Eem noar… Gebrand en Bakker: gelegenheidsduo wil verbinder zijn voor Eusterpáák met duurzame koffie en appelboterkoek

Joep (l) en Mark (r) zijn helemaal blij met ‘hun’ eigen zaak

De regen jaagt door ’t Eusterpááák op de eerste echte herfstdag van dit jaar. Gekleurd blad danst in de wind op het H.A. Kooykerplein, misschien wel één van de mooiste plekjes van de wijk/stad*. Op nummer vijf, een hoekpand teruggebracht naar de oorspronkelijke Amsterdamse school-stijl zit sinds kort een nieuwe koffiezaak. Waar veel meer te krijgen is dan koffie.

Mark Leenheer (35) en Joep Raats (38) wonen zelf in de Gerbrand Bakkerstraat, om ’t hoekje bij hun nieuwe toko. Ze misten een plek om een goede bak koffie te halen en trokken de stoute schoenen aan: “We hebben dit gedaan omdat de kans zich voordeed,” aldus Mark. Dat klinkt simpel, maar dit is het natuurlijk niet.

‘We zijn hier echt blij mee’

“Ik had een goede baan als leidinggevende in een kaasfabriek. Maar dat betekende wel iedere dag anderhalf uur in de auto. Dat begon wat te wringen. Dit pand kwam vrij en we lopen hier iedere dag langs.” Mark en Joep, als buurtgenoten aan elkaar verbonden zijn al langer bevriend en hadden los van elkaar dezelfde gedachte. “De Oosterparkwijk mist dit soort plekken.”

Op de achtergrond luisteren bezoekers aandachtig mee en een Oosterparker breekt in: “Wij zijn hier echt blij mee. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De Oosterparkwijk is niet meer wat het vroeger was. Ik ben opgegroeid in het Blauwe Dorp. Nu woon ik hier aan het plein en hebben we de zaak helemaal omarmd.”

Appelboterkoek van Saakje het Bakmeisje en cappuccino met gewone melk voor de authentieke Oosterparker en havermelk voor de hipsters

‘De gentrificatie van de wijk’

Mark moet lachen. “Andere dertigers hier noemen onze zaak al het voorbeeld van de gentrificatie van de wijk.” En wie door ’t Eusterpáák loopt kan er niet omheen dat de wijk aan het verhipsteren is. Maar er is volgens gelegenheidsduo Mark en Joep nog genoeg authentiek Oosterpark te vinden: “Wij serveren bij de espresso een klein glaasje water, maar de echte Oosterparker baalt er altijd van dat er niet iets anders dan water in zit.”

In de zomermaanden bouwden en timmerden de straatgenoten hun eigen zaak en ze zijn nu sinds eind september los. “En het gaat hartstikke goed. We merken dat het de buurt een boost geeft en zijn dan ook veel meer dan een plek waar je koffie kan krijgen. We willen een plek zijn voor de community. Waar je gewoon koffie kan krijgen, maar ook cappuccino met havermelk.”

Een echte bakker

Ik ga zelf voor een gewone kop cappuccino met een heerlijke appelboterkoek. Het smaakt heerlijk. Gebrand en Bakker werken samen met enkel lokale partners, het liefst uit ’t Oosterpark: Saakje het Bakmeisje bijvoorbeeld heeft mijn koffiebegeleider gemaakt. Er is worteltaart van Mmm Lekkernijen en frisdrank van Moj. De koffie is van de in Stad gevierde microbranderij Koffiestation, nota bene uit de Paradijsvogelstraat. Bovendien komt een fietskoerier van Cycloon op duurzame wijze iedere ochtend vers brood van Bakker Meijer brengen. Zo heeft de OPW ook eindelijk een echte bakker!

Een plek voor de wijk om elkaar te ontmoeten en om vers brood te kopen

“Doel is niet om rijk te worden,” vertelt Mark realistisch. Maar hij is blij dat hij de keus heeft gemaakt zijn leven om te gooien. “We krijgen veel mensen hier die zeggen dat ze ook altijd zoiets hebben willen doen. Nou, wij hebben het gedaan. Ik ben nu in dertig seconden thuis en mijn kinderen zitten om de hoek.” Mark en Joep hebben vanuit eigen behoefte een prachtige plek gecreëerd. En de hele buurt mag meegenieten.

Gebrand en Bakker, H.A. Kooykerplein 5, is van dinsdag tot en met zaterdag open tot en met 16:30. Op die dagen is er vers brood te koop van Bakker Meijer. Alle koffie en lekkernijen zijn ook to-go voor een fijne stiefel door de OPW.

* Doorhalen wat van toepassing is

Psst, hier meer afleiding: