Eem noar… Las Sabrozas: Venezolaanse snackkar breidt uit met voor Nederland uniek restaurant in voormalige Apedans

In januari opent Las Sabrozas een eigen restaurant in de voormalige Apedans

Ze zijn niet weg te denken van de Grote Markt: Las Sabrozas. Op marktdagen staat eigenlijk altijd wel een rij voor hun snackkar. Al is dat eigenlijk een oneerbiedig woord voor de Venezolaanse heerlijkheden die Zuly (46) en Cor (72) Kregel koken en verkopen. Zij komt uit Venezuela. Hij uut Grunn. En binnenkort openen ze na meer dan 10 jaar op de kar ook een heus restaurant.

Voor deel één van mijn afspraak moet ik op het hoekje van de Verlengde Oosterstraat en Herebinnensingel zijn. Schuin tegenover het hoofdbureau van de politie aan de Rademarkt. Daar zat ooit ‘De Apedans’. Maar dat is alweer zeven jaar geleden. Vastgoedondernemer Pieter Bakker kocht vijf jaar geleden het pand en heeft voor de benedenverdieping nu eindelijk een huurder gevonden. En wat voor één! Met Las Sabrozas krijgt Stad een volwaardige Venezolaanse toko.

Puzzelboekjes

“Moi, kom binn'”, begroet Cor mij in een nog leeg pand. Daar is geen woord Venezolaans bij. Toch gaat achter de Groningse begroeting een joviale man schuil. Daar kom ik al snel achter wanneer Cor zijn verhaal vertelt. “In 1992 brak ik mijn been bij het voetbal en een geplande vakantie naar Gran Canaria ging niet door. Ik naar het reisbureau, daar ging je in die tijd nog heen, om mijn reis te verzetten. Ze hadden nog wel iets later in het jaar, maar dat was iets verder vliegen: Isla Margarita in Venezuela.”

Daar gebeurde wat soms gebeurt in het leven. Cor liep tegen een vrouw aan met de naam Zuly en de twee zijn nu al 25 jaar ‘gelukkig’ getrouwd. Ze kregen twee jongens en twee meisjes en startten met Las Sabrozas. Venezolaans eten. “En dat was nog niet zo simpel aan de man te brengen,” grijpt Cor terug op het verleden. “We verdienden in die begintijd soms maar 28 euro per dag en daar ging het stageld, ons eigen eten en een puzzelboekje vanaf.” Puzzelboekje? “Ja, we hadden niets te doen ja.”

‘Verschrikkelijke situatie’

De onderneming van Zuly en Cor was uniek. “Venezolaans eten kende niemand en zeker in Groningen keek men het argwanend aan. Dat veranderde allemaal in 2010. De befaamde culinaire recensenten Hermus en Zandstra van ’t Dagblad kwamen op een keer bij onze kraam in Aduard langs en schreven een lovend verhaal. Een dag later stond de hele parkeerplaats vol en waren we een paar uur later uitverkocht.”

Als ik Cor vraag naar het geboorteland van zijn vrouw betrekt zijn gezicht. “De situatie daar is verschrikkelijk. Terwijl het er zo mooi is. Qua natuurschoon is het ongeëvenaard. Toen ik er 30 jaar geleden kwam kostte de benzine 0,00005 cent per liter. Nu net zo veel als hier, terwijl de mensen er twee dollar per dag verdienen.” Hij stuurt dan ook af en toe geld richting de familie van Zuly. “Anders redden ze het gewoon niet.”

‘Best food in town’

Terug naar het eten dan maar. Want de keuken van Las Sabrozas is volledig authentiek. “Via onze importeurs kunnen we gelukkig aan precies de goede kruiden en ingrediënten komen. We maken alles zelf. Vlees komt van de lokale ambachtelijke slager in Aduard en er wordt net zoals in Zuid-Amerika maïsmeel gebruikt. Venezolaans eten is zeer bewerkelijk, maar dat proef je ook.”

In het pand aan de Verlengde Oosterstraat 1 komt een restaurantgedeelte, maar ook een hoek voor afhaal waar je heerlijk aan de bar kan zitten met een Venezolaanse snack. “Dat wordt voor Nederland een uniek concept. Maar geweldig natuurlijk dat wij nu nog meer mensen kunnen laten genieten van wat veel van onze gasten ’the best food in town’ vinden.

Moeder en zoon Kregel in de kraam op de Grote Markt. Met een Arepa pittige kip voor de stukjesschrijver.

Zwaitn’ mnjong

Ik krijg er stiekem een beetje honger van. En dat komt goed uit. Want voor deel twee van mijn afspraak loop ik naar de Grote Markt, want het is marktdag. “Je wil zeker wat proeven,” zegt de jongste zoon van Cor en Zuly lachend wanneer ik aankom bij de ‘snackkar’. Mijn komst was dus al aangekondigd.

De keuze valt op een Arepa met pittige kip met kaas en knoflook- en avocadosaus. Arepa is een broodje gemaakt van bloem, water en zout en zijn gefrituurd of gebakken. Het lijkt op onze versie van een broodje shoarma. De kip is inderdaad pittig. Zwaitn’ mnjong, maar ik kan ook niet stoppen met eten.

Daar komen dus mensen uit het hele land voor naar Groningen. Of voor de Arepa Reina Pepiada, een koude kipsalade met roomkaas en avocado. Of de empanada’s, die ook vegetarisch te krijgen zijn. Het is gemaakt met Venezolaans temperament. Verkocht met Groningse nuchterheid. En vanaf januari 2022 kun je terecht in het familierestaurant van de Kregels. Voor Zuid-Amerikaans eten zoals je het (waarschijnlijk) nog nooit geproefd hebt.

Las Sabrozas is op marktdagen te vinden op de Grote Markt en dan open tot 17:00 uur. De sluitingstijd van de markt.

Psst, hier meer afleiding: