Eem noar FLO…: vleugje Tel Aviv in Stad en complete chaos bij toetje

De dj speelt funky deuntjes voor het enorme glas in lood-raam dat zorgt voor een prachtig lichtinval. Aan het plafond hangen grote plantenbakken die de kleine oude fabriek een speelse look geven. In de keuken wordt gezwoegd. De obers serveren keurig in het gelid, met een grote glimlach en zweet op het voorhoofd, de gerechten uit. Aan de tafels zitten een stuk of dertig gasten die zich verbazen, verwonderen en verlekkeren aan het heerlijke en verrassende eten.

Het absolute slotstuk van het proefdiner in FLO., de nieuwste hotspot(?) van Groningen in de Oude Gasfabriek, is het nagerecht. Op het kleine menukaartje wordt dat als volgt aangekondigd: “Balagan dessert – a disorderly, confusing, and/or overwhelming situation.” Balagaans is uit het Hebreeuws geleend en betekent iets van ‘chaos’. Dat daar weinig aan gelogen is blijkt als het tafeltje na ons letterlijk wordt vrijgemaakt voor het toetje. Alles moet plaats maken voor het dessert dat door de kelner als een ware Jackson Pollock op tafel wordt uitgestald.

Jackson Pollock-toetje

Kloddertje heerlijke pistachemousse, gesouffleerd met enkele gesuikerde pistachenootjes hier, heerlijk vers boterkoekje met Goddelijke roomsaus daar. Her en der wat verse brownies met brokken chocolade. Daartussen door nog een handvol net geplukte bramen met een fijne soort van slagroom in de buurt. Daarover heen wat sporen van verrassende frisse en fruitige sausjes. En een schepje poedersuiker om het culinaire kunstwerk af te maken. Eat that Jackson Pollock. Nou graag. Zo van met een lepel van tafel afschrapen. Tot het laatste toefje, want verdomd wat lekker.

Het is één grote variatie aan smaken en structuren. Een bont gezelschap van zoet, zuur en fris dat alle smaakpapillen verwent. Net als de rest van het eten dat op tafel verschijnt. Om goed proef te draaien worden veel van de gerechten, die vanaf maandag op de menukaart staan, in kleine porties klaar gemaakt. De eerste ronde bestaat uit eigen gemaakt pitabrood (echt heul lekker) en drie dipjes: humus, muhumarra en babaganoush. Ook weer allemaal volgens eigen en vers receptuur. En direct wordt duidelijk welke invloeden de keuken van FLO. bepalen: Arabisch, Turks, Noord-Afrikaans.

Tel Aviv als voorbeeld

De inspiratie voor FLO. hebben compagnons Emile Bos en Tom Bullinga opgedaan in Tel Aviv. Om nog explicieter te zijn: in de wijk Florentin. Vandaar ook de naam van het restaurant. FLO. is de afkorting van die wijk. In de buurt komen volkeren uit de hele wereld in alle vrijheid samen. Die smeltkroes zorgt voor een kunstzinnige vibe waarin afkomst er niet toe doet. Wat er wel toe doet is eten en feesten. Daarom barst Florentin van de restaurantjes waar de gerechten beïnvloed zijn door al die culturen op straat. En waar er vanaf 23:00 uur op de tafels op de tafels wordt gedanst.

Dat moet bij FLO. ook. Vandaar de dj en kleurige aankleding. En vandaar de keuze voor eten dat typisch is voor Florentin en daarmee voor bijkans de hele wereld. Neem bijvoorbeeld het derde gerecht van de proefavond: “Ceviche – zeebaars, ponzu, gezouten citroen sorbet”. De vis wordt heel even in zuren gegaard. Het resultaat is een gerecht met hele lichte bite en lekker frisse smaakt. Die wordt versterkt met de contrasterende Japanse Ponzu-saus en het verrassende toefje citroen-sorbet. Zelfs likkebaarden voor de hater van rauwe vis. Ook de rest van de gerechten zijn nomnomnom.

Spektakelstukjes op het bord

De Falafel is bijvoorbeeld huisgemaakt en perfect gesouffleerd met suikersla, ingelegde uit, yoghurtmayonaise en gedroogde tuinboon. Vooral de laatste toevoeging is verrassend lekker. Ook de shakshuka met tomaat, aubergine, paprika, za’atar, ei en merques is erg fijn. Het is een vrij simpel gerecht, maar erg moeilijk om thuis goed op tafel te krijgen. Het ei moet namelijk perfect verwerkt worden, zodat die glibberig blijft en niet te snel stolt. De bloemkool met mierikswortelsaus en crème fraiche hapt erg appetijtelijk weg. Gewoon in de pan, zo vanuit de grill geserveerd.

En de dorade (zeebrasem) met zoete aardappel, venkel, sinaasappel en dashi beurre blanc-saus is een explosie aan verrassing en smaak. Tot slot nog eem aandacht voor de het bordje lamstoofvlees dat geserveerd wordt met een heerlijke, frisse en weer verrassende couscous-salade. Tot nu toe zijn alle gerechten zonder vlees, en dat is typerend voor de Florentinse keuken. Maar dat betekent niet dat er geen aandacht of liefde is voor goed vlees. Het lamstoofvlees heeft lang in een badje van heerlijke kruiden gelegen en is daardoor erg diep van smaak en is heerlijk gaar.

De Shakshuka

Tel Aviv in Grunn

Leest allicht alsof FLO. hier ons voor betaalt. Maar dat is niet zo. Het etentje was weliswaar gratis. Maar dat is altijd zo met een proefdraai-avond. Onze lof is oprecht. Er zijn al veel smaken aan restaurants in Stad, maar zoiets als FLO. is er nog niet. Het restaurant heeft een sjieke vibe met veel aandacht voor kwaliteit, aankleding, muziek en vooral het kakelverse eten, tot in de kleinste details. Maar de drempel is laag. Iedereen is welkom en moet zich er thuis voelen, net als in Florentin. Maar dan met de ouderwetse Groningse gezelligheid, verpakt in een modern en industrieel jasje.

Inmiddels is FLO. officieel geopend. Het restaurant zit in de Oude Gasfabriek achter The Student Hotel op het hippe Ebbingekwartier, met nu nog uitzicht op het Stadsstrand. Er zijn nog veel elementen die herinneren aan de Oude Gasfabriek, maar er is minstens zoveel veranderd. Zo is het balkon, met mooi uitzicht op de zaak, volgehangen met groen. Op de muren is kleurige street art aangebracht, zoals je die in Tel Aviv zo tegen het lijf loopt. Bij de proefavond stonden de prijzen niet vermeld, maar Emile belooft dat die behapbaar zijn voor Stadjer en student.

Check Facebook, Instagram of de website voor meer informatie.

Fotoserie Flo. en gerechten

Ceviche – zeebaars, ponzu, gezouten citroensorbet
De Dorade – zoete aardappel, venkel sinaasappel en dashi beurre blanc
Falafel – suikersla, ingelegde ui, yoghurtmayonaise en gedroogde tuinboon
Bloemkool – crème fraiche, mierikswortel en citrus
Lamstoofvlees – couscous, kruiden, granaatappel en gremolata
FLO.
Hangende was, net als in Tel Aviv

Vrouger gingen Stadjers en studenten ‘eem noar V&D’. Hoe moet de Groningse consument, na het bankroet van het warenhuis, de leegte opvullen? Gelukkig zijn er veel alternatieven voor een middagje geld uitgeven. In ‘Eem noar…’ verkennen wij de mogelijkheden.

Psst, hier meer afleiding: