Eem noar… Jeu de Boules Bar BOEL: wordt jeu de boules het nieuwe bowlen?

Foto van Nienke Maat

“Tussen de zakken grind, bouwmateriaal en werkers worden de contouren zichtbaar”, schreef ik dik een week geleden over BOEL. Maar er moest nog een hoop gebeuren, met als belangrijkste uitdaging: hoe wordt een oude garage van beton een sfeervolle jeu de boules-bar?

Daar hebben Peter Torenbosch, Lennart Deddens, Merijn Goris (eigenaren) en Bart Mulder (bedrijfsleider), het antwoord op gevonden. Hard werken helpt. Lotte Masker en Jonna Bo Lammers sfeervolle muurtekeningen laten maken (met volop woordgrappen en knipoogjes naar Frankrijk) draagt bij. Her en der een vloerkleed werkt sfeerverhogend. En acht strakke wedstrijdbanen omzoomt met tafels, stoelen en tribunes om op neer te ploffen maken het af.

Foto van Nienke Maat

Gebroken mannen

Klinkt als een eenvoudige opgave, maar dat is het niet. Vooral het aanleggen van de wedstrijdbanen heeft meer voeten in grind dan gedacht. Peter, Lennart en Merijn weten veel van innovatieve horeca-concepten, lekker eten, goede borrels en gasten verrassen, maar spelen met ballen is een ander vak. Daar komt meer bij kijken dan eem wat grind in een bak storten. Vraag maar aan Peter, die loopt er tijdens de soft-opening gebroken bij.

Dat komt niet door de wilde nacht in huize Torenbosch. Wel omdat een paar uur voor de proefdraai-avond met vrienden, bekenden en andere genodigden blijkt dat de banen zo hard als beton zijn. Peter: “De zakken met grind waren wat vochtig geworden. Nadat we ze hadden verspreid over de banen zijn we er met een zware roller overheen gegaan om ze egaal te maken. Een paar dagen later was het grind opgedroogd en kneiterhard.”

Foto van Nienke Maat

Het is geen knikkerbaan!

Perfect voor knikkeren, maar funest voor de fijne touch bij jeu de boulen. Dus moeten de gasten aan de slag, gewapend met harks, scheps en meer grof materiaal. “We zijn een paar uur bezig geweest om al het grind weer los te krijgen”, zucht Peter. “Ik ben gesloopt.” Net als Lennart en Merijn. Misschien is dat ook de reden waarom het potje jeu de boules tegen Merijn te makkelijk gaat. Binnen een paar worpen sta ik twee punten voor.

Die worden bijgehouden op scoreborden naast de wedstrijdbanen. Wie het eerst dertien punten heeft, wint het potje. Twee kurken geven de tussenstand aan. In de grote bak naast de baan liggen heuse wedstrijdballen te wachten, samen met een touwtje om de afstand te meten, het but en een geplastificeerde kaart met de spelregels. Oftewel: tot in de nopjes geregeld. Zelfs de baan ligt er dankzij het noeste ploegwerk prima bij. Merijn is trots.

Foto van Nienke Maat

BOEL eten en drinken

Dan is het niet leuk om keihard ingemaakt te worden op de eerste avond. Dat is een behoorlijk valse start. Dus laat ik Merijn terugkomen en winnen. De beloning is een vers gerolde sushi door kok Miguel Skarov (bekend van DOT). Vanaf volgende week heeft BOEL een complete en grote inpandige keuken, maar die is nu nog niet paraat. Dus werkt Miguel achter een tijdelijk keukenblokje in het cafégedeelte en komend weekend vanuit een foodkraam.

Daarom dit weekend nog eem een leutje kaart. Maar daar komt vanaf volgende week verandering in. Dan is de wereld aan tapas, fingerfood en ander voer te koop bij BOEL. Want op een lege maag boulen is ook zo wat. Verder is er uiteraard bier, wijn, binnenlands en buitenlands gedestilleerd en er zijn cocktails. Goede cocktails, want daar weten Peter, Merijn en Lennart als boilermakers veel van af. Dat bewijzen ze ook met The Stockroom.

BOEL

Foto van Nienke Maat

Het jeu de boules-seizoen is aan!

BOEL is vanaf vrijdag officieel geopend. Dat wordt komend weekend gevierd met slingers en zo. Boulen kan dan alleen als je gereserveerd hebt, omdat ze behoorlijke drukte verwachten. Daarna is BOEL van woensdag tot en met zondag vanaf 16:00 uur geopend. Op woensdag en zondag kan er tot 23:00 uur met ballen gegooid worden, donderdag gaat BOEL om middernacht dicht en vrijdag en zaterdag gaat het tot 1:00 uur door.

Meer info, en voor reserverings als je met een groepje komt: check Facebook of de website. BOEL zit aan de Nieuwe Ebbingestraat 163, pal tegenover de ingang van het Noorderplantsoen.

Check hieronder de repo van Colin Mooijman over BOEL.

Jeu de Boules-bar opent in Nieuwe Ebbige

Het moet de hippe variant op een avondje bowlen worden. Als het aan Merijn Goris ligt is straks heel Groningen aan de petanque. Vrijdagmiddag opent het Jeu de Boules-cafe BOEL Groningen haar deuren. Colin Mooijman testte samen met voormalig Nederlands kampioen Rick van Lier de nieuwe boulesbanen! Voor wie is dit een perfect avondje uit?

Geplaatst door OOG Radio & Televisie op Donderdag 4 april 2019

Psst, hier meer afleiding: