Eem noar… Hullabaloo: kleurrijk muziekparadijs, maar horeca faalt. En Goldband was gekkenhuis

Veel toeters en bellen bij Kygo, maar dat kan het matige optreden niet verbloemen (Foto + foto header: Andy Zuidema)

De omstandigheden zijn zaterdagmiddag ideaal. Met een graad of 21 is het perfect festivalweer. Een t-shirt volstaat. Af en toe knipoogt de zon over de voormalige drafbaan waar Hullabaloo 15.000 bezoekers verwelkomt. In eerste instantie lijkt alles goed te gaan, maar als de avond valt blijkt een hongerige menigte van een koude kermis thuis te komen.

En dat is een flinke domper op het festival. Wat zo mooi begint eindigt in chaos. De reden: belabberde horeca. Met name bij de eettentjes ontstonden vanaf een uur of 17:00 lange rijen en die lossen niet meer op.

Belabberde horeca

Bezoeker Erwin laat weten dat hij zo’n 45 minuten moet wachten voor de kebabkraam en Kyra meldt zelfs dat er ‘uren gewacht moet worden op een karige pasta met een druppel koude tomatensaus’. Op die manier missen bezoekers dus hun favoriete band, want wil je niet onderuit gaan, dan moet je domweg wat eten. Voor bijna 60 euro per ticket mag je toch verwachten dat de horecafaciliteiten beter zijn.

Hoe later op de avond, hoe onveiliger de situatie zelfs wordt. Diverse bezoekers melden dat er vechtpartijen uitbreken. “Ik werd helemaal platgedrukt,” vertelt een angstige bezoeker. De crew, zelf ondertussen ook hongerig, deelt zelfs McDonald’s uit. Het geeft aan hoe precair de situatie is. Niet alleen raakt het eten op, maar zelfs drinken wordt schaars. Met nog uren aan artiesten op het schema te gaan, zijn alle blikjes, waaronder de hard seltzers, hartstikke op, volgens berichten die wij binnenkrijgen.

Eerder op de zaterdag is nog weinig aan de hand. Wellicht komt het omdat een aantal headliners vroeg geprogrammeerd staat, maar snel na de eerste optredens is het al druk op het kleurrijke festivalterrein. Een kleine rondgang onder bezoekers leert dat de meesten voor Froukje, Goldband en Kygo komen. Artiesten die op tijd acte de presence geven. “Ik kom gewoon voor de sfeer,” vertelt een jongedame uit Eelderwolde.

Intens genieten bij Meau

En dat is misschien gelijk wel het meest treffende antwoord. Die sfeer is namelijk uitstekend. Hoogste tijd op ontdekkingstocht te gaan. De 15.000 bezoekers zijn een prettig aantal. Nergens lopen de wachtrijen op. Binnen 30 seconden zit een strip munten in de buutse en bij de toiletten lijken de wachttijden ook mee te vallen. Her en der klagen dames over toiletpapier dat op is.

Hullabaloo heeft twee belangrijke podia. Een hoofdpodium (Mayhem) en een feesttent (Brouhaha). Verder heeft KopjeK een eigen stage, Twister een silent disco en draaien in Hubbub Town landelijk bekende DJ’s. Toch merk je dat veel mensen voor de wereldbekende plaatjesdraaier zijn gekomen: Kygo. Daarover zo meer. Eerst eem door naar de rest van de programmering.

De silent disco van Twister doet het de hele dag door goed

Die is afwisselend. De middag wordt ingeluid door Kalush Orchestra. Hun electro-folk is helemaal te gek, maar zonder biertje in de pokkel en met nog een halfleeg festivalterrein zijn de Oekraïners, bekend van het songfestival, niet de juiste openingsact. Hun beats zijn alweer vergeten wanneer Meau met haar gevoelige liedjes het publiek ontroert. Bij haar grote hit ‘Dat heb jij gedaan’ wordt her en der zelfs een traantje weggepinkt. Het is drie kwartier intens genieten.

Goldband niet op hoofdpodium?

Tijd om op te laden voor Goldband. Het liefst met een goede bodem, maar de rij voor de patatjes vormt een te groot obstakel. De tent inkomen is onmogelijk, want het staat afgeladen vol. Niemand snapt waarom de in korte tijd enorm populair geworden Hagenezen niet op het hoofdpodium staan, zoals onlangs op Lowlands. Daar waren ze misschien wel het hoogtepunt van het festival en dat is in Groningen niet anders. Een uitzinnige menigte weet hoe laat het is wanneer het brandalarm afgaat.

“Dit is een noodgeval! 112”, buldert iedereen in de Brouhaha. De tent staat letterlijk de dampen. Deze band is haar cultstatus inmiddels voorbij. Ze zijn één van de topacts binnen de grenzen van ons koninkrijk geworden. Ze houden zich keurig aan hun drie kwartier, waardoor er een half uurtje pauze is tot waarvoor velen naar het Stadspark zijn afgereisd: Kygo. Iedereen is benieuwd of de Noorse DJ de hype waarmaakt, zoals Goldband dat deed.

Overhypte Noorse DJ

Nog altijd dikke rijen voor de eettentjes, dus dan nog maar snel 0,25 liter bier á 3,33 euro per glaasje (waarom in vredesnaam geen halve liters, zoals bij de concerten in juni wél het geval was?). Ondertussen zet Kygo zijn computer aan.

Kygo op een steiger (Foto: Andy Zuidema)

Waarom de Scandinaviër deze zaterdag in een privéjet Zwitserland, Kroatië en dus Nederland aandoet is volkomen onduidelijk. Zijn set gaat nergens heen en slaat ook niet aan. Misschien is het omdat het nog licht is, misschien is het niet zijn publiek. Menig DJ in de Peperstraat draait beter dan deze overschatte overhypte Noor. Pas na een uur komt de sfeer er een beetje in wanneer Kygo er een remix van nota bene Abba ingooit. Op dat moment druipen al veel mensen af, en in plaats van gedanst wordt er vooral gekletst.

In mijn broekzak branden nog een paar muntjes en een stukje tikken op een lege maag is ook eind augustus 2022 nog steeds geen goed idee. Waar het bij het drinken ongelooflijk snel gaat, lopen de wachttijden bij de diverse eetkramen steeds meer op. Op fietse naar huis maar weer. Eenmaal thuis komen de eerste berichten al binnen in de inbox van Sikkom.

Schaduw over kleurrijk muziekparadijs

Dat werpt een flinke schaduw over Hullabaloo. Organisator 4PM gaat de rest van de avond, in plaats van mensen informeren via sociale media, door met het plaatsen van kekke foto’s en filmpjes. Met de PR-machine is derhalve weinig mis. ‘What an amazing day‘, slingeren ze rond 22:00 uur het wereldwijde web op. Ondertussen staan hun bezoekers te knokken voor een broodje kebab of puntzak patat.

Dat je je hardwerkende personeel en bezoekers lauwe McDonald’s moet voeren is natuurlijk nait best. Dat het gebeurt zegt aan de andere kant ook weer iets over dit festival. Ook als het tegenzit staat de liefde voorop en doet iedereen kneiterhard zijn of haar best. Een incident is het echter niet. 4PM is bijvoorbeeld ook organisator van Amsterdamse Zomer in het Olympisch Stadion. Een Google Review van eerder dit jaar laat angstvallige overeenkomsten met Hullabaloo zien: ‘Om 21.00 uur drinken op, slecht barpersoneel en -leiding, uur wachten om geholpen te worden en dan zegt men: het is op.’

The day after

Directeur Mitchel Bovenlander van 4PM reageert een dag later op onze berichtgeving en klachten op sociale media. “Het is overal goed gegaan, behalve bij het eten. Dat het drinken op was klopt niet, maar het eten was niet goed genoeg,” blikt hij terug. “De partijen waar we mee samenwerken hebben zich verkeken op de personele bezetting. Tijdens de piekmomenten was het te druk. We hebben waar het kon bijgesprongen en eten uitgedeeld.”

In tegenstelling tot de eettentjes is het bij het drinken rustig en word je snel en vriendelijk geholpen. Op de achtergrond het sfeervolle reuzenrad.

Toch kijkt Bovenlander overall tevreden terug op het festival. “Er was meer lof dan klachten. De acts waren erg goed, met name Kygo.” Dat is natuurlijk een kwestie van smaak, blijkt ook uit dit artikel. “Maar er zijn inderdaad punten voor betering, met name het eten,” sluit de directeur schuldbewust af.

Vette onvoldoende

Samenvattend een dikke voldoende voor de line-up, en (wanneer je bij de eettentjes wegblijft) heerlijke sfeer. De aankleding is waanzinnig met toffe objecten als een reuzenrad, glijbaan en karaokecaravan. Maar de vette onvoldoende voor het eten is een flinke smet.

Psst, hier meer afleiding: