Eem noar… Mennoos Kookerij: verrassend pareltje op een bedje van maatschappelijk verantwoord ondernemen

De ingang van Mennoos Kookerij aan de Laan van de Vrijheid

Zonder veel reclame te maken heeft Mennoos Kookerij in bijna vijf jaar tijd haar plekje veroverd in Corpus den Hoorn. Een marketingstunt heeft het bijzondere restaurant in het Zuiden van Stad dan ook niet nodig. Het lekkere eten en bijzondere bediening spreken namelijk voor zich.

Onmisbaar zijn ze. De momenteel zeventien jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt die de aandrijfmotor zijn op het schip van Jos Bartelds (31). De bedrijfsleider van Mennoos Kookerij, op de hoek van de Paterswoldseweg en Laan van de Vrijheid, gooide een paar jaar geleden het roer om. Omdat de ambitie niet alleen bij eten koken en geld verdienen lag. Er miste iets. Hij vond het in Groningen-Zuid. Waar Mennoos Kookerij, onderdeel van de Omega Groep, grote impact heeft op hen die op de gewone arbeidsmarkt buiten de boot vallen.

Stabiele werkomgeving

Jos kijkt trots om zich heen in Mennoos Kookerij, genoemd naar het Menno Lutterhuis. Doordat het voormalige verzorgingshuis haar oorspronkelijke invulling kwijtraakte kwam er veel ruimte vrij. Ruimte die Mennoos Kookerij gretig heeft benut: “Onze keuken bijvoorbeeld is in principe veel te groot,” vertelt Jos. “Maar omdat wij zoveel mensen enthousiast willen maken over ons vak, komt dat juist van pas. Zo heeft iedereen alle ruimte zijn of haar taak uit te voeren.”

Mennoos Kookerij is uniek in Groningen. “We werken hier samen met heel veel verschillende mensen. Om uiteenlopende redenen hebben ze een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan door een verstandelijke beperking zijn, maar ook een psychische. Samen met de ervaren horecacollega’s en bevlogen trajectbegeleidster is het aan mij om voor een stabiele en constante werkomgeving te zorgen.”

De gezichten achter Mennoos Kookerij met links bedrijsleider Jos Bartelds

Hollandse prijs

Wil je dus een keer lekker eten, maar ook sociaal-maatschappelijk verantwoord? Mennoos Kookerij is the place to be. Uit eigen ervaring kan ik het zeker aanraden. Met bediening die alles voor je wil doen! En het eten is zeer prettig geprijsd. Wat dacht je van hun snoekbaarsfilet voor veertien euro? Of de overheerlijke Buddha Bowl met pulled pork voor hetzelfde bedrag? Huisgemaakte, vers bereide wereldgerechten voor een Hollandse prijs. 

Ondertussen werkt Jos met zijn team aan het maken van nog een stap in gastvrijheid: “We blijven op zoek naar nieuwe ‘handel’ om zo nog meer werk te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast willen we ook op allerlei manieren iets terug doen aan de maatschappij door te verduurzamen,” zegt hij beslist.

Jammer dat je van een foto niet kan eten

‘Een ander soort economie’

Jos laat zien dat het commercieel interessant is om te werken met mensen met een beperking. “We moeten met elkaar werken aan een inclusieve maatschappij. Waar plek is voor iedereen. Het gaat niet alleen om de poen. Dat laten wij hier zien. Commerciële doelstellingen om maatschappelijke doelstellingen te halen. En dat is een ander soort economie.”

Bij Mennoos Kookerij gaat het om wie je bent. Het leven is fantastisch en moeilijk tegelijk. Soms gaat het vanzelf, soms heb je een beetje hulp nodig. Geruststellende gedachte is dat dit voor alle mensen geldt. Wat altijd helpt is mensen in je nabijheid die het goed met je voorhebben. In het restaurant staat de ontmoeting tussen mensen dan ook centraal. En dat voel en proef je.

Mennoos Kookerij is van dinsdag tot en met zaterdag geopend voor lunch en diner. Reserveren kan hier. Parkeren voor de deur is gratis, en bushalte Overwinningsplein ligt om de hoek.

Psst, hier meer afleiding: