Eem noar… La Bottega: voor een vleugje Italië met verdomd fijne patisserie

Bottega

Psssst: er is een nieuw stukje Italië in Stad. En wel aan de Steentilstraat. Daar heeft namelijk La Bottega di Amore e Putipu de deuren geopend. Dat is een Italiaanse delicatessenzaak en patisserie.

Vooral het patisserie-gedeelte stuwt bij voorbaat al de zin tot grote hoogtes. Italiaans gebak is mjamjam en er nog geen Italiaanse gebakbakker in Stad of wijde omgeving. Dat is ook mede de reden waarom Daniele end Roberta voor Groningen hebben gekozen. Het stel is geboren en getogen in Rome en heeft gestudeerd in Eddingburg. In de Schotse stad komen ze erachter dat het academische leven niks voor hen is. Daarom besluiten ze iets te gaan doen met hun grootste hobby en liefhebberij: authentieke Italiaanse koffie, gebak, patisserie, snoep en chocola.

La Bottega en liefde voor Stad

Ze zijn al een paar keer in Nederland geweest en dat is zo goed bevallen dat ze besluiten om ergens in de Lage Landen hun zaak te openen. Een Nederlandse vriend vraagt vervolgens of ze al eens in Groningen zijn geweest. “Dat is een erg mooie, leuke, bruisende en gezellige stad”, weet de maat. Het Italiaanse koppel raakt enthousiast en bezoekt Groningen eind 2018. Ze zijn op slag verliefd en gaan niet meer weg. Sterker: ze beginnen direct met het zoeken van een geschikte ruimte voor hun droom.

Van tattooshop naar patisserie

Die vinden ze aan de Steentilstraat. “Voorheen zat hier een tattooshop”, vertelt Roberto. “In het midden stond bijvoorbeeld een dikke muur zodat er een afgesloten ruimte was. We hebben alles eruit gesloopt.” Dik twee weken geleden is La Bottega, na veel zwoegen, slopen en klussen ingericht, aangekleed en klaar voor opening. Maar dan barst de wet van Murphy los. Roberto: “We hebben allemaal nieuw keukenapparatuur, maar de ene na de andere machine ging kapot en tot overmaat van ramp hadden we een lekkage. Alles was nat. ” Maar van die ellende is nu niks meer te zien.

Mmmmmmnutella!

De winkel is helemaal in de kerstsferen en de schappen staan vol met ontelbaar veel lekkernijen uit Italië. Daniele helpt klanten en legt verse, door Roberto gemaakte, patisserie in de vitrine. Iets verderop is Roberto hard aan het werk in de open keuken. Hij is bezig met het maken van een roomvulling van hazelnoot en Nutella voor een nieuw stuk gebak. “Wil je proeven?”, vraagt hij enthousiast. Voor ik het weet heb ik een lepel met de lekkerste hazelnotenchocoladeroom in mijn mond. Heel goed te doen. Net als de koffie de ze met veel ambacht en vakmanschap serveren.

Authentiek Italiaans

De koffie die ze verkopen en serveren is van Lazarro. “Dat is traditionele Italiaanse koffie”, weet Roberto. “Die wordt in het zuiden van Italië gemaakt door vrouwen die in de gevangenis zitten.” Ook de rest van het gespecialiseerde assortiment leunt vooral op het Zuiden van Italië. “En Rome”, voegt Roberto toe. “Daar komen wij immers vandaan.” Het assortiment bestaat vooral uit lekkernijen zoals chocolaatjes, snoepjes, limonades en zelfgemaakte patisserie. Die kan de klant in verpakkings kopen om mee naar huis te nemen, of ter plekke consumeren.

Fiat 500-chocolade

Roberto is vooral heel erg trots op de Fiat-chocolade die ze verkopen. Als hij voor het enorme schap staat met chocolaatjes verpakt in koddige Fiatjes 500 van elk formaat, legt hij watertandend uit wat de chocolaatjes zo bijzonder maakt. “Toen de Fiat 500 werd gelanceerd hield Fiat een chocolaterie-competitie: maak de bonbon die het beste bij de auto past. De winnaar is een bonbon geworden met laagjes hazelnoot en amandel en die is erg lekker.” Om te vieren dat de lekkernij zo verdomd lekker weg hapt, heeft Fiat een complete, doch exclusieve lijn opgezet met chocolaatjes.

Die lucht

“Volgens mij zijn wij de enige zaak in Nederland die Fiat 500-bonbons in het assortiment hebben”, denkt Roberto hardop. En zo barst de zaak van de authentieke Italiaanse hapjes, gebakjes, drankjes, chocolaatjes en snoepjes. Een walhalla voor de zoetkauwende fijnproever met Italiaanse inborst. En voor wie er nu zit en denk: het ruikt er wel heel erg naar Acqua di Gio… Sorry. Ik had net een nieuw flesje gekocht en die is, door iets te robuust neerzetten van mijn tas, kapot gegaan. Waardoor een plas aftershave vanuit mijn tas de winkel enterde en penetreerde met de gebaklucht.

Klikkerdeklik hier voor meer info over La Bottega di Amore e Putipu.

Psst, hier meer afleiding: