Eem noar… Espressobar YEKKA: Biokoffie in steeds hippere Steentilstraat

Merije Drenth in de deuropening van YEKKA

Ramses Shaffy gaf 55 jaar geleden al de beste tip die er is wanneer je door de binnenstad van Groningen stiefelt. ‘Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy’. De Steentilstraat is wat dat betreft een enigszins ondergewaardeerd pareltje in Stad. Met pandjes uit de 16de en 17de eeuw waarin knusse restaurantjes en geurige bakkerijen hun habitat hebben gevonden. Hoogste tijd om eens een bakkie pleur te doen op nummer 20 bij de nieuwkomer in de verbindingsstraat tussen Gedempte Zuiderdiep en Damsterdiep: Espressobar YEKKA.

Ingeklemd tussen een Italiaanse delicatessenzaak en een naaiatelier heeft Merije Drenth (30) sinds afgelopen november haar plekje veroverd met een hippe koffiezaak. Het zoveelste voorbeeld van nieuwe bedrijvigheid in de binnenstad van Groningen tijdens de coronapandemie. “We weten niet beter, dus dat scheelt. Het kan alleen nog maar beter worden!” Silke Drenth (23) zet vandaag de koffie. Met alle liefde draagt ze een steentje bij in het knusse koffietokootje van haar grote zus.

Jachthond

Hoe die grote zus op de naam Yekka kwam? “Het betekent ‘jachthond’ in het Grieks. Tijdens een lange winterse boswandeling met de hond van mijn vriend, die uit Griekenland komt, bedacht ik dat jagen precies is wat ik ook doe. Jagen op creatieve ideeën en gekke avonturen. Soms tot ergernis van mijn omgeving.” De zussen komen oorspronkelijk uit Friesland, maar zijn al behoorlijk aan het vergroningsen. “Hier gebeurt het toch, Groningen is de enige echte stad in het Noorden.” Uw verslaggever knikt goedkeurend en bevestigend.

“Tijdens alle avonturen probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met mens én natuur. Zo maak ik alleen schoon met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, gebruik ik biologische bonen van Earth in de espressobar. Hiervan wordt een deel van de opbrengst aan waterprojecten gedoneerd. De producten die ik verkoop in de espressobar en op de webshop zijn met aandacht uitgekozen.” Want naast een een horecazaak is Yekka ook een winkel. Met allerlei hippe en duurzame snuisterijen. Zo zijn de tassen gemaakt van petflessen.

De knusse bar en bescheiden shop met duurzame producten

En dan is er ook nog YEKKA | Het pakhuis. Een sfeervolle B&B aan de Pottebakkersrijge, in het verlengde van het Lage der A, één van de mooiste plekjes van Stad. Samen met de espressobar en shop kun je wel stellen dat de Fries-Groningse zussen Stad aardig aan het veroveren zijn. “Alles op z’n tijd,” zegt Silke nuchter. “We willen ons onderscheiden met duurzaamheid en achter ieder product zit een verhaal.” Maar ze hebben ook hun eigen story to tell. Gaat dat proeven en beleven.

De dames weten hoe ze een aantrekkelijke cappuccino moeten maken
Psst, hier meer afleiding: