Eem noar… Restaurant M: “Wij willen net zo bekend worden als die andere M”

Mick (l) en Maarten (r) willen Groningen graag laten proeven waartoe ze in staat zijn (foto: Charlotte Huizinga)

Wie denkt aan de M, denkt al snel aan het Amerikaanse specialiteitenrestaurant met vier vestigingen binnen de gemeentegrenzen. Begrijpelijk, vinden ook Maarten Meijst (34) en Mick Mosterd (26) van Restaurant M. Wat begon als een dolletje groeide uit tot een eigen toko. Voor een avond vol passie met eten en drinken. Met ‘hopelijk’ tot gevolg dat Stadjers bij M denken aan het nieuwe restaurant aan de Gelkingestraat.

Het is nog vroeg op de ochtend als ik Maarten en Mick tref op het terras van hun intieme binnentuin. Omdat de heren voor zowel lunch als diner open zijn is er geen andere optie. Geen probleem natuurlijk, heb ik ook een keer iets aan mijn dag.

Klik

Ondanks het vroege tijdstip praten de chefs graag over hun passie. “We hebben de crisis omgezet naar een kans. Eigenlijk kwam eerst het pand en daarna pas het ondernemersplan,” vertelt Mick lachend. “Maar belangrijker dan dat is de klik die we met elkaar hebben. Samen het avontuur aangaan.”

(Foto’s: Wouter Hooijer)

De mannen zijn een mooi voorbeeld hoe iets zomaar tot stand kan komen. Maarten komt oorspronkelijk uit Den Helder en Mick uit Emmen. Ze leerden elkaar kennen in de het horecawereldje en kozen unaniem het ‘Las Vegas van het Noorden’ als standplaats: “Er is maar één stad die er toe doet. Net als met Las Vegas. Ik ben er nog nooit geweest, maar je hebt heel lang niets en dan doemt het opeens op. Dat is met Groningen ook een beetje zo,” aldus Mick.

In korte tijd vergaarde het tweetal al relatief veel bekendheid. “Zelfs Hart van Nederland stond hier op de stoep laatst. Schijnbaar is het toch wel bijzonder dat we dit midden in de coronacrisis zijn gestart,” aldus Maarten. “Je kan bij de pakken neer gaan zitten, maar ook doorgaan. Niet negatief denken.”

Maatwerk

Eerlijk is eerlijk. Restaurant M valt niet in de prijsklasse eetcafé. Maar je krijgt wel echt iets bijzonder. Zes, negen of twaalf gangen. In principe met van alles wat. Maar maatwerk is misschien wel de belangrijkste bedrijfspijler. Je kan bij het reserveren je wensen al aangeven. Bijvoorbeeld als vegetariër. “Wij zijn het ideale restaurant voor iemand die eens fine dining wil uitproberen, maar wel zichzelf wil zijn. Wij willen in alles oprecht zijn. De M bestaat dus ook voor maatwerk. Je kan ook gewoon met je voetbalteam komen.”

Mmmmmmmmm (Foto’s: Wouter Hooijer)

Geen kapsones. Maarten en Mick voegen wat dat betreft naadloos in, in het Groningse. Met aandacht voor eten, ‘als het goede producten zijn natuurlijk lokaal’, maar zelf het uithangbord zijn. De chefs verstoppen zich niet in de (overigens open) keuken en hebben voor iedereen aandacht. En maken een hele bewuste keuze: “Op zondag en maandag zijn we dicht. Want onze families zijn ons veel waard. We zijn geen machines.”

Maarten en Mick zijn in alles uniek voor Groningen. Ze komen hier niet vandaan. Maar horen hier wel. Ze zijn eigenwijs, maar niet uit de hoogte. En durven met een voor de stad uniek concept te staan voor hun eigen ideeën over eten. Maak je op voor een totaal nieuwe beleving. “En wees jezelf. Wij denken wel met je mee. Wij voeren geen showtje op. Maar zijn oprecht blij als je bij ons komt eten.”

Restaurant M is iedere dinsdag tot en met zaterdag geopend voor lunch en diner. Reserveren is eigenlijk noodzaak, want het loopt storm.

Psst, hier meer afleiding: