Eem noar… Firma Mulder: 100 jaar een feestje aan Zuiderdiep. Wie is er niet geweest?

Thom Mulder en hond Billy

Terwijl buiten het zaterdagmiddagwinkelpubliek zich een weg baant over het Gedempte Zuiderdiep stap ik een andere wereld binnen. Het is de wereld van Ingrid en Thom van Firma Mulder. Een kakofonie aan kleuren en indrukken die je nergens anders krijgt wacht hen die het rariteitenkabinet durven te betreden.

En dan krijg je Thom Mulder er gratis bij. In 2003 nam hij Firma Mulder over van Derk Pieter Makken. De achternaam van Thom is dus puur toeval. Mulder voert terug tot 1 augustus 1914, wanneer ‘F. Mulder v/h Bernard Culp, Costumes en Feestartikelen’ wordt opgericht door Fokko Mulder. Thom is trots op de rijke geschiedenis van zijn toko. Daarover later meer.

‘Onze winkel is klein, onze voorraad groot’

“Ik leerde zo’n twintig jaar geleden Ingrid kennen en al snel keken we elkaar aan wat we wilden met ons leven. Ik werkte bij het COA (opvang asielzoekers) en Ingrid in de kinderopvang. Door Valentijnsdag belandden we bij Mulder en kwamen we erachter dat de zaak te koop stond. Een paar dagen later was de deal eigenlijk al beklonken. Soms moet je maar gewoon doen.”

Terwijl Thom teruggaat naar het begin laat ik de omgeving op me inwerken. ‘Onze winkel is klein, onze voorraad groot’ is er te lezen op een bordje. Er is niets aan gelogen. De winkel is vol, veel en kleurrijk. Overal ligt en hangt wat. Het is gelijk de charme van Mulder. “Dit is waar wij van houden. We hebben ook heel bewust geen webshop. Hier helpen we je op een persoonlijke manier. Beetje ouwehoeren enzo.”

‘Onze winkel is klein, onze voorraad groot’

Verkoper van nepdrollen en filosoof

Het is voor Thom en Ingrid de essentie van het leven: “Het draait voor mij allemaal om persoonlijk contact. Elkaar in de ogen kijken. Ik denk dat het onbewust de filosofie van onze winkel is. En dan maakt het weinig uit wat je doet, als de sfeer maar goed is.” De trotse eigenaar blijkt naast verkoper van fopneuzen en nepdrollen zowaar ook een filosoof.

“Ik was vroeger gymleraar. Ook daar ging het voor mij om sfeer en persoonlijk contact. De goeden redden zich wel. Maar het ging mij om de leerlingen die dat niet deden. Daar oog voor hebben.” De bijna 60-jarige geboren Knoalster heeft die levenswijsheid altijd toegepast in zijn feestwinkel. “Het allermooiste is wanneer mensen ’tot de volgende keer’ zeggen.”

De etalages van Firma Mulder zijn in Stad wereldberoemd en de trots van Thom en Ingrid

In de eeuwenoude winkel – letterlijk – hebben vele Stadjers hun voetstappen liggen. “Ik denk dat er maar weinig Stadjers zijn die de winkel niet kennen en er geweest zijn. Hier komen alle lagen, alle standen. Tot aan wethouders toe.” Het maakt Thom trots. Zijn ogen stralen als hij vertelt over zijn klanten en het contact. Het is duidelijk. Thom verkoopt niet alleen maskers, pruiken en slingers. Je krijgt er een oprechte conversatie bij.

100 jaar

Het huidige pand aan het Gedempte Zuiderdiep 47 kwam precies honderd jaar geleden, in 1921 in beeld. Tot dat moment was het pand van meubelhandelaar en taxateur Hendrik Schubad. Op precies 21 januari 1922 neemt Mulder zijn intrek in het pand en zo’n tien jaar later koopt hij het pand. Bijzondere is dat zelfs in de Tweede Wereldoorlog de zaken gewoon doorgaan. Brood op de plank komt er vooral met de verkoop van kostuums voor de toneelvereniging.

Links: een uitgangbord van Firma Mulder begin jaren ’80 (Beeldbank Gronigen, collectie Groninger Archieven). Rechts: De situatie anno 2022

Fokko overlijdt uiteindelijk in 1966 en zoon Oomke, die inmiddels mede-vennoot is besluit te stoppen met kostuumverhuur. In 1982 doet hij de zaak over aan Peter en Renske Makken. Vader Derk Pieter bemoeit zich ook tegen de zaak aan en weet het tot 2003 vol te houden. Het moment dat Thom en Ingrid in beeld komen. Zo bestond de Firma Mulder in 2014 100 jaar en dit weekend 100 jaar aan het Gedempte Zuiderdiep.

Mulder is nog niet uitgefeest

Het is één van die zaken die niet meer weg te denken is uit Stad. Hele generaties Vindicaters kochten er hun feestkledij. Vrijgezellenfeesten kregen er gestalte. Bruiloften werden er door opgevrolijkt. Pesters vonden er hun fopcadeautjes. Nog altijd, zelfs tijdens ons onderonsje, kleven hele gezinnen zich aan de unieke etalages: het visitekaartje van de winkel. Wat de toekomst brenge moge? Thom is bijna 60 en of Firma Mulder er nog een centennium aan vastknoopt is dus meer een vraag dan een weet.

Voordat die keuze moet worden gemaakt is Mulder nog niet uitgefeest. Zeker niet nu we uit de lockdown kruipen. “De vorige keer toen de feestjes weer mochten had ik een lamme arm van het afrekenen. Ik denk dat de Stadjers dan nog steeds wel hun weg naar ons weten te vinden.” Als het niet voor een feestneus is, dan wel voor lekker ouwehoeren. En dat is bij Thom en Ingrid al een feest op zich.

Met dank aan de onvolprezen Beno Hofman, die de geschiedenis van Firma Mulder reeds onder de loep nam.

Psst, hier meer afleiding: