hippe bovenverdieping Rechts: appel en kaneel. What’s not to like?

Hart voor mensen, lekker eten en Groningen

Als dessert neem ik nog een zelfgemaakte appelkaneelmuffin mee. Want je moet het lichaam niet onthouden waar het om vraagt. Ik kan in alle oprechtheid iedereen aanbevelen eens binnen te lopen bij deze nieuwe toko. Met gedreven Stadjers achter de toonbank. Hart voor mensen, lekker eten en Groningen. Een beter recept is er niet.

Eetwinkel Koeskas is iedere dag geopend van 11:30 tot 19:30 uur. Laten bezorgen kan via Thuisbezorgd en Deliveroo. Afhalen en een plekje zoeken op de hippe bovenverdieping kan natuurlijk altijd!

Psst, hier meer afleiding: