Eem noar… Focacceria Bruton: hemelse flat white en de beste finocchiona buiten Florence

Lotte (l) en Selma (r) voor de mega-ansichtkaart van de Oosterstraat die een prominente plek heeft in Bruton

Hoewel we het niet graag toegeven, bepalen onze hersenen bijna direct of we ons tot iemand aangetrokken voelen. Aantrekking vindt plaats binnen de eerste 30 seconden dat we iemand ontmoeten. Onderzoek wijst zelfs uit dat we in deze 30 seconden al bepalen of we seks met iemand zouden willen hebben of niet.

Ik heb die aantrekking niet per definitie met mensen. Wel met plekken op deze aardbol. Italië is er één van. En dan met name de steden Siena en Florence. Niet in de laatste plaats om het eten. Sterker nog. Voor de finocchiona, een venkelsalami, stap ik speciaal het vliegtuig in. Iedere keer wanneer ik in één van die twee plaatsen ben moet ik naar de lokale markt om een voorraad in te slaan.

Tijdens onze eem noar komen we zomaar Kortings-Groningin Gea Kramer in het wild tegen

‘Iedere dag een feestje’

Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik bij de nieuwe focacceria in Stad een Focaccia Finocchiona op de kaart zag staan. Ik maakte begin augustus al kennis met Selma van der Veen en Lotte de Klein in het toen nog lege pand aan de Oosterstraat 57. Dat was keigezellig babbelen, maar zonder drank en voedsel mist er toch wat. Hoogste tijd dus om twee maanden later eem noar het gloednieuwe Bruton te sjaauwen.

En nu is er wel drank en voedsel. Plus Groningen kan zich vanaf nu meten met wereldsteden als *kuch* Amsterdam en Hamburg met een heuse focacceria. Selma kijkt trots door de sfeervolle broodjestoko. “We zijn sinds 8 september open en eigenlijk is iedere dag een feestje.” Lotte de Klein knikt bevestigend en roept met haar innemende Zuid-Limburgse accent en nog innemendere glimlach dat ‘er nog geen enkele keer ruzie is geweest’.

Artikel gaat verder onder afbeeldingen

‘Kom weer naar Stad’

Op de kaart uiteraard veel focaccia, maar ook muffaletta (‘de Italiaanse versie van de club sandwich’), salades, antipasti, dolce (‘toetjes’), heerlijke koffievarianten en Italiaanse wijntjes. “Het draait allemaal om smaakcombinaties,” licht Selma toe. “De juiste spread bij het juiste brood en ingrediënten.” Zo is mijn focaccia rijkelijk belegd met de reeds eerder opgehemelde venkelsalami, provolonekaas, Toscaanse tomatentapenade, rucola en ingelegde venkel uit de wekpotten die een voorname plaats innemen in de open keuken.

Terwijl ik de tanden in de Italiaanse lekkernij zet en nip aan een hemelse flat white valt me op hoe de inrichting prachtig in elkaar klinkt. Met een mix aan diverse groentinten, grote ramen, gekleurde stoeltjes en een megaversie van een oude ansichtkaart van de Oosterstraat zijn de dames er zeker in geslaagd om een prettige omgeving te creëren. Mediterraans Gronings. “We hopen ook echt dat Stadjers naar ons toekomen,” vertelt Selma. Door de coronaperiode zijn we gewend geraakt te bestellen, maar ik denk dat het belangrijk is dat mensen weer naar de stad komen.”

Omnomnom

Niet helemaal naar Florence

Struin je nou binnenkort eens door die stad? Ga eens ontbijten, lunchen of borrelen bij Bruton! Hoef je ook niet helemaal naar Florence voor de beste finocchiona. Selma en Lotte staan van woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 16:00 uur voor je klaar. Volg ze ook op Instagram. Continuate così ragazze!

Psst, hier meer afleiding: